Indonesië, Kenia, Nepal, Pakistan, Zuid-Afrika, Tanzania (NIEUW!)
Het Bridging the Gaps programma heeft een tweede ronde financiering ontvangen van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daardoor kunnen we ons tot 2020 blijven inzetten om de gezondheid en rechtspositie van druggebruikers, sekswerkers en lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) mensen in bovenstaande zes landen te verbeteren.
Bridging the Gaps 2
Mainline is onderdeel van het druggebruikers project binnen het overkoepelende Bridging the Gaps 2 programma. Wij zullen ons werk voortzetten in Indonesië, Kenia, Nepal en Zuid-Afrika.
Gedurende een transitiefase van zes maanden bepalen we waar onze focus ligt in deze landen en met welke partners we werken. Beslissingen baseert Mainline op baseline studies voor elk land. Deze studies analyseren de stand van zaken in de deelnemende landen en bieden een overzicht van de gaten in harm reduction dienstverlening.
Binnen Bridging the Gaps 2 werken we aan drie doelen:
1. Een sterk maatschappelijk middenveld dat overheden ter verantwoording roept
2. Een verbeterde mensenrechtensituatie van key populations
3. Verbeterde SRHR (Sexual and Reproductive Health and Rights) dienstverlening en minder HIV infecties
Verbetering van kwaliteit van leven van drugsgebruikers
Mainlines voornaamste doel is altijd om harm reduction diensten van goede kwaliteit beschikbaar te maken voor druggebruikers. Deze diensten kunnen een breed scala van harm reduction interventies bevatten, zoals die ook ondersteund worden door de Wereldgezondheidsorganisatie.
Maar Mainlines opvatting van de harm reduction aanpak is breder dan dit. Wij werken altijd richting een continuïteit van zorg voor druggebruikers. Met onze programma’s verbetert Mainline de kwaliteit van leven van druggebruikers. Dit omhelst ook de verbetering van de mensenrechtsituatie. In het voorgaande programma ontwikkelde Mainline een document met 10 punten waarin de onderliggende waarden staan die onder ons werk liggen.
Mainline bouwt aan de capaciteit van partners op vier gebieden:
Innovatie is daarnaast een belangrijk en specifiek doel in de komende jaren. Mainline werkt onder andere expliciet aan innovatie met Nai Zindagi in Pakistan. Hun werk wordt een belangrijke motor achter de programma’s in andere landen.
VERENIGD KONINKRIJK, FINLAND, GRIEKENLAND, ESTLAND, SERVIË, PORTUGAL, NEDERLAND
Harm reduction-benaderingen worden zelden toegepast in een recreatieve sportcontext. En waarom zouden we - sport staat gelijk aan gezondheid, toch? Niet altijd. Onderzoek toont aan dat het gebruik van performance and image-enhancing drugs (PIED's) ook geregeld voorkomt in verschillende recreatieve sporten. En voor mensen die vaak en in hoge doseringen gebruiken, kunnen schadebeperkende interventies een groot verschil maken.Deskundigheidsbevordering zorg in de maatschappelijke opvang
Steeds vaker hebben maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen te maken met ernstig verwarde personen. Regelmatig gebruiken deze personen ook drugs en/of alcohol en soms is er ook sprake van psychiatrische issues, trauma en/of een lichte verstandelijke beperking. Om professionals die met deze doelgroep werken te ondersteunen ontwikkelde Mainline en Volksbond Streetcornerwork een training en een boekje met handvatten.Mainline-GIZ onderzoek
Mainline onderzocht de ‘best practices’ in verschillende landen op het gebied van harm reduction-interventies voor gebruikers van stimulanten. Het project wordt ondersteund door Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) onder het programma Global Partnership on Drug Policies and Development (GPDPD).