Meteen naar de content

De chemsexscene in Zuid-Afrikaanse townships

OUT Well-being is een Zuid-Afrikaanse ngo die stigmavrije hiv- en andere gezondheidsdiensten biedt aan homo-, biseksuele en msm-gemeenschappen. Samen met het veldteam van OUT gaat Mainline een community-led onderzoek uitvoeren om informatie te verzamelen over hoe harm reduction, hiv en gezondheidsdiensten het beste aangeboden kunnen worden aan (trans)mannen die aan chemsex doen in townships van grote Zuid-Afrikaanse steden.

south africa chemsex townships

EEN opkomende chemsexscene

In de afgelopen jaren heeft OUT Well-being een nieuwe chemsexscene geïdentificeerd die verschilt van de meer bekende chemsexscene uit de “middenklasse”. Deze nieuwe scene bestaat uit (trans)mannen (en soms vrouwen) die aan chemsex doen en in de townships van grote steden in Zuid-Afrika wonen. De chemsexfeesten vinden plaats in privéhuizen die als informele bordelen worden gerund. De mannen die naar deze huizen komen om klanten te bedienen, leven in kwetsbare, lage sociaaleconomische omstandigheden. Vaak zijn ze dakloos en hebben ze beperkte middelen om een inkomen te genereren.

Doelstellingen van deze opdracht

OUT Well-being in Zuid-Afrika heeft baanbrekend werk verricht met verschillende hiv-interventies voor mannen in de chemsexscene. De complexe behoeften en omstandigheden van de mannen die OUT de laatste tijd tegenkomt, blijken echter om een andere innovatieve aanpak te vragen. OUT heeft Mainline benaderd om samen te werken aan de volgende doelstellingen:

  1. De behoeften en prioriteiten van mannen in de chemsexscene in de townships van Johannesburg evalueren en beter begrijpen;
  2. Meer bewustzijn creëren bij (hiv-)donoren en andere belanghebbenden over de complexe behoeften van mannen in de chemsexscene in de townships van Johannesburg en over druggebruik in een geseksualiseerde setting in het algemeen.

Je kunt meer informatie over dit project opvragen via Ancella Voets.

ancella
Neem contact op met Ancella Voets
a.voets@mainline.nl

meer informatie

Ben je geïnteresseerd om meer te leren over chemsex en evidence-based interventies om mannen te ondersteunen die problemen ondervinden met seks en drugs? Neem dan gerust contact met ons op via training@mainline.nl of bekijk onze selectie trainingen over chemsex.

Support EN FINANCIERING

Dit project wordt gefinancierd via OUT Well-being

Gerelateerde
projecten

51% van de nieuwe hiv-besmettingen in Kenia komt voor rekening van jongeren tussen 15 en 35 jaar. Vooral jongeren die op verschillende vlakken kwetsbaar zijn en onder moeilijke sociaaleconomische omstandigheden leven, lopen risico.
Bekijk project