Quickscan 3-MMC in Zwolle
Uit rioolwateranalyses in Zwolle blijkt dat het gebruik van 3-MMC in de gemeente opvallend hoger is dan in andere Nederlandse gemeenten. De groep 3-MMC gebruikers is echter nog nauwelijks in beeld bij de lokale verslavingszorginstelling Tactus. Hierdoor leven er binnen de gemeente Zwolle een aantal vragen rond het gebruik van dit middel, de mensen die het gebruiken, de motivaties om te gebruiken en de zorgbehoefte van de mensen die 3-MMC gebruiken.
Mainline heeft een Quickscan uitgevoerd onder de verschillende groepen van mensen die gebruiken om snel goed inzicht te krijgen in het lokale gebruik van 3-MMC. De Quickscan is een kosten-efficiënt middel op basis waarvan een rapport wordt opgemaakt met adviezen rond beleid, ondersteuning, preventie en zorg.
doelen
Het doel van de voorgestelde Quickscan was:
- Een beter beeld te krijgen van het gebruik van 3-MMC in Zwolle. Het gaat hierbij om het inkaderen van de verschillende soorten groepen die gebruiken, hun gebruikspatronen en motieven, de gebruikscultuur, de risicogedragingen onder mensen die gebruiken en hun behoefte aan informatie, voorlichting, preventie en zorg;
- Het aftasten van de lokale drugsmarkt (aanbodkant), contact en cross-over tussen de verschillende groepen die gebruiken, het overstappen naar andere middelen (o.a. sinds het verbod op 3-MMC), activiteiten van mensen die gebruiken in de productie en handel/doorverkoop;
- Het komen tot (eerste) denkrichtingen met betrekking tot een adequate aanpak van de (eventuele) problematiek en/of tot aanbevelingen voor beleid en het zorgaanbod, waarin een benadering vanuit het (primaire en eventueel secundaire) preventie denken centraal staat.
resultaten
We onderzochten wie, waarom, hoe en hoeveel 3-MMC in Zwolle gebruikt wordt. Voornamelijk jongeren en mensen in de chemsexscene gebruiken het middel. Zelden wordt het gebruikt door dak- of thuislozen of mensen in de maatschappelijke opvang. Volgens onze geïnterviewden is de zogenaamde “3M” gemakkelijk verkrijgbaar en redelijk goedkoop in Zwolle, omdat het lokaal wordt geproduceerd. De hoge aanwezigheid van 3-MMC in het rioolwater van Zwolle is het gevolg van zowel wijdverbreid gebruik in lage hoeveelheden als intensief gebruik door een vrij kleine groep. Het komt in veel omgevingen voor: thuis, in cafés en op festivals. Het wordt op verschillende manieren ingenomen, meestal gesnoven of oraal. Gebruikers melden talrijke negatieve effecten, hoewel ze sterk gecorreleerd zijn met hun gebruiksmethode. Veel genoemde fysieke en mentale klachten zoals slaapgebrek, stemmingswisselingen, tandenknarsen en rusteloosheid verdwijnen grotendeels nadat het gebruik is gestopt. Er werd echter gemeld dat intensiever gebruik invloed had op de mentale gezondheid en het persoonlijke leven. Mensen die het gebruik ervan als problematisch hebben momenteel moeite om voldoende hulp of informatie te vinden, vanwege lange wachttijden of een gebrek aan expertise bij instellingen.
Aanbevelingen
Wij adviseren de gemeente Zwolle de volgende acties te ondernemen:
- Primaire preventie: gebruik geen algemene generalistische voorlichtingscampagne over drugs. Dit kan drugsgebruik enkel versterken. Trimbos Instituut beschrijft bewezen effectieve interventies die drugsgebruik onder jongeren verminderen: Drugspreventie bij Jongeren en Jongvolvassenen (trimbos.nl)
- Harm Reduction: maak een divers pakket met voorlichtingsmateriaal voor mensen die de intentie hebben om 3-MMC te gebruiken of dit al doen. Versterk de testdiensten en besteed voldoende aandacht aan seksuele risico’s.
- Verslavingszorg: investeer in verslavingszorg (en nazorg) en pak lange wachtlijsten aan.
- Organiseer terugkerende trainingen voor professionals in de regio. Dit geldt zowel voor preventie- en zorgmedewerkers als handhavig en poltiie. Zorg dat professionals kennis hebben over 3-MMC en vaardigheden geleerd krijgen om met onvoorspelbaar gedrag om te gaan.
- Verbeter de communicatie tussen de betrokken instellingen, zodat hulpvragers snel bij de juiste instellingen terechtkomen.
- Zoek een balans tussen het inzetten op handhaving en het investeren in zorg. Spreek smartshops aan op de verkoop van potentieel risicovolle middelen.
Een uitgebreid overzicht van alle aanbevelingen is hier beschikbaar.
Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met projectleider Machteld Busz.