ENGLISH
Nieuwsbrief  

Bridging the Gaps 1 - 2012 t/m 2016

Indonesië, Kenia, Nepal, Pakistan en Zuid-Afrika


Mainline werkt via dit programma aan de verbetering van mensenrechten en de gezondheid van druggebruikers
in bovenstaande vijf landen. Het Bridging the Gaps programma liep van 2012 tot 2016. Wegens succes is het programma verlengd en zal onder de naam 'Bridging the Gaps 2' lopen tot 2020!

Binnen dit project richten we ons op drie groepen die een hogere kwetsbaarheid hebben voor hiv:
Lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender (LHBT) mensen, sekswerkers en mensen die drugs gebruiken.


Bridging the Gaps:

• Koppelt mensenrechten & gezondheid aan elkaar.

• Brengt key populations samen: sekswerkers, LHBT en mensen die drugs gebruiken.

• Linkt lokaal werk & internationale lobby aan elkaar.


Doel

• Mainline richt zich op druggebruikers als één van de doelgroepen die een verhoogd risico loopt om geïnfecteerd te raken met het HIV/aidsvirus.

• Ons doel is de HIV-risico's te verminderen en de algemene gezondheid van gebruikers te verbeteren.

• Dit doen we door sociale attitudes en het beleid van regeringen te veranderen. En door de toegang tot harm reduction diensten (zoals gezondheidszorg) te verbeteren.

Onze Bridging the Gaps projecten:

Indonesië

Kenia

Nepal

Pakistan

Zuid Afrika


Mainline werkt samen met lokale partners,
met name non-gouvernementele organisaties (NGO’s). We ondersteunen harm reduction-activiteiten die gedaan worden door mensen in het veld (outreach).

Ook helpen we onze partners met het ontwikkelen van hun organisatie (capaciteits- opbouw). Daarnaast vinden we het belangrijk dat specifieke diensten voor middelen- gebruikers geïntegreerd worden in ziekenhuizen en gezondheidscentra. Op deze manier hebben middelengebruikers ook na afloop van het project toegang tot goede zorg.

Mensenrechten
Alle activiteiten die Mainline verricht binnen het Bridging the Gaps programma worden uitgevoerd vanuit het mensenrechten perspectief. Door samen te werken met een brede coalitie van partners, slagen we er bovendien in om gezamelijk lobby te voeren richting overheden. Met name International Network for People who use Drugs (INPUD) lobbyt internationaal voor drugsgebruikers. Gezamelijk willen we bijvoorbeeld bereiken dat spuitomruil en methadonverstrekking worden toegestaan en gedwongen afkicken wordt tegengegaan.


Bridging the Gaps is een samenwerking tussen:

Mainline, Aids Fonds, AFEW, COC, GNP+, INPUD, ITPC, MSMGF, NSWP en wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Bridging the Gaps 2 loopt van 2016 tot 2020! Lees meer

Projectleiders

• Indonesië & Zuid Afrika: Hatun Eksen
• Kenia: Monica Carriere
• Nepal: Nick Veldwijk
• Pakistan (en Tanzania in BtG2): Machteld BuszContinuïteit van zorg

Met onze Pakistaanse partner Nai Zindagi zet Mainline in op uitwisseling tussen landen in ontwikkeling (zuid-zuid uitwisseling).

Wij streven naar continuïteit van zorg. Dat betekent dat we ook aandacht hebben voor de omgeving en de sociaaleconomische omstandigheden van druggebruikers.


Onderzoek

De mensenrechtensituatie van druggebruikers
Voor zijn master thesis deed Leon Essink onderzoek in acht BtG landen en gaf aanbevelingen over praktische manieren om schendingen tegen te gaan.

Toegang tot gezondheidzorg voor gebruikers
Voor haar master thesis deed
Tatiana Mouhebati onderzoek in acht BtG landen.


Meer lezen?

Onze huidige projecten


nationaal

Hepatitis C - Amsterdam

Nederland

In 2014 deed Mainline onderzoek naar risicoprevalentie en kennis op het gebied van Hepatitis C (HCV) onder bezoekers van laagdrempelige dag-inloopvoorzieningen in Amsterdam. Afgelopen februari 2017 is het HCV Project Amsterdam gestart: Bewustwording, opsporing en toeleiding tot effectieve Hepatitis C zorg; Naar virus-eliminatie onder (ooit) injecteerders in Amsterdam.

> Lees meer
nationaal

QUICK SCAN: middelengebruik jongeren in Twente

Nederland

In opdracht van de gemeente Hof van Twente deed Mainline in 2016 een quick scan om het middelengebruik onder jongeren en jongvolwassenen in kaart te brengen. Het blijkt dat veel jongeren, ook 14/15 jarigen, regelmatig drinken. Lees het rapport en de aanbevelingen.

> Lees meer
nationaal

Crystal meth-gebruik en injecteren van drugs onder MSM

Nederland

Het gebruik van crystal meth neemt de laatste jaren toe in de Europese gayscene. Ook in Nederland is deze superspeed in bepaalde homonetwerken populair. Leon Knoops, veldwerker bij Mainline, sprak afgelopen jaar met tientallen mannen die meth gebruiken in combinatie met seks. Mainline en Soa Aids Nederland brachten samen een signaleringsrapport (Tina & Slammen) uit.

> Lees meer
internationaal

Bridging the Gaps 2 - 2016 t/m 2020

Indonesië, Kenia, Nepal, Pakistan, Zuid-Afrika, Tanzania (NIEUW!)

Het Bridging the Gaps programma heeft een tweede ronde financiering ontvangen van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daardoor kunnen we ons tot 2020 blijven inzetten om de gezondheid en rechtspositie van druggebruikers, sekswerkers en lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) mensen in bovenstaande zes landen te verbeteren.

> Lees meer
nationaal

Drugsscan spoort lokale signalen op

Nederland

De door Mainline ontwikkelde 'Drugsscan' is een methode waarmee we inzicht krijgen in en houden op lokale signalen en trends rondom drugsgebruik in een bepaald gebied. In Alkmaar en Zwolle zetten we eind 2016 deze methode in.

> Lees meer
internationaal

GHB overdosis preventie

Nederland & België

In een veranderde maatschappij, waarbij mensen experimenteren met nieuwe soorten drugs, is een urgente noodzaak om kennis op te doen van overdosis risico’s onder mensen die andere drugs (dan opiaten zoals heroine) gebruiken.

> Lees meer

Onze afgeronde projecten

internationaal

Bridging the Gaps 1 - 2012 t/m 2016

Indonesië, Kenia, Nepal, Pakistan en Zuid-Afrika

Mainline werkt via dit programma aan de verbetering van mensenrechten en de gezondheid van druggebruikers in bovenstaande vijf landen. Het Bridging the Gaps programma liep van 2012 tot 2016. Wegens succes is het programma verlengd en zal onder de naam 'Bridging the Gaps 2' lopen tot 2020!

> Lees meer
nationaal

MSM, middelengebruik en seksueel risicogedrag

Nederland

Mainline en de Schorerstichting voerden in 2009 een kwalitatief onderzoek uit naar mannen die seks hebben met mannen (MSM), middelengebruik en risicogedrag.

> Lees meer
nationaal

Signalerings rapport mannelijke sekswerkers

Nederland

Op initiatief van Mainline vond in nauwe samenwerking met de GGD Amsterdam binnen het Prostitutie & Gezondheidscentrum 292 tussen november 2013 en februari 2014 een voorverkenning plaats onder mannelijke en transgender sekswerkers.

> Lees meer
nationaal

Swingen: ​middelengebruik en seksuele keuzes

Nederland

In 2011 deed Mainline een voorverkenning onder swingers om meer zicht te krijgen op de aard, functie en combinaties van middelengebruik. Het doel hiervan was om een gerichter beeld te krijgen van de meerwaarde, motieven en invloed van middelengebruik op seksuele keuzes.

> Lees meer
internationaal

Back to society

Georgië

Dit project - dat liep van 2014 t/m 2015 - geeft aandacht aan de specifieke behoeften van mensen die uit de gevangenis komen.

> Lees meer
nationaal

Vooroordelen middelengebruik & hiv positief

Nederland

De Open Universiteit deed onderzoek naar hiv en stigma in de zorg. Met hulp van Mainline is extra gekeken naar stigma en middelengebruikers die hiv-positief zijn. Ofwel, de vooroordelen waar zij mee te maken hebben.

> Lees meer
Copyright Mainline 2018. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.