Meteen naar de content

Alpha
risico's

Bij intens alfa-gebruik krijgt het lichaam heel wat te verduren. Er kunnen allerlei klachten ontstaan die samenhangen met het middel zelf, de gebruiksmethoden of de leefstijl.

Apeldoorn – Omnizorg – Voor: Mainline Magazine. (magazine over drugs en gezondheid) (Foto: Rob Voss – www.robvoss.nl)

Alpha’s worden qua werking vaak vergeleken met crystal meth of base-coke. Wakker, alert, opgewekt, onvermoeibaar, euforisch. En ook: direct zin in meer. Alpha’s staan erom bekend een sterk verlangen aan te wakkeren om nog meer te gebruiken.

Dat is bij Alpha’s niet zonder risico want overdosering komt snel voor. De stof is al werkzaam vanaf een enkele milligram. Neem je meer, kun je snel rusteloos, angstig of paranoïde worden.

Alpha’s laten je bloeddruk en lichaamstemperatuur stijgen en verhogen je spierspanning. Het kan ervoor zorgen dat je een droge mond krijgt, gaat zweten, schokkerig gaat bewegen, gaat hallucineren en niet in slaap kunt komen.

Bij veelvuldig gebruik kunnen Alpha’s ernstige klachten veroorzaken, zoals epileptische aanvallen, een opwindingsdelier of psychoses. Ook vermageren mensen die regelmatig Alpha’s gebruiken vaak snel.

Tot slot geeft het roken van Alpha’s geregeld ernstige longproblemen.

uitputting

Doordat Alpha’s energiek maken en tegelijkertijd het gevoel van honger en slaap onderdrukken, pleegt de Alphagebruiker roofbouw op het lichaam en kan er in korte tijd sterk gewichtsverlies en algehele verslapping optreden.

Door vitamine- en voedingsstoffentekort kunnen klachten als kloven in de lippen, haaruitval, een bleke huid en een verlaagde weerstand tegen infecties ontstaan. Door vochttekort kan de huid slap worden en de organen slechter gaan functioneren. Ernstig slaapgebrek kan leiden tot desoriëntatie en algehele uitputting.


Longproblemen 

De longen worden zwaar belast door het roken van Alpha. Het inhaleren van Alpha’s dampen, verbrandingsstoffen, hete lucht en kleine deeltjes as is schadelijk voor je longen. Langdurig roken van Alpha kan leiden tot acute astma-aanvallen, longontstekingen en een hoge bloeddruk in de vaten van de longen. Het kan zelfs een klaplong veroorzaken. Door het inademen van de schadelijke stoffen ontstaat vaak een ontstekingsreactie in de longen. Dit kan leiden tot hoesten, slijm en kortademigheid. 

Door de ontstekingen ontstaat littekenweefsel in de longblaasjes (longemfyseem), waardoor de uitwisseling van zuurstof en koolzuur moeilijker wordt. Hoe meer beschadigde longblaasjes, hoe minder uitwisseling, dus hoe meer benauwdheidsklachten.

Als naast Alpha ook heroïne of methadon wordt gebruikt is er een nog grotere kans op een longontsteking. Opiaten onderdrukken namelijk de hoestprikkel, waardoor slijm en ingeademde deeltjes meer in de longen blijven.

Een verzamelnaam voor de chronische longproblemen is Chronic Obstructive Pulmonary Disease: COPD. COPD is vaak onomkeerbaar. Maar verdere schade en verslechtering kan worden voorkomen door te stoppen met roken, drastisch te minderen of een minder schadelijke rooktechniek te kiezen. Denk hierbij aan het roken met een langere steel en het schoonhouden van de pijp.

Inhalatiemedicatie en het roken van Alpha verdient extra aandacht.  Middelen zoals Ventolin openen de luchtwegen waardoor je minder benauwdheid ervaart. Maar meteen Alpha roken na het nemen van inhalatiemedicatie zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen dieper in de longen kunnen doordringen. Dit vergroot op termijn de longschade en de klachten. Het is dus beter op zijn minst een half uurtje te wachten met roken na gebruik van inhalatiemedicatie.