ENGLISH
 

Elke joint is anders

Tussen alert en apestoned. Het effect van cannabis laat zich moeilijk samenvatten. Waar ligt dat aan?


Vraag honderd speedgebruikers naar het effect van speed en ze geven allemaal min of meer hetzelfde antwoord. Als je het cannabisgebruikers vraagt, hoor je telkens wat anders. Het effect van cannabis valt precies in het midden van de stimulerende uppers, de ontspannende downers en de geestverruimende trippers. Dit komt voornamelijk doordat cannabis veel verschillende subsoorten en variaties op die subsoorten kent. Door de populariteit van cannabis en de groei van de legale cannabismarkt zijn er inmiddels duizenden verschillende variaties (strains). Ook is iedere plant, net als ieder mens, uniek.


Cannabis wordt gebruikt om stress en slapeloosheid te bestrijden


Soorten

Cannabis heeft twee hoofdsoorten: Cannabis Indica en Cannabis Sativa, met daarnaast een categorie die Indica en Sativa mixt. Misschien heb je weleens het ezelsbruggetje in-the-couch gehoord om te onthouden dat Indica een ontspannend en kalmerend effect heeft. Gebruikers ervaren vaak een diepe fysieke ontspanning en een gevoel van rust. Cannabis wordt gebruikt om stress en slapeloosheid te bestrijden, maar bij veel gebruiken raak je vermoeid en zit je apestoned op de bank.

Cannabis Sativa zou meer een opbeurende en energieke ervaring geven. Het kan creativiteit en alertheid bevorderen. Cannabis wordt gebruikt om symptomen van depressie en vermoeidheid te verminderen. Een hoge dosis kan echter leiden tot angstgevoelens en paranoia.

Goed, Indica en Sativa. Simpel, zou je denken, maar veel wiet en hasj die je in de Nederlandse coffeeshop koopt is een mix van de twee, ook wel hybride genoemd. Daarnaast is er op de gedoogde cannabismarkt natuurlijk weinig controle op de producten. De naam van de hasj of wiet die je koopt, zegt niet altijd iets over welke soort het is. Telers, handelaren en coffeeshopeigenaren rommelen hier regelmatig mee.


Wat zit er in?

Niet alleen het onderscheid tussen Sativa en Indica zegt iets over mogelijke effecten. Cannabis bevat meer dan honderd actieve chemicaliën die allemaal invloed hebben op het effect, de bekendste zijn THC en CBD. Tetrahydrocannabinol (THC) kent iedereen. Dit is het stofje waar je stoned van wordt. Maar het is ook het stofje waardoor je de bekende vreetkick krijgt. En het zorgt ervoor dat al je waarnemingen net wat intenser worden. De hoeveelheden hiervan lopen per strain behoorlijk uiteen. Kweek je zelf een wietplant op je balkon, dan heb je waarschijnlijk stuk lagere THC-gehaltes dan de coffeeshopvarianten, die meestal onder lampen groeien.

THC is een cannabinoïde, net als Cannabidiol (CBD). CBD-producten worden tegenwoordig ook los verkocht. Hier word je niet high van, maar deze stof heeft wel medicinale eigenschappen, zoals pijn- en angstvermindering. Ook hiervan zijn zeer uiteenlopende hoeveelheden te vinden in cannabisproducten.

Daarnaast zijn er meer dan honderd terpenen. Dit zijn aromatische oliën die elke wiet of hasj haar karakteristieke geur en smaak geven. Naast hun aromatische kwaliteiten, kunnen terpenen ook bijdragen aan de effecten van cannabis. Elk terpeen heeft zijn eigen unieke kenmerken, die de ervaring kunnen beïnvloeden. Zo zou de terpeen Limonene, die naar citrus ruikt, een opwekkend effect hebben. Maar de verschillende terpenen gaan waarschijnlijk ook een interactie aan met THC en CBD. Onderzoek hiernaar staat nog in de kinderschoenen.


Hard use heeft invloed op de concentratie


Risico's

Miljoenen mensen gebruiken cannabis om high te worden zonder dat ze daar noemenswaardige problemen van ondervinden. Daarnaast helpt het mensen met medische klachten. Cannabis kan pijn verlichten, misselijkheid verminderen en de eetlust stimuleren, vooral bij mensen die chemotherapie ondergaan of lijden aan chronische pijn of eetstoornissen. Ook helpt het bij bepaalde vormen van epilepsie.

Helemaal onschuldig is het gebruik van cannabis niet. Want ook bij een softdrug kan er sprake zijn van hard use, ofwel langdurig zwaar gebruik. Denk aan jarenlang dagelijks grammen wiet roken. Dit heeft invloed op het denkvermogen, het geheugen en de concentratie. Het kan moeilijker worden


om je te concentreren, informatie te onthouden en complexe taken uit te voeren. Ook verhoogt zwaar gebruik het risico op psychische klachten zoals angst en depressie, vooral bij mensen die er gevoelig voor zijn. En het roken van cannabis is natuurlijk, net als roken, niet best voor je longen en bloedvaten.

Zwaar gebruik wordt sowieso afgeraden voor jongeren en jongvolwassenen, omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn en het de cognitieve en emotionele ontwikkeling kan verstoren. Ook mensen die aanleg hebben voor psychosen is het uitkijken, want cannabisgebruik verhoogt de kans er een te krijgen. Kortom: wil je het effect van cannabis positief houden? Gebruik dan ‘soft’. En test uit welke soorten jou het beste liggen. Want iedere joint is anders.Synthetische cannabinoïden

Spice, K2, Moonlight (boze rook), Aroma, Dream, CHILI, Chaos of herbal incense zijn synthetische cannabinoïden, die lijken op THC uit natuurlijke cannabis. Ze worden op kruiden of papier gedruppeld en dan gerookt. Er zijn inmiddels meer dan honderd verschillende varianten synthetische cannabinoïden op de markt. Sommige zijn nog legaal te koop, anderen staan inmiddels op de verboden lijst.

Synthetische cannabinoïden werken op dezelfde receptoren als THC en geven bij een lichte dosis vergelijkbare positieve effecten als THC. Maar doordat er aan de moleculen is gesleuteld, is er veel variatie in sterkte en werking.

Synthetische cannabinoïden worden soms verkocht als een veiliger en legaal alternatief voor wiet. Maar in de praktijk worden er juist veel meer ernstige bijwerkingen en onvoorspelbare effecten gemeld. Synthetische cannabinoïden kunnen aanzienlijk sterker en gevaarlijker zijn dan natuurlijke cannabis. Gebruikers kunnen ernstige bijwerkingen ervaren, waaronder intense angst, hallucinaties, paranoia, rusteloosheid, braken, snelle hartslag, hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen en zelfs bewusteloosheid. Ze geven ook snel een lichamelijke afhankelijkheid met ontwenningsverschijnselen.

In Nederland worden synthetische cannabinoïden tot nu toe vooral in de gevangenis gezien. Maar er zijn gevallen bekend van wiet waar een synthetisch cannabinoïde aan was toegevoegd. Mocht je ineens heel heftig reageren op een natuurlijke wiet, laat het dan testen bij een testservice (www.drugs-test.nl). Dit kan alleen bij klachten.

Conclusie: gebruik liever geen synthetische cannabinoïden. Het geeft veel meer risico en is onvoorspelbaar. Met volop beschikbaarheid van goede hasj en wiet is het de moeite echt niet waard. Houd het lekker bij de goede ouwe joint uit de coffeeshop!


Door: Ingrid Bakker
Copyright Mainline 2023. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.