Meteen naar de content

Nieuw signaal uit het veld: Flakka

Flakka is de laatste tijd veel in het nieuws. Maar wat is het nu eigenlijk en wat doet het met je? En hoe kun je de risico’s bij gebruik verminderen?

Wat is flakka?

Flakka is een zogeheten designerdrug. Het is een drug in de categorie cathinonen; het is een stimulant. Flakka is een overkoepelende straatnaam voor verschillende nieuwe psychoactieve stoffen, zoals α-PVP/alfa-PVP, alfa-PiHP, a-PHP.  

Alfa-PVP en A-PHP staan op de lijst 1 van de Opiumwet en zijn dus illegaal. De nieuwe afgeleiden, zoals alfa-PiHP, zijn nog wel legaal. De effecten en risico’s van deze stoffen lijken allemaal heel erg op elkaar. Maar let op: de dosering kan sterk verschillen.

Hoe wordt het gebruikt?

Flakka komt meestal in poeder- of kristalvorm op de markt. Flakka kan worden gerookt, gesnoven, gespoten of geslikt. Roken geeft het meest intense en snelle effect. De daaropvolgende crash en craving zijn bij het roken van flakka ook het grootst. 

de effecten

Flakka wordt qua werking vaak vergeleken met crystal meth of cocaïne. Wakker, alert, opgewekt, onvermoeibaar, euforisch. En ook: direct zin in meer. Flakka staat erom bekend een sterk verlangen aan te wakkeren om nog meer te gebruiken. Dat is bij flakka niet zonder risico’s, want overdosering komt snel voor. De stof is al werkzaam vanaf een enkele miligram. Neem je meer, kun je snel rusteloos, angstig of paranoide worden.

Flakka laat je bloeddruk en lichaamstemperatuur stijgen en verhoogt je spierspanning. Het kan ervoor zorgen dat je een droge mond krijgt, gaat zweten, schokkerig gaat bewegen, gaat hallucineren en niet in slaap kunt komen. Bij veelvuldig gebruik kan flakka ernstige klachten veroorzaken, zoals epileptische aanvallen, een opwindingsdelier of psychoses. Ook vermageren mensen die regelmatig flakka gebruiken snel. 

Tips bij gebruik

 • Laat je flakka testen bij een testservice bij jou in de buurt. Dit is bij flakka extra belangrijk, omdat er verschillende middelen (o.a. α-PVP/alfa-PVP, alfa-PiHP, a-PHP) onder dezelfde naam worden verkocht. De sterkte is verschillend per middel. 
 • Gebruik alleen als je je lichamelijk en psychisch goed voelt. 
 • Eet voordat je gebruikt, want flakka put de reserves van lichaam en geest uit. Zorg er dus voor dat je enige brandstof hebt, anders raakt je lichaam nog sneller afgemat. 
 • Begin altijd met een lage dosis. Overdosing is snel mogelijk vanwege de grote verschillen in dosering tussen de diverse varianten alpha’s die allemaal als flakka worden verkocht. 
 • Combineer liever niet met andere stimulanten als xtc, crystal meth, speed, cocaïne of 3-MMC. Uppers vergroten de kans op hart- en vaatproblemen en oververhitting. Combineren vergroot de kans op klachten. 
 • Zorg dat je genoeg slaapt. Spreek van tevoren een tijd af waarop je stopt. Zet een alarm om jezelf eraan te herinneren. Hoe langer je wakker blijft, hoe groter het risico op overdosering, paranoia en psychoses. 
 • Rook je flakka, zorg dan voor een extra staafje en tussenstukje aan je pijp. Hoe korter een pijp, hoe heter de lucht die in de longen komt en des te groter de aangerichte schade.  
 • Bovenstaande geldt ook voor de rook lang inhouden: het geeft geen extra effect, maar is wel schadelijker voor de longen. 
 • Als je flakka snuift, zorg voor een eigen snuifbuisje en deel deze nooit met anderen.  
 • Let op je lichaamstemperatuur; voorkom oververhitting. Zoek zo nu en dan afkoeling op. 
 • Verminder de kans op gebitsschade (tandenknarsen) met suikervrije kauwgom. Zo stimuleer je de speekselaanmaak.   
 • Er is nog weinig bekend over de langetermijneffecten en risico’s van flakka. Realiseer je dat je je eigen proefkonijn bent.  
 • Neem geen deel aan het verkeer als je onder invloed bent.   
 • Gebruik geen flakka tijdens de zwangerschap. Flakka brengt schade aan het ongeboren kind. 

Meer weten over drugs?

Training: middelenkennis

Praktische basistraining over middelen. Deze training is onmisbaar voor professionals die te maken hebben met cliënten die drugs gebruiken.
 • Praktische middelentraining
 • Verdiept en vergroot je kennis over middelen en gebruik
Meer informatie

Gerelateerde
berichten

signalen

Nieuw signaal uit het veld: Lyrica