Meteen naar de content

Harm reduction voor mensen die crackcocaïne gebruiken

Mainline start samen met LANPUD en de Free School for Harm Reduction (ELRD) een tweejarig project in Recife, Brazilië. Het project is gericht op het uitbreiden van harm reduction en hiv-zorg en -ondersteuning voor jongeren die crackcocaïne gebruiken.

Crackcocaïnegebruik in Recife

Recife is de hoofdstad van de staat Pernambuco in het noordoosten van Brazilië, met 1,5 miljoen inwoners. Een nationaal onderzoek uit 2014 schatte dat er in de hele staat 60.000 mensen wonen die crack gebruiken. De huidige aantallen liggen echter waarschijnlijk hoger. Mensen die crack gebruiken in Recife zijn sociaaleconomisch kwetsbaar en worden vaak geconfronteerd met geweld, extreme armoede en dakloosheid, en gebrek aan toegang tot gezondheidszorg.

innovatieve outreach strategieën

De Free School runt een gemeenschapsinloopcentrum voor mensen die drugs gebruiken in Recife. De drop-in richt zich op de meest kwetsbare drugsgebruikers. Hun persoonsgerichte aanpak probeert de autonomie van de persoon die gebruikt, de familie en zijn gemeenschap te vergroten. Dit project verbetert en vernieuwt de huidige mobiele outreachactiviteiten, met als doel meer jongeren te bereiken – waaronder jonge vrouwen – die crackcocaïne gebruiken. Er zullen nieuwe veldwerkstrategieën worden toegepast en er zullen harm reductioninterventies worden aangeboden om de kwaliteit van leven te verbeteren en de vraag naar tests en het gebruik van behandeling voor hiv/aids en andere soa’s te vergroten.

Aanbod gecombineerd leren

Mainline en LANPUD zullen nauw samenwerken met de Free School om de geleerde lessen te vertalen naar een gecombineerd leeraanbod dat ook verspreid kan worden naar andere landen in Latijns-Amerika. De resultaten van het project zullen ook gebruikt worden om te pleiten voor een bredere acceptatie van stimulant harm reduction in de regio.

Ondersteuning en financiering

Dit project is een samenwerking tussen Mainline, LANPUD en ELRD. ViiV Healthcare Positive Action financiert het project.

meer info

Meer informatie over dit project kunt u opvragen via Ancella Voets.

Gerelateerde
projecten

Bij Voor Elkaar! werkten we met peers en ervaringswerkers. Dit vergroot ons bereik onder diverse kwetsbare doelgroepen, zoals gemarginaliseerde jongvolwassenen en mensen met een migratieachtergrond die drugs gebruiken.
Bekijk project