Meteen naar de content

Interventies in de geestelijke gezondheidszorg in Oekraïne

De Russische oorlog tegen Oekraïne heeft – net als op alle mensen in Oekraïne – ook een grote impact gehad op de gemeenschap van mensen die drugs gebruiken. Onder de mensen die in hun eigen dorpen en steden zijn gebleven en onder de vele ontheemden in het land zijn er mensen die drugs gebruiken.

ukraine project

Harm reductiondiensten zijn aangepast om zich meer te richten op eerste overlevingsbehoeften, maar er zijn nog steeds organisaties actief, vooral in het westen van het land. Het patroon van drugsgebruik is veranderd: meer mensen gebruiken nu methamfetaminen, vaak door middel van injectie. Er zijn veel verschillende behoeften bij mensen die drugs gebruiken, maar het zwaartepunt ligt steeds meer bij (acute) geestelijke gezondheidsproblemen. In de context van conflicten, grote onveiligheid, geweld, trauma’s en een focus op overleven, zijn de harm reduction-diensten in Oekraïne op zoek naar nieuwe manieren om hun doelgroeppen te ondersteunen.

Gemeenschapsgerichte interventies voor mentale gezondheid

Mainline werkt sinds 2019 intensief met mensen die methamfetaminen gebruiken in Vietnam. We hebben gewerkt aan een set van harm reduction interventies die aansluiten bij de behoeften van mensen die stimulerende drugs gebruiken. Een belangrijk onderdeel van de dienstverlening zijn gemeenschapsgerichte interventies. De behoefte aan een bottom-up, pragmatische aanpak ontstond in een omgeving waar mensen bijna geen toegang hebben tot een formeel systeem van geestelijke gezondheidszorg. Straathoekwerkers zijn daarom getraind in het herkennen van acute en chronische geestelijke gezondheidsbehoeften en in het bieden van eerste hulp op het gebied van geestelijke gezondheid.

GEMENGD LEERTRAJECT

Mainline werkt nu samen met de Alliance for Public Health in Oekraïne om te kijken of de methode die we hebben ontworpen in Vietnam ook waardevol kan zijn in een gebied onderhevig aan conflict, zoals Oekraïne. Voor deze opdracht gaan we onze ontwikkelde e-course aanpassen aan de Oekraïense context en de verschillende modules vertalen in het Oekraïens en Russisch. We hopen deze versies klaar te hebben tegen de zomer van 2024.

Je kunt meer informatie over dit project opvragen via Ancella Voets.

ancella
Neem contact op met Ancella Voets
a.voets@mainline.nl

informatie

Support EN FINANCIERING

Gerelateerde
projecten

Mindful Muscles

Internationaal
Mindful muscles ontwikkelt harm reduction-benaderingen voor het gebruik van anabole steroïden of andere PIED's in recreatieve sportomgevingen.
Bekijk project
Steeds vaker hebben maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen te maken met ernstig verwarde personen. Regelmatig gebruiken deze personen ook drugs en/of alcohol en soms is er ook sprake van psychiatrische issues, trauma en/of een lichte verstandelijke beperking. Om professionals...
Bekijk project