Nederland
In 2011 deed Mainline een voorverkenning onder swingers om meer zicht te krijgen op de aard, functie en combinaties van middelengebruik. Het doel hiervan was om een gerichter beeld te krijgen van de meerwaarde, motieven en invloed van middelengebruik op seksuele keuzes.
Voor de voorverkenning werden vijf diepte-interviews onder swingers afgenomen over hun ervaringen met middelengebruik en de daaruit voortvloeiende seksuele keuzes.
Daarnaast beantwoordden vijf soa-verpleegkundigen schriftelijke vragen over hun kennis van en ervaringen met swingers die hun spreekuren bezoeken.
Conclusies
• Een van de meest in het oog springende conclusies is dat ervaren thuiswappers (swingers die tijdens seks middelen gebruiken en grotendeels buiten beeld van de gezondheidszorg blijven) onvoldoende worden bereikt.
• Ook heeft een deel van de swingers geringe tot zeer matige kennis van de middelen die ze gebruiken.
• Tenslotte is opvallend dat de geïnterviewden zelf beperkt onveilig risicogedrag rapporteren, terwijl de verhalen over hun swingnetwerken en de geluiden vanuit de professionals het tegendeel beweren.
Meer zich krijgen
Om eventuele gezondheidsrisico’s te beperken en hiervoor passende interventies te ontwikkelen, is het van belang meer zicht te krijgen op verschillende swingnetwerken.
Met name seksnetwerken waar veel en regelmatig middelen worden gebruikt en vaak of altijd onbeschermde seks plaatsvindt. Ook kan uit deze seksnetwerken veel informatie worden gehaald over de mate en aard van middelengebruik in relatie tot seksuele keuzes.
Meer weten?
Neem contact op met Ferry Barendregt,
Trainer Nationaal
VERENIGD KONINKRIJK, FINLAND, GRIEKENLAND, ESTLAND, SERVIË, PORTUGAL, NEDERLAND
Harm reduction-benaderingen worden zelden toegepast in een recreatieve sportcontext. En waarom zouden we - sport staat gelijk aan gezondheid, toch? Niet altijd. Onderzoek toont aan dat het gebruik van performance and image-enhancing drugs (PIED's) ook geregeld voorkomt in verschillende recreatieve sporten. En voor mensen die vaak en in hoge doseringen gebruiken, kunnen schadebeperkende interventies een groot verschil maken.Deskundigheidsbevordering zorg in de maatschappelijke opvang
Steeds vaker hebben maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen te maken met ernstig verwarde personen. Regelmatig gebruiken deze personen ook drugs en/of alcohol en soms is er ook sprake van psychiatrische issues, trauma en/of een lichte verstandelijke beperking. Om professionals die met deze doelgroep werken te ondersteunen ontwikkelde Mainline en Volksbond Streetcornerwork een training en een boekje met handvatten.Mainline-GIZ onderzoek
Mainline onderzocht de ‘best practices’ in verschillende landen op het gebied van harm reduction-interventies voor gebruikers van stimulanten. Het project wordt ondersteund door Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) onder het programma Global Partnership on Drug Policies and Development (GPDPD).