Meteen naar de content

Speed Limits: harm reduction voor stimulanten

Mainline onderzocht de ‘best practices’ in verschillende landen op het gebied van harm reduction-interventies voor mensen die stimulanten gebruiken.

foto: Mona van den Berg

stimulanten en interventies

De meeste harm reduction-interventies worden momenteel gefinancierd vanuit fondsen voor hiv-bestrijding. Dit betekent in de praktijk dat harm reduction zich met name richt op gebruikers die injecteren. Mensen die roken, snuiven of slikken vallen buiten de boot van veel zorg en projecten. Harm reduction wordt vaak in een adem genoemd met mensen die heroïne gebruiken. Maar mensen die stimulanten gebruiken lopen ook tegen problemen aan, zowel op psychisch, lichamelijk, maatschappelijk als juridisch vlak. Stimulantgebruikers kunnen net als heroïnegebruikers gemarginaliseerd raken, en hebben niet altijd goede toegang tot zorg en steun. Het is hoog tijd voor het harm reduction-veld om de visie te verbreden en stimulantgebruikers structureel te betrekken in projecten en interventies.

wat we weten over stimulantengebruik

Het beschikbare onderzoek naar de korte- en langetermijneffecten van het gebruik van stimulanten biedt ons enkele basisinzichten. We begrijpen de chemische structuren van stimulanten en hoe ze het centrale zenuwstelsel beïnvloeden. We kunnen stimulanten categoriseren in cocaïne, amfetamines, methamfetamines, methcathinones en cathinones. Er is een overvloed aan informatie met betrekking tot de eigenschappen en effecten van deze stimulanten.

Ze verhogen waakzaamheid, focus en zelfvertrouwen; ze kunnen de gemoedstoestand van iemand verbeteren en gevoelens van kracht geven; ze verminderen vermoeidheid en eetlust. Ze kunnen ook nervositeit of angst veroorzaken en, in sommige gevallen, psychose en suïcidale gedachten veroorzaken.

e.g. Holman, 1994; EMCDDA, 2007; Hildrey et al., 2009; Pates and Riley, 2009

Wat we nog niet voldoende weten, is welke harm reduction-strategieën wereldwijd zijn ontwikkeld voor verschillende contexten en gebruikers van stimulanten. En ook niet welke van die strategieën effectief zijn. Het harm reduction-veld zou veel baat hebben bij meer praktische begeleiding om interventies op te zetten voor stimulantgebruikers in uiteenlopende contexten. Mainline zet met deze studie een eerste, maar belangrijke stap om in deze behoefte te voorzien.

ons onderzoek naar stimulantengebruik

Het onderzoek:

  • Voert een systematisch en wereldwijd literatuuronderzoek uit naar harm reduction activiteiten voor stimulantgebruikers;
  • Documenteert, beschrijft en analyseert 8 ‘best practices’ van harm reduction interventies voor stimulantgebruikers in verschillende regios in de wereld;
  • Draagt bij aan de verbreding van harm reduction voor stimulantgebruikers door onderzoeksresultaten in een aantrekkelijke en behapbare vorm te verspreiden;
  • Stimuleert de visie dat harm reduction meer is dan alleen HIV-preventie. Het project draagt bij aan een visie rond harm reduction vanuit een mensenrechtenperspectief en rond het verbeteren van de kwaliteit van leven voor alle mensen die middelen gebruiken- ook gebruikers van stimulanten.

De implementatie van het onderzoek begon op 1 september 2017 en is in augustus 2018 voltooid.

speed limits

Voor meer informatie over dit project kun je contact opnemen met Machteld Busz.

Machteld Busz
Neem contact op met Machteld Busz
m.busz@mainline.nl

uitkomsten

Support and finance

Het project is ondersteund door Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) onder het programma Global Partnership on Drug Policies and Development (GPDPD).

Gerelateerde
projecten

Mainline onderzoekt alpha/flakka -gebruik voor zorgbehoeften, preventie, schadebeperking, en ondersteuning van zorg- en gemeenschapsdiensten.
Bekijk project

Mindful Muscles

Internationaal
Mindful muscles ontwikkelt harm reduction-benaderingen voor het gebruik van anabole steroïden of andere PIED's in recreatieve sportomgevingen.
Bekijk project
Steeds vaker hebben maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen te maken met ernstig verwarde personen. Regelmatig gebruiken deze personen ook drugs en/of alcohol en soms is er ook sprake van psychiatrische issues, trauma en/of een lichte verstandelijke beperking. Om professionals...
Bekijk project