Meteen naar de content

Harm reduction en zelf-controle tips 

Het is essentieel om de beste praktijken voor schadebeperking en zelfcontrole te begrijpen om deze risico’s te minimaliseren.

actieonderzoek
Rob Voss

harm reduction

 • Laat je Alpha testen bij een testservice bij jou in de buurt. Dit is bij Alpha extra belangrijk, omdat er verschillende middelen (o.a. α-PVP/alfa-PVP, alfa-PiHP, a-PHP) onder dezelfde naam worden verkocht. De sterkte, werkingsduur en ervaren bijwerkingen verschillen per middel. 
 • Gebruik alleen als je je lichamelijk en psychisch goed voelt. 
 • Eet voordat je gebruikt, want Alpha put de reserves van lichaam en geest uit. Zorg er dus voor dat je enige brandstof hebt, anders raakt je lichaam nog sneller afgemat. 
 • Begin altijd met een lage dosis. Overdosing is snel mogelijk vanwege de verschillen in dosering tussen de diverse varianten Alpha’s die allemaal als flakka worden verkocht. 
 • Combineer liever niet met andere stimulanten als xtc, crystal meth, speed, cocaïne of 3-MMC. Uppers vergroten de kans op hart- en vaatproblemen en oververhitting. Combineren vergroot de kans op klachten. 
 • Zorg dat je genoeg slaapt. Spreek van tevoren een tijd af waarop je stopt. Zet een alarm om jezelf eraan te herinneren. Hoe langer je wakker blijft, hoe groter het risico op overdosering, paranoia en psychoses. 
 • Rook je Alpha, maak je pijp dan zo lang mogelijk. Hoe korter een pijp, hoe heter de lucht die in de longen komt en des te groter de aangerichte schade.  
 • Houd de rook niet vast na inademen: het geeft geen extra effect, maar is wel schadelijker voor de longen. 
 • Gebruik geen turbobrander maar een gewone aansteker. Zo verdamp je de Alpha in plaatst van het te verbranden en krijg je minder schadelijke stoffen binnen. 
 • Verwijder de aanslag van de Alpha in de pijp door het te weken in een sodabadje en daarna met een rager de aanslag te verwijderen. 
 • Als je Alpha snuift, zorg voor een eigen snuifbuisje en deel deze nooit met anderen.  
 • Let op je lichaamstemperatuur; voorkom oververhitting. Zoek zo nu en dan afkoeling op. 
 • Verminder de kans op gebitsschade met suikervrije kauwgom. Zo stimuleer je de speekselaanmaak.   
 • Er is nog weinig bekend over de langetermijneffecten en risico’s van Alpha. Realiseer je dat je je eigen proefkonijn bent. 
 • Neem geen deel aan het verkeer als je onder invloed bent.  
 • Gebruik geen Alpha tijdens zwangerschap. Alpha brengt schade aan het ongeboren kind. 
 • Als je eerder psychotisch bent geworden van de Alpha, wees dan alert op warschuwingstekens dat je weer psychotisch wordt. Als dit gebeurt, stop meteen. 

tips zelfcontrole 

Als het aan Alpha ligt, dan ga je zonder te eten en te slapen door, door, door. Daarom is het extra belangrijk wat zelfcontroletactieken toe te passen om je gebruik in toom te houden en de schade te beperken. 


Eerst eten  

Gebruiken met een gevulde maag is een goed uitgangspunt. Zonder brandstof in je systeem raak je snel uitgeput en afgemat en hierdoor kan de drang om te blijven gebruiken groter worden. Eerst de koelkast vullen en dan pas Alpha kopen ligt hiervan in het verlengde.  Basisbehoeften prioriteit geven voor je gaat gebruiken is een grote stap richting zelfcontrole. 


Niet voor bepaalde tijd gebruiken 

Veel mensen die gebruiken stellen hun eerste gebruik zo lang mogelijk uit omdat ze weten dat daarna het hek van de dam kan gaan. Door later te beginnen kun je eerst ander activiteiten doen.  Stel je eerste portie zo lang mogelijk uit. De tweede portie uitstellen is veel moeilijker. 


Niet na een bepaalde tijd gebruiken 

Ook het aanhouden van een vaste maximale ‘stoptijd’ kan helpen het gebruik te reguleren. Hierdoor wordt de ‘rooktijd’ beperkt en zorg je er ook voor dat je nog kan slapen en het dag/nachtritme enigszins behouden blijft. 


Niet nu, niet hier 

Zien roken, doet roken. Mensen bieden elkaar wat aan, vragen en hosselen. Als alles over gebruik gaat is het lastig ‘nee’ zeggen. Het mijden van de scene, door bijvoorbeeld bepaalde plekken te mijden, helpt grip te houden op het gebruik. 

Ook kan het handig zijn verschillende situaties te bepalen waarin je niet gebruikt. Bijvoorbeeld voorafgaand aan en op familiebezoek, als er kinderen in de omgeving zijn, voor een afspraak bij een instantie of arts, voor of tijdens het werk of dagbesteding of buiten je eigen huis of gebruiksruimte. 


Voor wat, hoort wat 

Eerst iets nuttigs doen en daarna pas gebruiken is een constructieve manier van zelfcontrole. Bijvoorbeeld eerst naar die belangrijke afspraak bij de sociale dienst gaan, of eerst die aangifte doen voor nieuwe identiteitspapieren. Daarna pas gebruiken vormt dan een soort beloning. 


Afleiding 

Als de aandacht voortdurend op Alpha is gericht, is het lastig ervan af te blijven. Verveling en gebruik hangen vaak nauw samen. Zoek dus afleiding door te zorgen dat je dingen te doen hebt. Vind een aantal activiteiten die je een goed gevoel geven. Bijvoorbeeld iets creatiefs, een sportieve activiteit of de natuur in. 


Sociale contacten 

Dingen met of voor anderen ondernemen kan helpen een ritme van andere activiteiten vol te houden. Ook kunnen sociale contacten andere positieve gevoelens stimuleren zoals het gevoel ergens bij te horen of het gevoel nuttig te zijn of gewaardeerd te worden. 


Maak er iets bijzonders van  

Bedenk op welke manier je het meest geniet van het roken. Ga er echt even voor zitten, beschouw het als een ritueel. Dit kan helpen het dagelijks gebruik op de automatisch piloot te beperken. Als je gebruikt, maak er dan iets bijzonders van. 


Scoor bewust   

Budgetteer jezelf. Doe eerst de noodzakelijke uitgaven zoals boodschappen. Bepaal vooraf hoeveel geld je wilt uitgeven en koop in één keer genoeg. Houd het daarbij. Ga niet met veel geld op zak scoren. 


bouw een rem in 

Als je eenmaal op de Alphatrein zit, is het moeilijker ervan af te springen als je geen rem hebt. Bedenk wat voor jou een goede rem is en zorg ervoor dat je die voorhanden hebt als je gaat gebruiken. De een gebruikt wat hasj om de trek te dempen. Voor een ander helpt het luisteren naar geliefde muziek. 


tips voor de crash en craving

Alpha roken geeft een intense high, maar daarna komt ook vaak een extreme crash. De drang om meer te gebruiken is dan vaak groot. Er zijn manieren om de crash en craving te verzachten. 

 • Gebruik in een rustige omgeving. Dan geniet je meer en is de crash minder heftig. 
 • Als je pillen gebruikt om de trek te dempen, neem ze dan voordat je Alpha gebruikt. Het duurt zeker een half uur voor ze werken. 
 • Neem kleinere dosissen. Minder grote flash betekent ook minder grote crash en craving. 
 • Jakker niet direct door naar het volgende pijpje.  
 • Stel je laatste portie zo lang mogelijk uit. 
 • Gebruik je laatste portie met aandacht. Leg je erbij neer dat het dan ook echt je laatste is. 
 • Bedenk dat het klotegevoel ook weer over gaat. 
 • Zoek afleiding, doe dingen die ontspannen en zorg dat je iets te doen hebt.