Meteen naar de content

Nakuur:
zin of onzin?

Veel mensen die anabole steroïden gebruiken, beginnen na of tegen het einde van hun kuur met een “nakuur”. Dit wordt ook wel PCT (Post Cycle Therapy) genoemd.

nakuur

Heeft een nakuur zin?

Middelen die tijdens een nakuur genomen worden zijn HCG (humaan choriongonadotrofine), SERMs (selectieve oestrogeenreceptormodulatoren, bijvoorbeeld Clomid en Nolvadex), en aromataseremmers (Arimidex, Femara). Het idee achter de nakuur is dat dit het herstel van de lichaamseigen testosteronproductie versnelt, en zo de nadelige consequenties verkort van een laag testosteronniveau, zoals verlies van spiermassa en kracht, een verminderd libido, en een afname van energie.

Onderzoek laat zien dat ook zonder nakuur bij een meerderheid van de steroïdengebruikers de testosteronproductie na verloop van tijd weer op gang komt. De mate en snelheid van herstel kan echter van persoon tot persoon verschillen, en soms meer dan een jaar duren. De duur van steroïdengebruik is waarschijnlijk een belangrijke factor bij dit herstel, en bij sommige gebruikers herstelt de testosteronaanmaak niet, of zij nu wel of geen nakuur hebben gevolgd.

Verschillende studies tonen aan dat HCG, SERMs, en aromataseremmers bij mannen met lage testosteronwaardes de testosteronproductie kunnen verhogen. Het ontbreekt echter aan betrouwbaar onderzoek naar het effect van een nakuur op de hersteltijd van de testosteronproductie na gebruik van anabole steroïden. Het voornaamste bewijs voor de meerwaarde van een nakuur zijn dus de gerapporteerde ervaringen van gebruikers zelf. Door het ontbreken van een controleconditie blijft in die gevallen echter onduidelijk of de nakuur daadwerkelijk het herstel bevordert heeft.

nakuur protocollen

Zoals er allerlei verschillende kuurschema’s bestaan, zijn er ook talloze protocollen opgesteld voor de nakuur. Vaak worden daarbij, onder het motto “als een beetje goed is, is heel veel nog beter”, de doseringen die in wetenschappelijke studies worden gebruikt flink verhoogd. Net als alle geneesmiddelen hebben HCG, SERMs, en aromataseremmers hun bijwerkingen, en kan een dergelijk “meer is beter” mentaliteit tot zowel fysiek als mentaal ongewenste effecten leiden, zoals bijvoorbeeld gynaecomastie (HCG), verlaging van het “goede” HDL cholesterol (aromataseremmers), een laag libido (aromataseremmers), en emotionele labiliteit (SERMs).  

Wanneer een nakuur gevolgd wordt, kunnen bij een kuur van 8-12 weken de volgende doseringen aangehouden worden:

  • HCG (humaan choriongonadotrofine, bijvoorbeeld “Pregnyl”)

3x 1000 – 3000 i.u. per week gedurende de laatste 2 – 3 weken van een kuur.

Of: 2x 500 i.u. per week gedurende de hele kuur.

  • Clomid (clomifeencitraat)

25 – 50 mg per dag gedurende 4 – 6 weken na een kuur.

  • Nolvadex (Tamoxifen)

10 – 20 mg per dag gedurende 4 – 6 weken na een kuur.

Bij gebruik van langwerkende preparaten (bijvoorbeeld testosteron enantaat of nandrolone decaonaat) wordt met HCG begonnen in de week van de laatste injectie, en 2 – 3 weken daarna met Clomid of Nolvadex.

Bij gebruik van kortwerkende preparaten (bijvoorbeeld testosteron propionaat of anabolen in tabletvorm) wordt 2 – 3 weken vóór de laatste dosering gestart met HCG, en gelijk ná de laatste dosering (tablet of injectie) met Clomid of Nolvadex.

Het gebruik van aromataseremmers in de nakuur wordt afgeraden vanwege het negatieve effect op het cholesterol en het libido.

Combineren in de nakuur

Alhoewel steroïdengebruikers regelmatig Clomid en Nolvadex combineren in de nakuur, is er geen bewijs dat dit leidt tot een sneller herstel dan bij gebruik van één deze middelen. Nolvadex is bovendien, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, net zozeer als Clomid een “opstarter”, en niet alleen een middel tegen gynaecomastie.

Tijdens de nakuur kan het gebeuren dat de lichaamseigen testosteronproductie een stijgende lijn laat zien, om daarna in een dip terecht te komen. Het daadwerkelijke lichamelijke herstel vindt dus pas na de nakuur plaats, en de nakuur geldt daarom ook niet als “off” tijd! Houd er daarbij ook rekening mee dat middelen lang hun effect kunnen behouden: tot drie weken na inname van de laatste tablet, is Clomid bijvoorbeeld nog werkzaam in het lichaam. Pas hierna functioneert het lichaam weer op eigen kracht.