Meteen naar de content

Nieuwe teamleider Ancella Voets

Ancella Voets werkte van 2004 tot 2011 bij Mainline. Nu keert ze terug als teamleider Kennis, Leren en Partnerschappen.

ancella

Eigenlijk had Ancella zich voorgenomen nooit terug te keren naar een oude werkgever. “Maar voor Mainline maak ik graag een uitzondering”, vertelt ze lachend aan de telefoon. “Mainline is onafhankelijk, tegendraads. De enige club in Nederland die zich hard maakt voor de druggebruiker. Maar ook buiten Nederland is harm reduction vaak maar een onderdeel van hiv-bestrijding en dan zijn je middelen toch beperkt voor druggebruikers.

Ik houd van de ‘no bullshit mentaliteit’ van Mainline. Mainline speelt geen politieke spelletjes, maar gaat altijd voor het eindresultaat.

Ancella Voets

Terug bij de basis

In 2004 startte Ancella als veldwerker bij Mainline en later werkte ze als programmaleider internationaal. In 2011 verliet ze Mainline voor een baan bij Dokters van de Wereld in Tanzania. Daarna heeft ze voor Artsen Zonder Grenzen het eerste harm reduction programma in Mozambique opgezet. In 2021 begon ze als zzp’er als harm reductionexpert en voerde ze meerdere klussen uit voor Mainline. “Toen Mainline belde dacht ik: er is een nieuwe zpp-klus, maar ze vroegen me als teamleider te komen werken.”

“Ik heb zin om als teamleider aan de slag te gaan. Ik zal soms moeten handelen vanuit het belang als teamleider in plaats puur gaan voor de inhoud. Zorg je als collega wel goed voor jezelf? Kan misschien een partnerorganisatie iets beter doen in plaats van Mainline? Daarnaast breng ik een groot internationaal netwerk mee. Mensen weten me te vinden en daardoor Mainline ook.”

Of ze zichzelf altijd in het harm reductionveld had zien werken? “Grappig genoeg wilde ik vroeger met vluchtelingen gaan werken. Ik rolde toevallig de harm reductionwereld in via een klus voor Trimbos. Ik deed onderzoek naar gebruiksruimten en interviewde druggebruikers. Langzamerhand raakte ik steeds meer gepassioneerd over het onderwerp. Er zit zoveel meer achter. Druggebruikers worden gecriminaliseerd, gemarginaliseerd. Het gaat voor mij over de mens en hoe die wordt buitengesloten. Daar iets tegen doen, dat is mijn drijfveer.”

Gerelateerde
berichten

nieuw project

Interventie: Het Baselab

organisatie

Nieuwe tijd chemsex meetings

organisatie

Burgemeesters in gesprek over reguleren drugs