Ontdek waar
mainline
voor staat
Mainline focust zich op het voorkomen of verkleinen van schade door druggebruik. We staan voor een pragmatische aanpak waarbij druggebruik niet veroordeeld wordt. Stoppen is nooit een voorwaarde voor ondersteuning. Mainline strijdt tegen het stigma rond druggebruik.
Ontdek hoe ons gedreven team zich inzet voor de gezondheid en rechten van mensen die drugs gebruiken door middel van veldwerk, trainingen, harm reduction interventies, een magazine en meer.
Onze visie
Druggebruik is een wereldwijd maatschappelijk gegeven. Mensen die drugs gebruiken hebben dezelfde universele rechten als ieder ander mens. Het gevolg van de internationale verboden op bepaalde middelen is echter dat mensen die drugs gebruiken worden gemarginaliseerd, gediscrimineerd en in veel landen ook gecriminaliseerd. Mainline komt op voor de rechten en de gezondheid van mensen die drugs gebruiken.
Onze Missie
De missie van Mainline is om de gezondheid en maatschappelijke positie van mensen die drugs gebruiken te verbeteren. Dit doen we met respect voor de persoonlijke keuzes en het potentieel van ieder individu. Het hoofddoel is niet om het druggebruik op zichzelf te verminderen, maar om het algehele welzijn te bevorderen.
Onze Doelgroep
Mainline richt zich met name op mensen die drugs gebruiken, zich in de marges van de samenleving bevinden en/of vaak aanzienlijke gezondheidsrisico’s lopen. Vaak ervaren zij, samenhangend met het druggebruik, problemen op verschillende leefgebieden zoals werk en huisvesting.
Mainline heeft drie
primaire doelen
Opkomen voor de gezondheid en maatschappelijke positie van mensen die drugs gebruik(t)en
De beschikbaarheid en kwaliteit van het hulpaanbod voor mensen die drugs gebruiken verbeteren, met een focus op harm reduction
Harm reduction uitdragen als een menselijke en wetenschappelijk onderbouwde aanpak
Onze
focuspunten
Harm reduction is het terugdringen van (gezondheids)schade door het gebruik van drugs. In eerste instantie voor de gebruiker zelf, maar ook voor diens omgeving en de samenleving als geheel. Mainline zet zich in voor interventies als drugstestservices, voorlichting, spuitomruil, gebruiksruimtes, opiatenverstrekking, hiv-zorg, testen en behandelen van infectieziekten zoals hepatitis B en C en soa’s, housing first projecten en overdosispreventie. Dergelijke harm reduction interventies bieden mensen de kans om controle over hun gebruik en hun leven terug te pakken binnen voor hen haalbare kaders.
Mainlines uitgangspunt is dat elk individu recht heeft op zorg, ondersteuning en mededogen, ongeacht hun levensstijl en -keuzes. Met respect voor de autonomie van mensen die drugs gebruiken, bieden we hulpmiddelen en informatie om de gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren. Deze benadering creëert een inclusieve, empathische omgeving waarin mensen zich gehoord, begrepen en gerespecteerd voelen.
De beleving, motivaties en leefwereld van mensen die drugs gebruiken zijn het uitgangspunt van Mainlines handelen. Dit principe van betekenisvolle betrokkenheid is cruciaal in harm reduction en houdt in dat mensen die drugs gebruiken op een toegankelijke manier betrokken worden bij een collectieve inspanning om schade door druggebruik te verminderen.
Mainline onderstreept het belang van een veilig politiek en maatschappelijk klimaat. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt dit een “enabling environment”. In de context van mensen die drugs gebruiken verwijst dit naar het creëren van beleid en omstandigheden die de gezondheid en het welzijn van mensen die drugs gebruiken bevorderen zonder hen te stigmatiseren of te criminaliseren, terwijl tegelijkertijd de schadelijke gevolgen van druggebruik worden verminderd. Mainline strijd voor de rechtspositie van mensen die drugs gebruiken.
-
Kernwaarden van mainline
Wetenschappelijk onderbouwd – rationeel
Mensgericht – met compassie
Authentiek – creatief en eigenzinnig
Pragmatisch – handelend
Maatschappijgericht – activistisch
Een team vol
passie en ervaring
Partners waar wij graag
mee samenwerken
Benieuwd wat Mainline door de jaren heen allemaal gedaan heeft? Hier vind je al onze jaarverslagen.