ENGLISH
 

Chemsex in Nederland

In 2015 onderzocht Mainline het gebruik van crystal meth en slammen in een seksuele setting onder MSM. Het fenomeen 'chemsex onder invloed van Tina (crystal meth)' was nog nooit eerder in Nederland onderzocht.


Naar aanleiding van de uitkomsten van het signaalrapport ‘Tina en Slammen’ (PDF) (gepubliceerd in samenwerking met Soa Aids Nederland) zijn verschillende harm reduction interventies ontwikkeld voor MSM die aan chemsex doen.

In Nederland biedt Mainline de volgende supportdiensten aan:


 • Individuele- en groepsgesprekken tijdens de maandelijkse Drop In-avonden voor mannen op zoek naar zelfcontrole of mannen die willen stoppen/zijn gestopt met chemsex. 

 • Publicatie van een slam-brochure met uitgebreide info hoe de mogelijke risico’s rond slammen te verminderen, zie webshop.

 • Publicaties van diverse chemsex-magazines met harm reduction info en tips met betrekking tot chemsex, zie webshop.

 • De online chat-functie als meest laagdrempelige en anonieme optie voor mannen die seks hebben met mannen en op zoek zijn naar info, advies of support rond chemsex.

  • Landelijke chemsex info-avonden voor MSM met als doel het bespreekbaar maken van (problematische) chemsex.

  • Amsterdam Chemsex Overleg (ACO); een tweejaarlijks overleg met een breed netwerk aan professionals uit de gezondheids-, verslavings – en hiv-zorg met als doel signalen te delen en samen te werken.

  • Sinds 2016 geeft Mainline chemsex-trainingen, workshops en presentaties aan professionals uit de (geestelijke) gezondheids- en verslavingszorg. Welke middelen en combi's zijn populair in welke setting? Wat is de meerwaarde en zijn mogelijke risico's van chemsex? Hoe start je met voldoende expertise en zonder oordeel een gesprek over chemsex?

   Voor meer informatie:

   Bel het kantoor of mail naar Leon Knoops (l.knoops@mainline.nl)  Copyright Mainline 2023. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.