Meteen naar de content

JE TANDEN ONDER HANDEN

“Sommige mensen hebben al tien jaar geen tandarts gezien” vertelt Jellinek tandarts Hubert. Vandaag ligt Jordy in zijn stoel. Mainline kijkt over zijn schouder mee.

“Welke kleur wil je?” vraagt Hubert. “Nog een tintje lichter?” Tandartsassistente Anja houdt verschillende witte kleuren naast de voortanden van Jordy van Eijs (24) uit Zutphen. Zijn voortand krijgt een vulling. Met het blote oog is het amper te zien, maar er zit een klein zwart gaatje in zijn linker voortand. “Wil je voorzichtig doen met koud water?” klinkt het bezorgd. “Die kies die de vorige keer is gevuld, is nog gevoelig.”

Zes weken geleden begon Jordy aan een langdurig behandeltraject bij het Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) van Jellinek, de plek waar druggebruikers terecht kunnen voor een gezond gebit. 

Een jongen in zijn afkickkliniek raadde hem het aan, vertelt hij, terwijl de tandarts even niet in zijn mond bezig is. “Die jongen had een vreselijk gebit, maar nu loopt hij met een stralende lach rond. Toen dacht ik: dat wil ik ook.” Ook al is aan het gebit van Jordy aan de buitenkant weinig te zien van zijn druggebruik, toch heeft hij echt een tandarts nodig. “Mijn kies brak af toen ik in de afkickkliniek zat.” 

Jordy gebruikte een periode in zijn leven veelvuldig 3mmc, ketamine, alcohol en medicijnen. “Ze hadden in de afkickkliniek een tandarts geregeld, maar dan moest ik 350 euro cash betalen. Dat had ik niet. Als er nu een kies afbreekt, kan ik hiernaartoe. Een last die van mijn schouders afvalt.” 

klachtenvrij

“Sommige mensen hebben al tien jaar geen tandarts gezien”, vertelt Hubert. Zorgelijk, vindt hij. “Een slecht gebit heeft invloed op je hele gesteldheid. Die bacteriën gaan door je hele lichaam.”

Bij CBT maken ze het gebit weer gezond. Saneren noemen ze het zelf. Het doel is een klachtenvrij gebit. Hubert: “Sommige mensen willen gebleekte tanden of nieuwe kronen, maar dat doen we hier niet.” Het CBT behandelt mensen met bijzondere tandheelkundige problemen. Voorbeelden zijn geheel of gedeeltelijke tandenloosheid, langdurige pijn in de mond of angst voor de tandarts. De kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Dat is uniek. Het is de enige plek in Nederland waar dit gebeurt. 

“Veel mensen weten niet dat deze plek er is,” zegt Hubert. Dat vindt hij jammer. Daarnaast zijn reiskosten een drempel, ook daar baalt hij van. “Een man moest uit Groningen komen en had in totaal tien behandelingen nodig. Betaal die reiskosten maar eens als je onder bewind staat. Dat ging dus niet.” 

Voldoening

Hubert werkt bijna twintig jaar bij het CBT. Hiervoor was hij een reguliere tandarts. “Ik vond de standaard tandartspraktijk maar saai. Hier hebben mensen jaren pijn en ik help ze daarvan af. Dat geeft enorm veel voldoening. Ze kunnen weer kauwen en zien er beter uit. In deze samenleving is een gezonde mond de maatstaf. Het is moeilijk als je daar niet aan voldoet. Met een slecht gebit durven mensen niet te lachen.”

Je bouwt ook echt een band op, vertelt Hubert. “We zien cliënten meerdere keren en helpen ze van hun angst af. Meestal kunnen we pijnloos behandelen.” 

Iedereen wordt trouwens behandeld, onder invloed of niet. “Zolang je je mond open kan doen, kunnen we je behandelen.” 

Suikerbehoefte

Een slecht gebit komt niet perse door het gebruik van drugs, stelt Hubert. “Het is meer de levensstijl. Je poetst je tanden niet als je high bent. Ik hoor van veel mensen dat ze enorme behoefte aan suiker hebben. Ze eten slecht.” 

Jordy denkt dat 3mmc zijn gebit wel heeft aangetast. “Als er geen buisjes voor handen waren, nam ik 3mmc zonder buisje. Je proeft dan dat het smerig is. Het bijt in je glazuur. Toen ik gestopt was, merkte ik de schade.” 

De tandarts houdt ondertussen een foto omhoog die zojuist is gemaakt. “Ik ben bang dat je een wortelkanaalbehandeling nodig hebt”, zegt Hubert. “Zie je dit?” Hij wijst naar een donkere vlek boven één van Jordy’s voortanden. Een ontsteking.

“Shit, ik heb niets gevoeld.” 

De wortelkanaalbehandeling is voor een volgende keer, spreken ze af. “Voor nu ben je klaar.” 

Jordy zal zeker nog zo’n zes keer langs moeten komen. Bang is hij niet. “Een dag van te voren denk ik altijd wel: waarom doe ik dit? Vandaag had ik bijvoorbeeld ook lekker in het zonnetje kunnen zitten. Maar ik weet waar ik het voor doe. Ik heb door Hubert weer meer zelfvertrouwen.”

De Jellinek Tandarts

De Jellinek Tandarts

Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde, ook wel bekend als de Jellinek Tandarts, behandelt mensen die veel drugs, alcohol of medicijnen gebruiken of dit recent nog hebben gedaan. Je mag niet langer dan een half jaar abstinent zijn, wil je in aanmerking komen. Andere voorwaarde is een basisverzekering. Het CBT is toegankelijk voor cliënten uit heel Nederland.

Ook tandzorg nodig? Bel naar: 020-590 1666. 


Tekst: Hannah Hamans
beeld: daphne lucker

Gerelateerde
berichten

uit het magazine

Trippen om je gebruik te stoppen

uit het magazine

STRAATZUSTERS

uit het magazine

Een laag zelfbeeld