ENGLISH
 

Coke en andere gebruikstechnieken

Er zijn naast basen natuurlijk ook andere methoden om coke te gebruiken. Allen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Hieronder een overzicht en hoe de risico’s te beperken. 

Chinezen

Je kunt coke ook op folie roken, ook wel 'chinezen' genoemd. Cocaïne chinezen geeft in vergelijking met basen een mildere flash en crash waardoor controle houden makkelijker is.
Ook is ‘chinezen’ wat milder voor de longen dan basen.

Bij ‘chinezen’ wordt de coke op aluminiumfolie gelegd en vanonder verhit zodat de coke kan verdampen. De damp wordt met een kokertje geïnhaleerd. Het is belangrijk de hitte van de vlam goed te doseren zodat je coke verdampt in plaats van verbrandt. De cocaïne moet traag en geleidelijk over de aluminiumfolie 'lopen'. Hoe gelijkmatiger, hoe beter.

De aluminiumfolie moet zo dik mogelijk zijn om de hitte van de vlam optimaal te verdelen. Bij dunne folie is de kans op verbranding groter. Voor gebruik kan je de anti-plak olielaag aan de glimmende kant van het folie voorzicht afbranden zodat je de oliedampen niet inhaleert.


Van glas tot waterpijp

Tussen basen en chinezen zijn nog vele rookvariaties mogelijk. Een snelle en simpele methode is roken over glas. Een vel folie wordt over een glas gespannen. Aan de ene rand een gaatje voor de mond (lip erover als bij een dwarsfluit), aan de andere rand gaatjes in de folie. Daar wat as op met coke, vlam erover en klaar.

In de gevangenis, waar nauwelijks materialen beschikbaar zijn, worden soms de meest ingenieuze dingen bedacht. Bijvoorbeeld een leeg geknepen tube tandpasta omgetoverd tot een pijp. Allen hebben hun eigen, specifieke gezondheidsrisico's. Die zitten voornamelijk in het materiaal dat giftige dampen kan afgeven bij verhitten. Of in het inhaleren van as en andere deeltjes door een gebrekkige filtertechniek.

Een minder schadelijke techniek is het roken via een waterpijp. Deze zijn te koop maar ook zelf te maken een met een flesje en een paar rietjes. Voordeel is de filtering via het water. De lucht wordt gekoeld en as en dergelijken blijven achter in het water en komen dus niet in de longen terecht. Nadeel is dat je een waterpijp niet makkelijk in je zak steekt, mocht de politie ineens opduiken. 

Verdampen

De relatief gezondste gebruiksmethode voor basecoke is het roken via een verdamper. Een cocaïneverdamper is enigszins vergelijkbaar met een waterpijp en bestaat uit een met water gevulde bol waar twee glazen buizen uitkomen. De ene buis heeft een verwarmingselement waarop het middel wordt verdampt. Door de andere buis kan de damp via het water, gekoeld, worden opgezogen.

Bij verdamping komen geen schadelijke verbrandingsstoffen vrij. Het verwarmingselement kan precies worden ingesteld op het smeltpunt van gekookte coke. De gebruiker krijgt dan alleen de werkzame stof binnen in dampvorm. Daarnaast heeft een verdamper net als en waterpijp het voordeel van koeling en filtering door water. 


Shotten
Je kunt cocaïne injecteren door het op te lossen in water. Hiervoor gebruik je rauwe coke/snuifcoke. Basecoke lost alleen op in water door toevoeging van een zuur (bijvoorbeeld ascorbinezuur). De flash en de crash bij shotten zijn te vergelijken met die van basen. Maar shotten geeft wel veel meer risico op infecties en overdosis.

Gebruik alleen je eigen spullen om infectie met hiv of hepatitis te voorkomen. Gebruik steriel materiaal om abcessen en andere complicaties door vuil en bacteriën te voorkomen. Dat geldt voor alle spuitmaterialen: de spuit, het water, de naald, de filter, de lepel en het alcoholdoekje.


Doordat je bij shotten in één keer een grote hoeveelheid binnen krijgt is er groter risico op een overdosis dan bij enig andere toedieningswijze. Shotten is erg effectief en efficiënt maar ook riskant. Het ontbreken van ervaring, een verlaagde tolerantie na detentie of detox of, wat vaak gebeurt, een combinatie van middelen, verhogen dit risico. Een specifiek risico van coke shotten is huidnecrose. Deze afsterving van de huid ontstaat als de coke niet in de ader maar onder de huid (subcutaan) terecht komt. Door de lokaal verdovende en vaatvernauwende werking van cocaïne krijgt het huidweefsel niet voldoende zuurstof en sterft af. Hierdoor ontstaan donkere plekken op de huid. Bij het shotten van rauwe coke is het raadzaam toch wat ascorbinezuur te gebruiken. Door de prikkeling van het zuur voel je dan als je onder de huid spuit.

Snuiven

Snuiven van cocaïne is een welbekende methode. Via de neusslijmvliezen komt de cocaïne in de bloedbaan terecht. Bij snuiven zijn de effecten na enkele minuten merkbaar. De effecten houden langer aan dan bij injecteren en roken, maar zijn minder hevig.

Het snuiven van basecoke is geen goed idee want het lost niet op in water en wordt dus niet opgenomen in via het neusslijmvlies. Snuiven van basecoke geeft een verstopte neus en weinig effect.

Bij veel snuiven kan het slijmvlies in de neus gaan ontsteken of een gaatje in het neus tussenschotje ontstaan. Regelmatig wisselen van neusgat en na het snuiven de neus spoelen met water kan deze schade enigszins beperken. Snuiven kan ook leiden tot chronische ontstekingen aan de luchtwegen, chronische verkoudheid, bloedneuzen, hoofdpijn en een verminderde reuk, geur en smaak. Snuifbuisjes delen geeft risico op overdracht van infectieziekten.

Slikken

Er zijn maar weinig mensen die cocaïne slikken zoals dat bijvoorbeeld bij speed wel regelmatig gebeurt. Bij orale inname komt van alle toedieningsmethode het laagste percentage in de bloedbaan. Het duurt daarnaast lang voor je iets merkt en de piek van het effect is lager. Reden genoeg om dit prijzige middel niet te slikken. Daarnaast neem je in een keer een hoeveelheid, wat de kans op overdosis groot maakt. In de praktijk zal dit voornamelijk gebeuren bij bolletjesslikkers bij wie een bol knapt.

Rectaal

Tenslotte zou cocaïne via de anus ingenomen kunnen worden. Het rectum is rijk aan bloedvaatjes en garandeert daarmee een goede en snelle opname. Maar dit is een risicovolle gebruiksmethode. Door de lokaal verdovende en vaatvernauwende werking van cocaïne kan er blijvende schade aan het vaatstelsel van het rectum en de endeldarm optreden. Op korte termijn kan rectaal cocaïnegebruik heftige dampkrampen geven.


De cocaïne-ervaring

(Base)coke slang

Bereiding en versnijding

Basen doe je zo

Coke met andere middelen

Zelfcontrole en omgaan met trek

Basecoke: psyche en gedrag

Basecoke: lichamelijke risico's

Op tilt! EHBO bij cokegebruik

Copyright Mainline 2023. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.