Nederland
Het aantal Oost-Europese migranten nam de afgelopen jaren in Nederland sterk toe. Onder hen bevindt zich een groep druggebruikers. Hun situatie is vaak problematisch. Veel Oost-Europese druggebruikers hebben de gewoonte drugs te injecteren, met risico op hiv-infectie en andere complicaties.
Er was nog weinig bekend over Oost-Europese druggebruikers in Nederland. Wantrouwen en taalproblemen maken het moeilijk om met de gebruikers in contact te komen.
Inzicht verkregen in gebruik
Met kwalitatief onderzoek heeft Mainline de situatie van deze groep verduidelijkt. Daarbij is voornamelijk gekeken naar hun middelengebruik, gezondheid, risico’s op infectieziekten en woon- en leefsituatie. Ook is onderzocht tegen welke problemen de hulpverlening aanloopt.
Meer weten?
Rian Warmoeskerken
Bekijk het onderzoeksrapport 'Eastern European Drug Users In The Netherlands'
VERENIGD KONINKRIJK, FINLAND, GRIEKENLAND, ESTLAND, SERVIË, PORTUGAL, NEDERLAND
Harm reduction-benaderingen worden zelden toegepast in een recreatieve sportcontext. En waarom zouden we - sport staat gelijk aan gezondheid, toch? Niet altijd. Onderzoek toont aan dat het gebruik van performance and image-enhancing drugs (PIED's) ook geregeld voorkomt in verschillende recreatieve sporten. En voor mensen die vaak en in hoge doseringen gebruiken, kunnen schadebeperkende interventies een groot verschil maken.Deskundigheidsbevordering zorg in de maatschappelijke opvang
Steeds vaker hebben maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen te maken met ernstig verwarde personen. Regelmatig gebruiken deze personen ook drugs en/of alcohol en soms is er ook sprake van psychiatrische issues, trauma en/of een lichte verstandelijke beperking. Om professionals die met deze doelgroep werken te ondersteunen ontwikkelde Mainline en Volksbond Streetcornerwork een training en een boekje met handvatten.Mainline-GIZ onderzoek
Mainline onderzocht de ‘best practices’ in verschillende landen op het gebied van harm reduction-interventies voor gebruikers van stimulanten. Het project wordt ondersteund door Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) onder het programma Global Partnership on Drug Policies and Development (GPDPD).