Meteen naar de content

De gebruikstechnieken
bij coke

Er zijn allerlei methoden om coke te gebruiken.  Allen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Wij hebben de verschillende gebruikstechnieken in een overzicht gezet met daarbij hoe de risico’s te beperken.

materiaalinkoop en gebruikstechnieken
Foto: Rob Voss

basecoke Roken

Om coke te roken heb je een pijp nodig. Deze zijn er in allerlei vormen. Daarnaast kunnen mondstuk, filtering en rooktechniek een verschil maken. Bij het vinden van de optimale basetechniek zijn het beste effect en het beperken van onnodige gezondheidsrisico’s idealiter de belangrijkste overwegingen.

chinezen

Je kunt coke ook op folie roken, ook wel “chinezen” genoemd. Cocaïne chinezen geeft in vergelijking met basen een mildere flash en crash waardoor het makkelijker is om de controle te behouden. Ook is “chinezen” wat milder voor de longen dan basen.

Bij “chinezen” wordt de coke op aluminiumfolie gelegd en vanonder verhit zodat de coke kan verdampen. De damp wordt met een kokertje geïnhaleerd. Het is belangrijk de hitte van de vlam goed te doseren zodat je coke verdampt in plaats van verbrandt. De cocaïne moet traag en geleidelijk over de aluminiumfolie “lopen”. Hoe gelijkmatiger, hoe beter.

De aluminiumfolie moet zo dik mogelijk zijn om de hitte van de vlam optimaal te verdelen. Bij dunne folie is de kans op verbranding groter. Voor gebruik kun je de olieachtige antiplaklaag aan de glimmende kant van de folie voorzicht afbranden, zodat je de oliedampen niet inhaleert.

Tussen basen en chinezen zijn nog vele rookvariaties mogelijk

Van glas tot waterpijp

Een snelle en simpele methode is roken over glas. Een vel folie wordt over een glas gespannen. Aan de ene rand een gaatje voor de mond (lip erover als bij een dwarsfluit), aan de andere rand gaatjes in de folie. Daar wat as op met coke, vlam erover en klaar. 

In de gevangenis, waar nauwelijks materialen beschikbaar zijn, worden soms de meest ingenieuze dingen bedacht. Bijvoorbeeld een leeg geknepen tube tandpasta omgetoverd tot een pijp. Allen hebben hun eigen, specifieke gezondheidsrisico’s. Die zitten voornamelijk in het materiaal dat giftige dampen kan afgeven bij het verhitten. Of in het inhaleren van as en andere deeltjes door een gebrekkige filtertechniek. 

Een minder schadelijke techniek is het roken via een waterpijp. Deze zijn te koop maar ook zelf te maken een met een flesje en een paar rietjes. Voordeel is de filtering via het water. De lucht wordt gekoeld en as en dergelijken blijven achter in het water en komen dus niet in de longen terecht. Het nadeel is dat je een waterpijp niet makkelijk in je zak steekt, mocht de politie ineens opduiken. 

Verdampen

De relatief gezondste gebruiksmethode voor basecoke is het roken via een verdamper. Een cocaïneverdamper is enigszins vergelijkbaar met een waterpijp en bestaat uit een met water gevulde bol waar twee glazen buizen uitkomen. De ene buis heeft een verwarmingselement waarop het middel wordt verdampt. Door de andere buis kan de damp via het water, gekoeld, worden opgezogen. 

Bij verdamping komen geen schadelijke verbrandingsstoffen vrij. Het verwarmingselement kan precies worden ingesteld op het smeltpunt van gekookte coke. De gebruiker krijgt dan alleen de werkzame stof binnen in dampvorm. Daarnaast heeft een verdamper net als een waterpijp het voordeel van koeling en filtering. 


Snuiven

Snuiven van cocaïne is een welbekende methode.  Via de neusslijmvliezen komt de cocaïne in de bloedbaan terecht. Bij snuiven zijn de effecten na enkele minuten merkbaar. De effecten houden langer aan dan bij injecteren en roken, maar zijn minder hevig.

Het snuiven van basecoke is geen goed idee want het lost niet op in water en wordt dus niet opgenomen in via het neusslijmvlies. Snuiven van basecoke geeft een verstopte neus en weinig effect. 

Shotten

Je kunt cocaïne injecteren door het op te lossen in water. Hiervoor gebruik je rauwe coke/snuifcoke. Basecoke lost alleen op in water door toevoeging van een zuur (bijvoorbeeld ascorbinezuur). De flash en de crash bij shotten zijn te vergelijken met die van basen. Maar shotten geeft wel veel meer risico op infecties en overdosis.

Shot je toch, gebruik alleen je eigen spullen om infectie met hiv of hepatitis te voorkomen. Gebruik steriel materiaal om abcessen en andere complicaties door vuil en bacteriën te voorkomen. Dat geldt voor alle spuitmaterialen: de spuit, het water, de naald, de filter, de lepel en het alcoholdoekje. 

Doordat je bij shotten in één keer een grote hoeveelheid binnen krijgt is er groter risico op een overdosis dan bij enig andere toedieningswijze. Shotten is effectief en efficiënt maar ook erg riskant. Het ontbreken van ervaring, een verlaagde tolerantie na detentie of detox of, wat vaak gebeurt, een combinatie van middelen, verhogen dit risico. 

slikken

Er zijn maar weinig mensen die cocaïne slikken zoals dat bijvoorbeeld bij speed wel regelmatig gebeurt. Van alle toedieningsmethoden komt bij orale inname het laagste percentage in de bloedbaan. Het duurt daarnaast lang voor je iets merkt en de piek van het effect is lager. Reden genoeg om dit prijzige middel niet te slikken. Daarnaast neem je in een keer een flinke hoeveelheid, wat de kans op overdosis groot maakt. In de praktijk zal dit voornamelijk gebeuren bij bolletjesslikkers bij wie een bol knapt.

rectale inname

Tenslotte zou cocaïne via de anus ingenomen kunnen worden. Het rectum is rijk aan bloedvaatjes en garandeert daarmee een goede en snelle opname. De lokaal verdovende en vaatvernauwende werking van cocaïne kunnen echter wel risico’s opleveren voor het vaatstelsel van het rectum. Ook zou cocaïne kunnen leiden tot dampkrampen.