Meteen naar de content

Burgemeesters in gesprek over reguleren drugs

Afgelopen vrijdag organiseerde de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, een bijzonder congres: ‘Dealing with drugs’. Nog nooit eerder bracht een burgemeester allerlei internationale bestuurders bij elkaar om over de regulering van drugs te praten. Mainline was een van de sprekers op het congres.

De ‘war on drugs’ is volgens Halsema en andere bestuurders een doodlopende weg. Het veroorzaakt een geweldsspiraal en kost de overheid veel financiële middelen. De grootste slachtoffers van de repressie op drugs zijn kinderen die ingezet worden door criminelen, drugsgebruikers in de marge en het milieu. Reguleren is de enige logische optie. Mainline is het hiermee eens.

Tijdens het congres komt het optreden van Neil Woods, ex-undercoveragent uit Engeland binnen. Woods infiltreerde jarenlang drugsbendes. Wat hem opviel? Na het oppakken van een bende wat maanden en maanden duurde, stond de drugshandel slechts twee uur stil. Een andere bende neemt die plek weer in en krijgt zelfs monopolie over de markt. De productie neemt niet af. Voor hem voelde het werk van de politie om deze reden zinloos.

Gereguleerde cocaïne

Hoe zou het dan wel kunnen? De burgemeester van Bern vertelt over de wens om cocaïne te reguleren. Bijvoorbeeld door net zoals medische heroïne, ook medische cocaïne te verstrekken. Daarnaast te blijven investeren in preventie en gezondheidszorg. Het feit dat hij deze wens durft uit te spreken, is al uniek. Steve Rolles van Transform Drug Policy werkt het reguleren van cocaïne verder uit. Hoe zou dat werken? Begin met kleine stapjes. Hij laat zien dat er al legale medische cocaïne wordt geproduceerd in Peru. Vergroot dit bijvoorbeeld. Wanneer je cocaïne gaat verkopen, zorg dat er staatscontrole is. Er mag geen marketing aan te pas komen en verkoop cocaïne onder strikte voorwaarden in speciaal aangewezen winkels.

Xtc-winkel op het congres

Het werk van Rolles was een inspiratiebron voor drugsmuseum Poppi, de sociale onderneming van Stichting Mainline. De xtc-winkel, onze pop-up expositie, is gebaseerd op ‘how to regulate stimulants’ van Rolles. Deze was tijdens het congres te bezichtigen. Bezoekers konden zelf bepalen onder welke voorwaarden de verkoop van xtc toegestaan zou mogen worden. Ook de burgemeester van Amsterdam nam een kijkje in de winkel!

Gerelateerde
berichten

nieuw project

Interventie: Het Baselab

organisatie

Nieuwe tijd chemsex meetings

organisatie

Prijsverhoging producten webshop