ENGLISH
 

Eerst een huis, dan de rest

Sjacco (56) kreeg drie jaar geleden een huis via Housing First. We gingen bij hem en zijn 2 katten op bezoek.

"De eerste vijf dagen heb ik achter de bank geslapen, het was heel erg wennen. Ik hoorde geen vogeltjes, geen gekraak. En toen kwam het besef: ik kan gewoon lekker naar buiten, maar ik mag altijd weer naar huis. Ik heb nu een eigen wc, een douche. Ik heb een tv en internet, ik ben de koning te rijk! En ik heb mijn twee katten, die zijn mijn alles. Pas als ik alles voor hen heb gekocht en geld over heb, haal ik wat drugs. Veel minder trouwens dan toen ik nog op straat leefde. Ik doe niks geks meer. Het scoren en hosselen is meestal spannender dan het bolletje hebben. Op straat hield de jacht me bezig. Dan was ik uren aan het hosselen en een bolletje was in tien minuten weg. Nu is de gejaagdheid weg.


"Ik gebruik veel minder dan toen ik nog op straat leefde"


 


Ik heb meer dan 10 jaar op straat geleefd, in een tentje. Mijn laatste echte huis was in Heiloo. Toen ik daar werd uitgeknikkerd ben ik eerst een tijdje blijven zwerven in Heiloo. Via Limmen kwam ik in Alkmaar terecht. Ik werd elke keer weggestuurd door de politie, terwijl ik mijn tentje altijd heel netjes hield. Ik moest altijd weer door. Ik had geen ID-kaart, daardoor kon ik geen postadres nemen en dus geen uitkering krijgen. En dan krijg je nooit een huis.Toen ik dakloos was, heb ik drie keer in de gevangenis gezeten. En elke keer zetten ze me zo weer op straat na een paar maanden. Ik vroeg of ze me konden helpen met mijn papieren, maar er gebeurde niks. Tot iemand van Housing First me in de bak kwam opzoeken. Die vroeg: wat wil je als je buiten komt? En zo is het hele proces in gang gezet. Ik had binnen een dag alle papieren die ik nodig had. En nu heb ik al drie jaar dit huis.


"Toen ik hier kwam wonen, stond ik met 3-0 achter"

In het begin moest ik me naar de buurt toe echt bewijzen. Voor mij zat er ook een jongen in dit huis via Housing First en die heeft het heel goed verkloot. Hij gooide vanaf het balkon bekertjes met pis op de buren. Dus toen ik hier kwam wonen, stond ik met 3-0 achter. Maar ik ben ‘goeiemorgen’ blijven zeggen en gedraag me als een goede buur. Dat is belangrijk geweest voor mijn relatie met de buren. En Housing First is onvoorwaardelijk naast me blijven staan. Ze werken echt anders dan andere instanties. Ze luisteren naar me en ze zijn te vertrouwen. Housing First heeft mij mijn leven teruggegeven."


Door: Katja Berends
Beeld: Marieke de Bra
Copyright Mainline 2023. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.