Meteen naar de content

Info en zorg
anabole steroïden

Op deze pagina vind je een overzicht van professionals, instanties en websites die op harm reduction gerichte informatie en/of zorg leveren aan personen die anabole steroïden of andere PIEDs (Performance and Image Enhancing Drugs) gebruiken. PIEDs zijn middelen die worden genomen om het uiterlijk van het lichaam te wijzigen, sportieve prestaties te verbeteren, of beide. Onder andere anabole steroïden, groeihormonen, en afslankmedicijnen worden hiertoe gerekend.

info en zorg

De huisarts kan helpen schade door het gebruik van PIEDs te beperken door bloedonderzoek en, zo nodig, aanvullende tests te laten uitvoeren. De bereidheid daaraan mee te werken kan echter van huisarts tot huisarts verschillen. De kosten van bloedonderzoek komen voor eigen rekening, zo lang het eigen risico van je zorgverzekering niet is opgebruikt. Je bezoek wordt opgenomen in het medisch dossier, en je verzekeraar ontvangt een omschrijving van de klacht. Afhankelijk van de wijze waarop de klacht is gerapporteerd, valt hier wel of niet uit af te leiden dat je PIEDs (hebt) gebruikt. 

“Ik vind het belangrijk dat het veilig gebeurt”

Ronald Vervoort, huisarts

Binnen de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg in Nederland bestaat geen gespecialiseerde zorg voor personen die PIEDs gebruiken. In het overzicht van zorgverleners op deze pagina zijn wel enkele specialisten opgenomen met affiniteit, dan wel ervaring, met deze specifieke doelgroep.

Verslavingsarts Loes Hanck vertelt in een video-interview met Mainline over haar ervaringen met patiënten die PIEDs gebruiken.

anabole steroïden Testen

In Nederland bestaan drugtestservices waar men, anoniem en tegen minimale kosten, drugs kan laten testen. Een soortgelijke service bestaat in Nederland helaas niet voor het testen van anabole steroïden en/of andere PIEDs. Er zijn wel commerciële laboratoria (buiten Nederland) die deze diensten aanbieden. De kosten hiervan zijn echter hoog. Een alternatieve optie is zelf een test uitvoeren met via het internet verkrijgbare “steroid test kits”. Deze thuistests zijn relatief laag geprijsd, maar geven alleen duidelijkheid of een stof aanwezig is, niet wat de precieze dosering is, en/of het product ook andere (ongewenste) bestanddelen bevat.

spuitomruil

Drugsgebruikers kunnen in Nederland terecht bij de spuitomruil voor gratis schone naalden en spuiten. Gebruikers van anabole steroïden en/of andere PIEDs maken hier in Nederland vrijwel geen gebruik van, alhoewel dit wel mogelijk is. Naast materiaal voor intraveneus en subcutaan gebruik, hebben de meeste omruilpunten ook injectiemateriaal voorradig voor intramusculair gebruik. Naalden en spuiten zijn daarnaast in Nederland eenvoudig aan te schaffen bij apotheek of webshop. Gebruikt injectiemateriaal kan men deponeren in een naaldencontainer (of eventueel een lege pot eiwitpoeder) en afgeven bij apotheek of spuitomruil. Lees hier hoe je veilig kunt injecteren. [LINK TOEVOEGEN]

Pieds-Zorg in nederland

Klik hier voor een overzicht van zorgverleners in Nederland die gespecialiseerd zijn in het gebruik van anabole steroïden.

ONLINE VOORLICHTING over anabole steroïden

Online is veel informatie beschikbaar over het gebruik van PIEDs. Betrouwbare voorlichting gericht op het voorkomen van schadelijke effecten door PIED-gebruik kan echter moeilijk te vinden zijn. We hebben hieronder een aantal voorname websites met nuttige informatie en betrouwbare harm reductiontips verzameld.