Meteen naar de content

Training: verslaving

Waar komt de zucht om opnieuw te gebruiken vandaan? Wat kun jij als hulpverlener doen om deze ‘craving’ te verminderen, zodat je bijdraagt aan de verbetering van iemands kwaliteit van leven? In deze training leer je alles over verslaving en hoe jij op een empathische manier positieve impact kunt hebben op je client. Je leert het druggebruik begrijpen vanuit de beleving van je client.

verslaving

In deze training onderzoeken we feiten en fabels rondom verslaving. Iedereen heeft opvattingen over druggebruik, maar wat is nu waar? Welke gedragingen associëren we met verslaving? Daarnaast breiden we je kennis over afhankelijkheid van middelen en craving uit. We gaan dieper in op het proces van verslaving, dubbele diagnose en presenteren verschillende gangbare perspectieven. Hierdoor zul je geleidelijk gaan begrijpen dat opvattingen over verslaving subjectief zijn, en dat uiteindelijk de visie van de cliënt centraal staat.

Ook gaan we aan de slag met je eigen kijk op verslaving. We zullen samen nadenken over waarom iemand verslaafd raakt. En waarom heeft iemand craving? Welke triggers spelen een rol en hoe ervaart iemand deze? Vervolgens bespreken we hoe je als professional met de verslaving van cliënten kunt omgaan, bijvoorbeeld in een woonvoorziening of een andere maatschappelijke opvang.

Programma

 • We toetsen op een interactieve manier de feiten en misvattingen rondom middelenafhankelijkheid
 • We ontwikkelen een eigen visie op verslaving, gebaseerd op eigen ervaringen en die van cliënten
 • We onderzoeken samen welke manieren er zijn om met problematisch middelengebruik om te gaan binnen de opvang

RESULTAAT

 • Actuele kennis over afhankelijkheid van middelen en het ontstaan van craving
 • Ontwikkeling van een eigen visie op verslaving, in de eigen context
 • Concrete harm reduction tips om met verslaving om te gaan op de afdeling

In deze training leer je op nieuwe en verschillende manieren kijken naar middelenafhankelijkheid. Op een niet-oordelende en praktische manier. Het doel is om beter aan te sluiten bij de behoeften van je cliënt en om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Trainer Ferry Barendregt

Bevat praktijkkennis van de veldwerkers van Mainline

Incompany training vanaf €850,-

1 dagdeel

contact

Wil je een offerte aanvragen voor deze training? Of een op maat gemaakt leerplan? Neem contact op met Desiree van Dok. Lees hier vast onze leveringsvoorwaarden.

Ervaringen van
deelnemers

"De training heeft me aan het denken gezet. Als begeleider wil je vaak van alles met het druggebruik van een bewoner. Maar welke motivatie heeft iemand nou eigenlijk zelf?"
"Van begin tot eind interessant en leerzaam. De trainer houd de aandacht van de deelnemers door op een authentieke manier zijn workshop te geven."
"Enthousiaste trainer met veel kennis. Laagdrempelige, leuke cursus. Alle stof is goed toe te passen in de praktijk."

Gerelateerde
trainingen

Training: middelenkennis

Praktische basistraining over middelen. Deze training is onmisbaar voor professionals die te maken hebben met cliënten die drugs gebruiken.
 • Praktische middelentraining
 • Verdiept en vergroot je kennis over middelen en gebruik
Meer informatie

Training: contact maken

Training over hoe contact te maken met mensen die drugs gebruiken. Leer diverse communicatietechnieken en ga zelfverzekerd het gesprek in.
 • Praktijkgerichte basistraining
 • Leer iemand die gebruikt begrijpen
 • Diverse contactmethodes
Meer informatie

Training: overdosispreventie

Leer met deze training hoe je effectief kunt handelen bij een overdosis. Met praktische informatie en waardevolle tips.
 • Praktijkgerichte basistraining
 • Tools om een overdosis te herkennen en voorkomen
Meer informatie