Migranten die drugs gebruiken in de EU
In heel Europa overleven migranten noodgedwongen op straat of in andere onveilige en onzekere omstandigheden. Zij komen in aanraking met andere groepen dak- en thuislozen en er wordt drugs gebruikt om het harde leven op straat te kunnen verdragen. In sommige Europese steden groeit de groep nieuwe daklozen zo snel, dat er zorgwekkende situaties ontstaan.
-
Onderzoekslanden
Nederland
België
Spanje
Griekenland
Duitsland
Frankrijk
Verschillende risicofactoren verhogen de kwetsbaarheid van (nieuwe) groepen migranten voor problematisch druggebruik. Deze risicofactoren zijn onder andere traumatische ervaringen, maatschappelijke isolatie, werkloosheid en armoede. Diensten en gemeenten in de hele Europese Unie staan voor de uitdaging om in de nijpende behoeften van deze migranten te voorzien.
Een beter begrip van de behoeften van kwetsbare migranten die drugs gebruiken, kan helpen om de zorg op regionaal niveau in heel Europa verbeteren. In dit project werken zeven partners in Europa aan het verbeteren van de toegang tot (harm reduction) diensten voor migranten.
Veel migranten die drugs gebruiken in de EU hebben specifieke behoeften die verband houden met hun migratie.
Deskundigen uit het maatschappelijk middenveld in Europa
kennislacunes over druggebruik en migratie
Dit project richt zich op het opvullen van gaten in kennis- en praktijkervaring rond drugsgebruik en migratie in Europa. De algemene doelstelling van het project ‘SEMID-EU’ is het verbeteren van het welzijn en het verminderen van de gezondheidsschade van kwetsbare migranten die drugs gebruiken door:
- Het verbeteren van kennis en begrip bij beleidsmakers en hulpverleners
- Versterking van de capaciteiten van de gezondheidszorg en ondersteunende diensten die met deze groepen werken
Het project is georganiseerd rond vier onderdelen die met elkaar verbonden zijn en op elkaar voortbouwen:
- De situatie onderzoeken
- Het in kaart brengen van lokale behoeften onder groepen migranten en het harm reduction aanbod in Amsterdam, Athene, Berlijn en Parijs
- Het ontwikkeling van beleidsaanbevelingen, toolkits en praktische richtlijnen
- Implementatie in het veld
Een breed scala aan activiteiten en methoden zal binnen dit project gebruikt worden: van literatuuronderzoek tot interviews en focusgroepdiscussies, en van lokale workshops tot webinars en symposia.
Wilt u meer te weten te komen over dit project? Neem dan gerust contact op met projectleider Ingrid Bakker. In de loop van de projectperiode zullen we verschillende uitkomsten en resultaten beschikbaar maken en maken we verbinding met de vele partijen die met migranten in de EU werken.
uitkomsten
- Final report: Beyond Borders
- Executive summary: Beyond Border
- Online Assessment Tool: checklist for community services
- Literature review: Drug use and access to drug dependency services for vulnerable migrants who use drugs in the European Union
- Statements and recommendations: civil society experts in Europe
- Policy brief: adequate drug-related responses for migrants in Europe
- Fact sheet: for organisations who work with migrants
- Fact sheet: for organisations who work in harm reduction
- Fact sheet: Amsterdam
- Fact sheet: Athens
- Fact sheet: Berlin
- Fact sheet: Paris
partners en Financiering
Dit project is een samenwerking tussen Correlation European Harm Reduction Network, Gaia Paris, Fixpunkt, IS Global Barcelona Institute for Global Health, Positive Voice, Universiteit Gent en Mainline. Dit project werd gefinancierd door het European Union’s Justice Programme — Drugs Policy Initiatives.