Deskundigheidsbevordering zorg in de maatschappelijke opvang
Steeds vaker hebben maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen te maken met ernstig verwarde personen. Regelmatig gebruiken deze personen ook drugs en/of alcohol en soms is er ook sprake van psychiatrische issues, trauma en/of een lichte verstandelijke beperking. Om professionals die met deze doelgroep werken te ondersteunen ontwikkelde Mainline en Volksbond Streetcornerwork een training en een boekje met handvatten.
Aanleiding
Mainline’s veldwerkers komen regelmatig bij inloophuizen, instellingen voor de maatschappelijke opvang, de methadonverstrekking en bij gebruiksruimten. Op al deze locaties zagen zij de laatste jaren een toename van verwarde personen. Veel personen lopen lange tijd rond met psychische problemen, voordat ze in aanmerking komen voor geestelijke gezondheidszorg.
In 2017, hebben diverse maatschappelijke zorg- en opvangmedewerkers in o.a. Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Maastricht en Heerlen ook te kennen gegeven een toename te zien van (ernstig) verwarde personen. Zij zeiden ook niet altijd (direct) passende hulp of ondersteuning te kunnen bieden aan deze groep, omdat ze onvoldoende handvatten en/of expertise hebben om met deze doelgroep om te gaan. Dit is ook de ervaring van de medewerkers van de twee maatschappelijke opvang en beschermd wonen locaties van Volksbond Streetcornerwork die meewerken aan dit project.
Doelstelling
De doelstelling van dit project was deskundigheidsbevordering in de maatschappelijke opvang, in de omgang met, preventie van en zorgverlening aan ernstig verwarde personen waarbij mogelijk bijkomende problematiek als middelengebruik, psychiatrische issues, trauma en/of LVB speelt. Dit ter preventie van escalatie, en om te zorgen dat zeer kwetsbare personen de hulp krijgen die zij nodig hebben. Ook vergroot het de communicatie- en handelingsvaardigheden en het zelfvertrouwen van medewerkers uit de maatschappelijke opvang, wat weer een positieve weerslag heeft op de zorg voor mensen met complexe psychische problematiek.
Training
Mainline heeft hiervoor haar training ‘Complexe Contacten’ aangescherpt, door dieper in te gaan op psychische problematiek en meer toe te spitsen op de ervaren issues in de omgang met verwarde personen. In de training worden een trainingsacteur en ervaringsdeskundigen betrokken. Door de samenwerking met Volksbond Streetcornerwork waarborgt Mainline de praktische relevantie van de training en staan de behoeften van de doelgroep en professionals in het veld centraal. De training is zoals kenmerkend is voor Mainline’s producten gegrond op praktijkervaring.
De training is nu landelijk beschikbaar en te vinden bij Mainline’s trainingsaanbod.
Handleiding ‘Omgaan met verward gedrag in de maatschappelijke opvang’.
Tevens ontwikkelden we een handleiding die medewerkers van de maatschappelijke opvang meer inzicht geeft in de achtergronden van verward gedrag en handvatten biedt in de omgang met dit vaak onbegrepen gedrag. Mainline veldwerk distribueert de handleiding gedurende veldwerkactiviteiten onder professionals van maatschappelijke opvanglocaties. Alle deelnemers van de training ontvangen dit boekje ook. De handleiding is te bestellen of te downloaden in de Mainline-webshop.
De handleiding is hier te downloaden (pdf) of op papier te bestellen in de Mainline-webshop.
Dit project wordt mogelijk gemaakt door financiering vanuit ZonMW.
Voor vragen kunt u mailen naar
Ingrid Bakker, i.bakker@mainline.nl
Meer weten over Mainlines trainingaanbod mail naar training@mainline.nl
VERENIGD KONINKRIJK, FINLAND, GRIEKENLAND, ESTLAND, SERVIË, PORTUGAL, NEDERLAND
Harm reduction-benaderingen worden zelden toegepast in een recreatieve sportcontext. En waarom zouden we - sport staat gelijk aan gezondheid, toch? Niet altijd. Onderzoek toont aan dat het gebruik van performance and image-enhancing drugs (PIED's) ook geregeld voorkomt in verschillende recreatieve sporten. En voor mensen die vaak en in hoge doseringen gebruiken, kunnen schadebeperkende interventies een groot verschil maken.Deskundigheidsbevordering zorg in de maatschappelijke opvang
Steeds vaker hebben maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen te maken met ernstig verwarde personen. Regelmatig gebruiken deze personen ook drugs en/of alcohol en soms is er ook sprake van psychiatrische issues, trauma en/of een lichte verstandelijke beperking. Om professionals die met deze doelgroep werken te ondersteunen ontwikkelde Mainline en Volksbond Streetcornerwork een training en een boekje met handvatten.Mainline-GIZ onderzoek
Mainline onderzocht de ‘best practices’ in verschillende landen op het gebied van harm reduction-interventies voor gebruikers van stimulanten. Het project wordt ondersteund door Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) onder het programma Global Partnership on Drug Policies and Development (GPDPD).