Meteen naar de content

Jongeren en HIV in Mombasa

51% van de nieuwe hiv-besmettingen in Kenia komt voor rekening van jongeren tussen 15 en 35 jaar. Vooral jongeren die op verschillende vlakken kwetsbaar zijn en onder moeilijke sociaaleconomische omstandigheden leven, lopen risico.

mewa kenya

In hun dagelijkse werk komen de Muslim Education and Welfare Association (MEWA) jongeren tegen die meerdere middelen gebruiken, zoals khat/muguka, benzo’s, crackcocaïne en mogelijk crystal meth. Hun gebruik vindt plaats in een context waar jongeren weinig kans hebben op onderwijs of werk en waar geweld – inclusief bendegeweld – extreem hoog is.

jongeren

Criminaliteit is een van de weinige (vermeende) middelen om inkomsten te genereren voor jongeren in Mombasa. Deze omstandigheden worden nog eens verergerd door druggebruik. Veel jongeren die drugs gebruiken hebben ernstige psychische problemen en worden zwaar gestigmatiseerd. Dit alles verhoogt hun risico om hiv en andere soa’s op te lopen. De programmagegevens van MEWA (2022) laten zien dat psychische stoornissen het risico op hiv al vier tot tien keer zo groot maken. De resultaten van hiv-behandelingen voor deze groep zijn slecht. Het reguliere harm reductionprogramma van MEWA sluit niet aan op de vele behoeften van deze jongeren en er is beperkte kennis over hun exacte achtergrond, favoriete drugs, gebruikspatronen en risicogedrag, inclusief risicovol druggebruik in een geseksualiseerde setting.

vernieuwende programma’s

Dit project – dat loopt tussen 2023 en 2025 – is bedoeld om jongeren in de kustregio van Kenia te stimuleren, te motiveren en kennis op te doen over zelfstandig ondernemerschap. MEWA, Mainline en Elton John Foundation zullen mentaal welzijn ondersteunen voor jongeren die risico lopen op risicovol druggebruik.

Met dit project hopen we de mentale, seksuele en algemene gezondheid te verbeteren van jongeren die drugs gebruiken, inclusief degenen die stimulerende middelen gebruiken en degenen die drugs gebruiken in een geseksualiseerde setting. Uiteindelijk willen we hiv, psychische problemen en (zelf)stigma onder jongeren verminderen.

Het programma werkt op verschillende niveaus: gegevensverzameling via community assessments, directe dienstverlening aan jongeren die drugs gebruiken, het opzetten van een learning hub en trainingsmateriaal om te verspreiden wat we leren en een advocacy programma om duurzame veranderingen door te voeren.

Meer informatie over dit project kunt u opvragen via Ancella Voets.

ancella
Neem contact op met Ancella Voets
a.voets@mainline.nl

Support and finance

Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met MEWA en gefinancierd door Elton John AIDS Foundation.

Gerelateerde
projecten