VAN HIGH NAAR HIRED
De meeste werkgevers worden niet blij als je onder invloed of met een vette kater op je werk verschijnt. Na lang gebruik weer aan de slag gaan is vaak ook een uitdaging. Hoe combineer je werk met gebruik?


Er zijn allerlei situaties denkbaar waarin werk en ge- bruik een ingewikkelde combi zijn. Toch is het niet zo dat het nooit samen kan gaan. Als je je gebruik een beetje onder controle hebt, valt het te combineren met werk. Sterker, je kan je ervaring zelfs inzetten. Denk aan belangenverenigingen voor druggebruikers, cliëntenraden of werk als ervaringsdeskundige. In Amsterdam zijn zelfs begeleide tours, waar ex-gebrui- kers aan mensen het straatleven laten zien.
WERK LOONT
Door ergens aan de slag te zijn, krijg je weer grip op je leven. Een baan geeft ritme in je dag. Je moet er- gens op een bepaalde tijd zijn, je hebt verantwoorde- lijkheden en een doel. Zo ben je niet de hele dag met drugs bezig. Het motiveert je om je gebruik binnen de perken te houden of misschien zelfs te stoppen. Door te werken en iets nuttigs te doen, hoor je bij een organisatie of groep mensen. Je doet iets wat zin heeft en dat geeft voldoening. Werk verhoogt je gevoel van eigenwaarde en verbondenheid met de wereld om je heen. Op je werk ontmoet je andere mensen buiten de mensen die je kent uit de scène.
Zo verbreed je je horizon en je kijk op jezelf. Werken leert je nieuwe dingen. Op termijn kan werken voor een hoger inkomen zorgen, wat de algemene levens- kwaliteit verbetert. Allemaal mooi, maar ja, hoe en waar te beginnen?
WERKEN VERBREEDT JE HORIZON EN JE KIJK OP JEZELF. HET LEERT JE NIEUWE DINGEN.
OPSTARTEN
Vind je een betaalde werk nog te spannend, dan zijn er genoeg mogelijkheden om alvast werkervaring op te doen. Kies voor dagbesteding of (sociale) werkprojecten. Veel maatschappelijke organisaties en zorginstellingen hebben dagbesteding en sociale werkprojecten. Hier kan je tegen een onkostenver- goeding werkervaring opdoen en krijg je werkritme en de kans om vaardigheden te oefenen. Of ga voor vrijwilligerswerk. Via vrijwilligerswerk kan je laagdrempelig werkervaring opdoen in een be- paalde sector. Sommige organisaties draaien vooral op vrijwilligers; er wordt met andere woorden wél op je gerekend. ‘Vrijwillig’ betekent niet ‘vrijblijvend’. Ook mogelijk: doe betaald werk met begeleiding. Via een trajectcoach (van UWV, gemeente of zorg- organisatie) kan je soms bij een ‘gewone’ werkgever aan de slag, maar dan met aanvullende begeleiding (jobcoach). Hiervoor moet je meestal wel een stabiel leven hebben. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de uitdagingen waar jij mee te maken hebt.
Tekst Ingrid Bakker Met dank aan Arno Kooij en Mirjam Michels van De Regenboog Groep.