Er is weinig bekend over de omvang, gezondheid en het welzijn van mensen met hoog-risico opioïdengebruik en mensen met hoog-risico crackcocaïnegebruik in Nederland.
Ook ontbreekt inzicht in de aansluiting van de zorgverlening op de behoeften van de gebruikers. Een beter begrip van de (zorg)noden van deze groepen kan de druggerelateerde zorgdiensten en beleidsmaatregelen verbeteren.
Daarnaast is risicovol drugsgebruik niet beperkt tot opioïden en crackcocaïne, maar betreft het ook andere drugs. Met recente signalen over nieuwe opkomende groepen gebruikers is het belangrijk om mogelijke trends in risicovol gebruik tijdig te signaleren.
Het Trimbos-instituut en Mainline starten het OPAAK onderzoek om meer inzicht te krijgen in deze kwetsbare groepen. De doelstellingen van dit onderzoek zijn:
Dit onderzoek is is een samenwerking tussen het Trimbos-instituut en Mainline. Het project heeft een looptijd van 2 jaar en is gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid.
VERENIGD KONINKRIJK, FINLAND, GRIEKENLAND, ESTLAND, SERVIË, PORTUGAL, NEDERLAND
Harm reduction-benaderingen worden zelden toegepast in een recreatieve sportcontext. En waarom zouden we - sport staat gelijk aan gezondheid, toch? Niet altijd. Onderzoek toont aan dat het gebruik van performance and image-enhancing drugs (PIED's) ook geregeld voorkomt in verschillende recreatieve sporten. En voor mensen die vaak en in hoge doseringen gebruiken, kunnen schadebeperkende interventies een groot verschil maken.Deskundigheidsbevordering zorg in de maatschappelijke opvang
Steeds vaker hebben maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen te maken met ernstig verwarde personen. Regelmatig gebruiken deze personen ook drugs en/of alcohol en soms is er ook sprake van psychiatrische issues, trauma en/of een lichte verstandelijke beperking. Om professionals die met deze doelgroep werken te ondersteunen ontwikkelde Mainline en Volksbond Streetcornerwork een training en een boekje met handvatten.Mainline-GIZ onderzoek
Mainline onderzocht de ‘best practices’ in verschillende landen op het gebied van harm reduction-interventies voor gebruikers van stimulanten. Het project wordt ondersteund door Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) onder het programma Global Partnership on Drug Policies and Development (GPDPD).