ENGLISH
 

Dealen met verveling

Het is een bekende valkuil: drugs gebruiken uit verveling. Wat te doen tegen het grote niets doen? “Mensen denken vaak te groot. Je kan ook een kop thee drinken op het balkon.”

Mainline hoort het veel: we hebben niets te doen, daarom gebruiken we maar. Je zag het ook tijdens de lockdown. Bijna de helft van de mensen gaf aan tijdens de pandemie meer te blowen, ontdekte het Trimbos-instituut in hun onderzoek naar wietgebruik. Als reden werd verveling het meest genoemd, een negatieve reden dus. En dat is niet zonder gevaar, negatieve redenen slaan sneller om in problematisch gebruik.

“Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan verveling en leiden tot meer gebruik”, zegt Ruben van Beek van het Trimbos-instituut. “Geen daginvulling hebben bijvoorbeeld, maar ook gebrek aan een sociaal vangnet en het leven zinloos vinden dragen eraan bij. Iedere dag is hetzelfde. Wat heeft het voor zin? Ik ga maar gebruiken.”


Oppakken

Hoe doorbreek je dat? Eerst afkicken of zorgen dat je wat om handen hebt, waardoor je misschien mindert met drugs? Esther Oosterhof, GZ-psycholoog bij Jellinek, denkt dat dit laatste zeker kan bijdragen: “Het hangt ervan af hoe diep je in je gebruik zit. Maar je kan alvast gezonde dingen oppakken als je nog voldoende nuchtere momenten hebt. In die tijd gebruik je alvast niet. En als je gestopt bent met je gebruik, kan je die activiteiten blijven doen.” “Zelfs als mensen niet bezig zijn met minderen”, zegt Van Beek, “zie je dat het gebruik afneemt als ze bepaalde verantwoordelijkheden krijgen, zoals het hebben van een baan of een huis.”


Structuur

Dat ziet Mainline ook bij Hostel de Hoek in Utrecht van het Leger des Heils. Hier wonen mensen die zwaar afhankelijk zijn van drank en drugs, licht verstandelijk beperkt zijn en psychiatrische problemen hebben. Ze kunnen meedoen aan dagbestedingen en vrijetijdsactiviteiten.“We willen laten zien dat de bewoners meer zijn dan hun gebruik”, zegt activeringscoach Sally Pelt. Ze kunnen aan het werk bij Workcenter 50/50, in de groenvoorziening, houtbewerking, schoonmaak, in de winkels en als fietsenmaker. “Het geeft mensen een doel, structuur en zingeving. Het is een reden om uit bed te komen. Bewoners geven aan dat ze het werk leuk vinden. Dat er een leven is naast hun gebruik. En ze komen ook nog eens onder de mensen.”


Van 9 tot 3

Maar neemt het druggebruik dan ook af? Pelt: “Het zou kunnen dat het afneemt. De deelnemers weten dat ze tijdens het werken niet onder invloed mogen zijn. Dus tussen 9 en 3 nemen ze sowieso niets. Ook tijdens de vrijetijdsactiviteiten wordt er niet gebruikt. Maar een motivatie om te werken is ook dat ze betaald krijgen. En van dat geld betalen ze onder andere hun drugs en drank. Soms geeft een bewoner wel aan dat die zou willen minderen of stoppen.”


Weg van je gebruik

Hoe zit het met mensen die wel zijn gestopt? Hoe kunnen die het beste dealen met verveling? Jellinek-psychiater Kim ten Katen: “Bij onze behandeling leren we mensen omgaan met verveling. Als je uit de behandeling komt, ga je je sowieso vervelen.


Vaak is het zo dat als je langere tijd gebruikt, je ook meer kwijt bent geraakt in je leven. Het is een valkuil om weer drugs te gebruiken. Als je niks te doen hebt ga je piekeren. Piekergedachtes kunnen een reden zijn om te gebruiken. Daarom hebben we tijdens de het begin al over: hoe ga je leven vormgeven?” “Dat is inderdaad het eerste waar we over hebben in de intake,” zegt Oosterhof van Jellinek: “Heb je werk? Wat doe je in vrije tijd? Heb je hobby’s? Probeer die ook weer op te pakken. Ga sporten, wandelen. Liefst in de buitenlucht. Ga letterlijk weg van je gebruik. Soms zeggen cliënten: ‘ik weet niet wat ik moet doen’. Als tip verwijs ik naar de lijst met plezierige activiteiten. Mensen denken vaak te groot. Je kan ook een kop thee drinken op het balkon.”


Auteur: Hannah Hamans

Dit artikel is te lezen in Mainline #4 van 2022. Meer artikelen lezen? Bestel de Mainline.

Tips

  • Niks te doen? Hier vind je inspiratie voor leuke dingen

  • Wil je nieuwe mensen leren kennen? Check deze site
Copyright Mainline 2023. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.