Meteen naar de content

Expertise
chemsex

Chemsex is een specifiek soort geseksualiseerd druggebruik. De term wordt voornamelijk gebruikt om de combinatie van seks en druggebruik binnen de queergemeenschap aan te duiden.

chemsex expertise

wat is chemsex?

Bij chemsex worden bepaalde drugs, zoals crystal meth, GHB/GBL en stimulerende synthetische cathinonen als 3-MMC, gebruikt om seksuele ervaringen te versterken. Deze drugs staan bekend als “chems”, maar vaak zijn er ook andere middelen bij betrokken, zoals erectiemiddelen en alcohol.

Mensen doen om verschillende redenen aan chemsex. Sommigen doen aan chemsex om zich minder geremd te voelen en om het genot te verhogen. Andere redenen om aan chemsex te doen hebben te maken met gevoelens van stigmatisering, discriminatie, geïnternaliseerde homofobie, een laag gevoel van eigenwaarde en de invloed van de aidsepidemie op seksplezier. 

Online datingapps en -websites spelen een belangrijke rol in chemsex. Deze communicatiemiddelen maken het makkelijk om voorkeuren (“chemsfriendly”) aan te geven en in contact te komen met gelijkgestemden.

Aan chemsex zijn risico’s verbonden, maar de impact van chemsex verschilt per persoon. Veel mensen ervaren een meerwaarde van chemsex, zonder klachten te ontwikkelen. Maar een groeiende groep mensen krijgt te maken sociale, fysieke, seksuele en mentale problemen door chemsex.


mainline en chemsex

Mainline zit dicht op de chemsexscene en doet al bijna tien jaar onderzoek naar chemsex. Op basis hiervan heeft Mainline voorlichtingsmateriaal, trainingen en harm reduction-interventies ontwikkeld. Mainline ondersteunt wereldwijd organisaties met de ontwikkeling en uitvoering van harm reduction programma’s gericht op (problematische) chemsex.

wat we doen:

Voorlichting

Mainline heeft diverse publicaties over chemsex ontwikkeld met voorlichting over (stoppen met) chemsex, inclusief harm reduction tips. Klik hier voor al het voorlichtingsmateriaal over chemsex.

Ondersteuning

Op het kantoor van Mainline in Amsterdam worden tweewekelijks groepsgesprekken georganiseerd voor mensen die (tijdelijk) zijn gestopt met chemsex. Daarnaast bieden we individuele coaching voor mensen die op zoek zijn naar zelfcontrole. Klik hier voor meer informatie over de ondersteuning die Mainline biedt aan mensen die aan chemsex doen.

chemsex.nl

Op de door Mainline ontwikkelde website chemsex.nl is neutrale informatie te vinden voor iedereen die aan chemsex doet, hun naasten en hulpverleners. Uniek aan deze website is het overzicht met het hulpaanbod voor chemsex in heel Nederland.


onderzoeken naar chemsex

  • Slammen in Nederland

In oktober 2021 publiceerde Mainline een onderzoek over de opkomst van slammen in Nederland. De publicatie geeft inzicht in de motieven, belevingswereld, populaire middelen, klachten en hulpbehoeften van mensen die drugs injecteren tijdens seks.

  • Tina en slammen in Nederland

In 2015 onderzocht Mainline het gebruik van crystal meth en slammen in een seksuele setting onder mannen die seks hebben met mannen. Het was de eerste keer dat hier onderzoek naar werd gedaan in Nederland.


HET CHEMSEXTEAM

Neem contact op met Leon Knoops
l.knoops@mainline.nl

Neem contact op met Sultan Baghdadi
s.baghdadi@mainline.nl

Trainingen

over chemsex

Spoedcursus: chemsex

Essentiële inzichten in het hoe en waarom van chemsex. Ook gaan we in op de onderliggende problematiek die vaak speelt bij chemsex.
  • Praktijkgerichte basistraining
  • Handvatten om het gesprek aan te gaan
  • Actuele kennis over middelen en setting
Meer informatie