ENGLISH
 

Poppi opent xtc-winkel in Utrecht

UTRECHT – Stel: de overheid reguleert xtc. Hoe ziet de verkoop er dan uit? Moet je dan overal pillen kunnen kopen? Of alleen op doktersrecept? In de xtc-winkel, het nieuwe publieksexperiment van Drugsmuseum Poppi, bepalen de bezoekers het zelf.  

In de winkel testen de bezoekers drie verschillende xtc-verkooppunten: een xtc-speciaalzaak, een club en een apotheek. De bezoekers zitten zelf aan de knoppen. Moet er een leeftijdsgrens worden ingesteld? En hoeveel pillen mag je dan kopen? En hoe zit het met de marketing? Zie je straks overal reclame over xtc? De uitkomsten worden vervolgens geanalyseerd door de Universiteit Utrecht en gedeeld met de landelijke en lokale politiek.

Reëel toekomstbeeld
Een wereld waar je xtc kan kopen in de winkel: een irreëel toekomstbeeld? De helft van de Nederlanders tot en met 54 jaar is een voorstander van een vrijer beleid voor de verkoop en productie van xtc. Onder jongeren tot 34 is dit 6 op de 10. Dit blijkt uit onderzoek* van Ipsos onder 1033 respondenten. 

Ook de wetenschap ziet voordelen: in een denktank van achttien wetenschappers kwam naar voren dat een gereguleerde productie en verkoop van xtc, de beste beleidsoptie is voor milieu, veiligheid en gezondheid. Onlangs bracht denktank DenkWerk een rapport uit waaruit bleek dat xtc reguleren de beste optie is om drugscriminaliteit tegen te gaan. Daarnaast heeft de landelijke politiek onlangs een staatscommissie MDMA opgericht om te onderzoek wat de voor- en nadelen zijn van medicinaal gebruik van MDMA.

Om deze redenen bouwde Poppi Drugsmuseum in samenwerking met Vincent Schoutsen en Corne van der Stelt de xtc-winkel. Machteld Busz, directeur Poppi en Stichting Mainline: “Met de xtc-winkel onderzoekt Poppi: hoe kan de gereguleerde xtc-verkoop eruitzien? Om te laten zien aan de politiek: kijk zo kan het en zo wil Nederland het.”

De xtc-winkel is geopend tussen 15 juli en 29 september aan de Vinkenburgstraat 1-3. Meer weten: poppi.nl.


*Deze resultaten zijn gebaseerd op onlineonderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1033 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Afwijkingen tussen de samenstelling van de steekproef en de samenstelling van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding en regio zijn door middel van een weging gecorrigeerd. De gegevens zijn verzameld van 27 tot en met 30 mei 2022.  


Copyright Mainline 2022. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.