Meteen naar de content

Gebruiken tijdens de opvoeding

Als gebruikende ouder sta je er niet alleen voor – maar van het consultatiebureau hoef je niet te verwachten dat ze je bijstaan bij verantwoord middelengebruik. Kun je jezelf nog verdoven zonder dat er uithuisplaatsing dreigt? En hoe breng je je kind enige drugsdiscipline bij? Has Cornelissen zocht het uit voor het Mainline magazine.

mama is even druk met zichzelf

Een baby kan met gehoorbescherming op nog als ‘handtas’ mee naar een festivalletje. Maar wat nou als jij en je partner je tussen alle stress van het ouderschap door eens willen verdoven? Hoe valt drugsgebruik te combineren met de opvoeding van je kind? Kan (en wil) jouw kind wel mee naar dat hedonistische festival? Staat jouw gebruik de zo heilige Rust, Reinheid & Regelmaat voor je kind in de weg? Wat komt op de eerste plek – je gebruik, of je kind? Wat doet het als je peuter jou vindt in een plas kots na een wilde nacht? 

Als gebruikende ouder heb je een kennisvoorsprong op ouders die niet gebruiken, maar tegelijk vraagt het van jou drugsdiscipline om een voorbeeldrol te nemen. Welk voorbeeld wil je geven? Zien drinken doet drinken – en ja, dat geldt ook voor ander middelengebruik.  

Kwade dronk 

Het opzijzetten van de wens tot verdoving kan voor veel ouders voelen als een verlies van vrijheid. Mocht die vrijheidswens toch winnen: wees gewaarschuwd. Kinderen hebben het snel door als je van de kaart bent. Als je het bont maakt, zullen ze je gedrag niet begrijpen. Jouw kind zou kunnen denken dat het ‘ie iets verkeerd heeft gedaan omdat jij een kwade dronk hebt.  

Het vraagt veel moed om advies of hulp te vragen wanneer jouw druggebruik de opvoeding in de weg staat. Het is echter verstandig om dit wel te doen; al is het maar om te voorkomen dat de buren jouw gebruik meldden bij instanties. Voorkomen is echt beter dan genezen. Maar weet ook: een uithuisplaatsing gebeurt alleen na een grondige kindcheck. 

Je stash verstoppen 

Als je geld is uitgegeven aan drugs en niet aan gezonde voeding voor je kind, gaat er iets mis.  

Is het huis netjes, eten de kinderen gezond en komen ze op tijd op school? Dan zijn er talloze trucjes waarmee je ouderwets van pil kunt gaan. Belangrijk is een extreem goed verstopte stash. Wees voorzichtiger dan met de huis- tuin- en keukenchemicaliën.  

De crux voor gebruikende ouders zit in agendahedonisme – het plannen van gebruik. Als ouder splits je bijvoorbeeld op: de ene avond neemt de ene ouder het ervan, en de andere avond de andere. Uiteraard moet je wel zorgen dat je thuis bent voordat de kinderen wakker worden. Of slaap je roes uit bij een vriend op de bank. Als je samen losgaat, onthoudt dat je de dag na jullie escapade ook nog op een wolk zit. Neem een hotel of regel voor twee nachten een logeeradres voor je kroost. Kunnen de kinderen niet logeren bij dat bevriende stel, die jullie soms ook uit de brand helpen? Of: houd je in. Om met het cliché te spreken: ‘Je krijgt er zoveel voor terug.’ 

Niet meer liegen 

En of je nu zelf (nog) gebruikt of niet: vanaf een bepaalde leeftijd zal je kind in aanraking komen met drugs. Wanneer de hersenen van je kind nog groeien (tot ongeveer 21 jaar), brengt middelengebruik verhoogde lichamelijke en geestelijke risico’s met zich mee. Aan jou om je afstammelingen de juiste drugsdiscipline bij te brengen.  

Problematisch druggebruik is deels erfelijk bepaald, maar opvoeding is belangrijker. Opvoeden doet iedereen op zijn eigen manier, maar veel ouders onderschatten hun invloed op de drugsdiscipline van hun kinderen.  

De tijd is voorbij dat de jeugd tegen hun ouders moet liegen over druggebruik. Ga dus dat eerlijke, open gesprek aan met je kind. Blijf zoveel mogelijk in contact en maak duidelijk dat het veilig is om met jou over ervaringen te blijven praten. Samen regels opstellen en ook wat er gebeurt als ze worden gebroken, werkt beter dan simpelweg verbieden. Oefen samen zinnetjes om groepsdruk te weerstaan.  

Ook is het belangrijk – en dit kan moeilijk zijn – om met bevriende ouderstellen afspraken te maken over drugsgebruik. Realiseer je dat wanneer jij of vrienden positief over drugs praten, dit de koters nieuwsgierig kan maken. Beter wijs je zonder oordeel op de valkuilen en geef je skills en grenzen mee. Ga – als je merkt dat er geen houden meer aan is – samen met je kinderen informatie opzoeken. En leer ze de kneepjes van harm reduction zoals doseren, naar elkaar omkijken en zelfzorg. 

Op veel momenten in de opvoeding is je jongeling een gelijke, maar dit geldt niet voor drugsgebruik in de groei. Jouw voorlichtingsverhaal heeft het meeste effect vóór hun twaalfde levensjaar. Daarna lijkt het alsof pubers denken dat de visies van leeftijdsgenoten en influencers er meer toe doen dan de jouwe, terwijl hun gedrag impulsiever en riskanter wordt. De grenzen die jij stelt moeten echter leidend blijven. En je kan het goede voorbeeld geven door die zelf te volgen. Het supercliché? Een kind opvoeden, is jezelf her-opvoeden. Succes! 

meer info

Gerelateerde
berichten

uit het magazine

Een laag zelfbeeld

uit het magazine

JE TANDEN ONDER HANDEN

uit het magazine

Ontvlambare roes