ENGLISH
 

Vier thuisgebruikers vertellen waarom ze graag binnen blijven

De één is nog geen dertig en heeft al 66 soorten drugs gebruikt. De ander begon pas op zijn vijftigste. Wat hebben ze gemeen? Ze gebruiken alleen thuis. “Door altijd alleen thuis te gebruiken, associeer ik mijn huisje met gebruik. Thuis stel ik mijn eigen grenzen en die rek ik soms op.""Ik haal alles van internet"

Snuffelaar (28)

“Ik woon alleen, maar mijn vriendin komt vaak langs. Ik gebruik alleen of met haar. We zijn altijd 100 procent transparant naar elkaar en houden elkaar in check. Ook spreek ik wel eens af met mensen van drugsforum.nl, waar ik ook mijn vriendin heb ontmoet. Tijdens corona heb ik vaker alleen gebruikt. Ik vind het fijn om alleen of met weinig mensen thuis te gebruiken. Het is daar chiller, ik heb daar niet de drukte van feestjes enzo. Verder is er ook geen dealer. Ik haal alles van ‘the dark web’ of van ‘legal highs’. Dat zijn websites waar je drugs kunt bestellen. Ik heb 66 soorten drugs geprobeerd. Ik ‘hotrail’ graag: dan warm je een snuifbuisje op tot het gloeiend rood ziet en snuif je het verdampte lijntje. Ik worstel wel wat met pyrovalerones, dat is zo’n beetje de crack onder de designerdrugs. Door altijd alleen thuis te gebruiken, associeer ik mijn huisje met gebruik. Dat maakt het lastig om minder te gebruiken. Vooral nu ik veel vrije tijd heb. Mijn gebruik is een uit de hand gelopen hobby. Ik stel thuis mijn eigen grenzen en die rek ik soms op. Belangrijk vind ik het om dan wel goed aan zelfzorg te blijven doen. Ik zorg dat ik douche, eet, drink en mijn tanden poets. Ook als ik geen honger heb of zin om al die dingen te doen. Ook zorg ik ervoor dat ik de goede dingen doe terwijl ik gebruik. Ik luister muziek of chat met vrienden, ik kijk niet naar porno ofzo.”"We maken er iets speciaals van"

Zeehond (50)

“Mijn vrouw en ik zijn beiden rond de 50 jaar en gebruiken (pas) sinds 2019. Ik ben altijd anti-drugs geweest, dit heb ik van huis uit meegekregen. Maar ik ben er intussen achter dat je met drugs dingen ontdekt, ook over jezelf, waar je anders nooit achter zou komen. Ik begrijp dat voor jonge mensen de verleidingen en discipline lastiger zijn, maar dat is het voordeel van beginnen op onze leeftijd. Mijn vriendin kan beter met pauzes omgaan. Ik heb er iets vaker zin in, zeker als de agenda leeg is en we de volgende dag niets hebben. Als we gebruiken, maken we er iets speciaals van. We plannen het meestal en bereiden ons goed voor door gezond te eten en alleen water te drinken. We maken het extra gezellig met een mooie led-lamp en ik zoek van tevoren een paar gave DJ-sets op YouTube uit om te kijken. Thuis gebruiken we meestal 3-MMC en bij huisfeestjes bij vrienden XTC. We gebruiken thuis omdat er vanwege corona geen feesten waren. Thuis bouwen we de bank om tot een groot bed met dekbed erop en we zorgen dat we er allebei extra leuk uitzien voor elkaar. Dan maken we romantiek en intimiteit. Wij hebben twee kinderen die niet van ons gebruik afweten, zij zijn op die momenten dan ook nooit thuis. Als de kinderen zelf met drugs in aanraking komen, zullen we er open over zijn.”"Ik stopte met basen"

Eggie (45)

“Ik heb lange tijd in woonvoorzieningen gewoond. In 2017 kreeg ik eindelijk een eigen woning en creëerde ik een heerlijk fijn thuis voor mezelf. Vanaf dat moment ging het steeds beter met me. Ik ben supertrots over wat ik allemaal bereikt heb in een korte tijd. Ik vond een dagbesteding op een zorgboerderij en loste al mijn schulden af. Het lukt me zelfs om af te bouwen van 220 mg methadon naar 50 mg en stopte met basen. Het was zo’n fijn gevoel om na mijn werk thuis te komen in mijn eigen veilige haventje. Waar ik samen met mijn hondje en twee katten een fijn leventje had. Ik deed het zo goed! En toch is het helemaal misgegaan. Een aantal weken geleden is mijn huis me ontnomen. Het ging mis omdat mijn buurvrouw continu meldingen maakte van overlast. Ze beschuldigde mij ervan dat ik een pakketje gestolen zou hebben. Ze hebben nooit iets kunnen bewijzen. Ook heb ik nooit te maken gehad met politie aan de deur. Toch heeft een jaar lang procederen geen resultaat geboden. Ik verloor de rechtszaak. Ik kan het nog steeds niet geloven en ben er helemaal kapot van. Voel me machteloos, omdat mensen me niet geloven. Ik drink nu vaker om de onrust te bedwingen. Ben ook weer begonnen met af en toe basen. Wel weet ik dat het goed zal komen. Ik weet dat ik dit kan. Mijn dieren hebben onderdak bij mijn ex-vriend. Het gaat goed met ze, daar ben ik heel dankbaar voor.”"Mijn kinderen weten van niks"

R (32)

“Ik woon samen met mijn vrouw en twee kinderen. Ik gebruik vooral alleen. Soms ook met mijn vrouw, behalve psychedelica. Mijn vrouw gebruikt niet vaak, want iemand moet goed voor de kinderen kunnen zorgen. We kunnen het ons niet veroorloven om samen brak te zijn. Ik gebruik thuis, maar niet waar de kinderen bij zijn. Thuis voel ik me op mijn gemak, in mijn vertrouwde omgeving. Ik gebruik MDMA, 3MMC, Flualprazolam, speed, 5-meo-dmt, salvia en alprazolam. Ik houd van rust, ook tijdens gebruik. En dat is het huis. Drugs bewaar ik afgesloten in een kluis. Ik haal er alleen uit wat ik ga gebruiken. Een downer kan ik ook buitenshuis gebruiken, maar dan krijg weinig mee van wat er gebeurt. Ik gebruik nu alleen in het weekend en zorg goed voor mezelf. Ik eet altijd gezond en drink genoeg als ik gebruik. Ik spoel na het snuiven altijd mijn neus. 15 jaar lang was ik verslaafd aan cannabis. Er was ook een periode waarin ik veel speed gebruikte, door het kalmerende effect op mijn ADHD en autisme. De laatste weken heb ik dat expres niet meer in huis gehaald om te voorkomen dat het weer misgaat. Mijn kinderen weten van niks. Dat houd ik liever zo. Ze hebben er niks aan om het te weten. Mochten ze oud genoeg zijn en het komt ter sprake, dan zal ik niet liegen en er eerlijk over zijn.”

Deze portretten stonden in Mainline #4 van 2021. Het thema is 'thuisgebruik'. Bestellen kan via onze webshop

Copyright Mainline 2022. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.