ENGLISH
 

Portretten: drugs en dealen met problemen

In de stress. Boos. Teleurgesteld. En dan? Zand erover, of wat wiet en een lijntje? Eva, Donovan en Coen vertellen over hoe zij dealen met problemen. "Ik praat nu over mijn emoties."

Deze portretten verschenen in Mainline Magazine #3 2021. Bestel het magazine in onze webshop.


"Ik miste focus en structuur"

“Vanaf mijn vijftiende begon ik met blowen, af en toe met vrienden. Een jaar later koopte ik en rookte ik ook alleen. Dat werd uiteindelijk ook het probleem: het was geen gezelligheidsdingetje meer, het werd zelfmedicatie. Om rustig te worden en in slaap te vallen. De periode van thuisonderwijs tijdens corona heeft mij ook geen goed gedaan. Ik had totaal geen focus meer en miste structuur in mijn leven. Ik heb toen echt een potje van school gemaakt en ging in deze periode ook steeds vaker harddrugs gebruiken. Soms gebruikte ik ketamine, coke, speed of 3MMC. Een keer heb ik iets heel naars meegemaakt toen we met een groepje een nacht doorhaalden in het Vondelpark. Een van onze vrienden werd die nacht door een oudere man in de bosjes misbruikt. Zij was te vaag geweest om tegen te stribbelen. Wij waren te vaag of in slaap om haar te beschermen. Sinds een week ben ik helemaal gestopt met blowen en andere drugs. Een van de redenen is dat ik ADD gediagnostiseerd ben. Binnenkort zal ik starten met met medicatie in combinatie met psychologische ondersteuning. De voorwaarde is dat ik stop met gebruiken. Daarbij helpt het voor mij om afstand te nemen van mensen die blowen in mijn aanwezigheid. Maar dat is harstikke lastig, want vrijwel iedereen die ik ken, blowt tegenwoordig. Gelukkig zijn er een paar goede vrienden die hier wel rekening mee houden en nog steeds willen afspreken. De meeste van mijn blowende vrienden en kennissen hebben veel last van somberheid en lijken niet gelukkig te zijn. Het zou goed zijn als zij zich meer bewust zouden worden van de risico’s.”


"Ik stel doelen en geniet van succesmomenten"

“Ik heb geen stabiele jeugd gehad. Mijn moeder is naar Spanje vertrokken toen ik 11 jaar oud was en in de familie van mijn vaders kant, daar kenden we geen emoties. Ik heb nooit over mijn moeilijke jeugd kunnen praten. Daarom ben ik begonnen met gebruiken: om geen verdriet te hoeven voelen. Dat ik dit deed, daar werd ik mij pas later bewust van. Het begon met blowen en drinken. Dit heb ik jarenlang tot de weekenden kunnen beperken. Totdat ik GHB ontdekte. Dit gaf mij een zorgeloos gevoel. Hierdoor voelde ik mij zelfverzekerd en op een fijne manier ongeremd. Inmiddels ben ik alweer bijna een jaar clean en heb ik allerlei therapieën gevolgd om mijn leven op de rit te krijgen. Ik ben in 8 verslavingsklinieken opgenomen geweest in 6 jaar tijd. Nu kan en probeer ik te praten over mijn emoties, bijvoorbeeld met mijn vriendin. Ik stel mijzelf doelen voor de toekomst, maak muziek en geniet van succesmomenten. Kortgeleden heb ik mijn stucadoorsdiploma gehaald! Voor de toekomst streef ik naar een gewoon leven. Huisje boompje beestje met een eigen bedrijfje, een huisje en kindjes."


Hoe kun je omgaan met problemen? Donovan, A.K.A. Donnie Bless maakte er een track over op YouTube: Schakelen.


"Mensen om me heen die me accepteren"

De eerste keer dat ik speed gebruikte was ik 13 jaar. Ik werd er rustig van en sliep er heerlijk op. Zo werd het al snel een hulpmiddel tegen mijn onrustgevoelens en begon ik stiekem steeds te gebruiken. Ik blow nu dagelijks een aantal jointjes wiet. Ik ben opgegroeid in Kampen in een streng christelijk gezin. Drugs werden niet getolereerd. Ook mijn homo-zijn werd niet geaccepteerd en mede daardoor had ik vanaf jonge leeftijd last van depressies en stemmingswisselingen. Mijn ouders wilden dat ik antidepressiva ging slikken, maar daar werd ik juist veel downer door. Vijf jaar geleden resulteerde dat in een mislukte zelfmoordpoging. Daarna stopte ik met antidepressiva. Sinds een jaar ben ik ook gestopt met speed, omdat ik merkte dat ik er steeds vaker zin kreeg. Ik heb het idee dat het met mij wel de goede kant op gaat, maar zal af en toe nog wel drugs blijven gebruiken. Ik ben nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen. Wat me het meeste helpt in moeilijke tijden, zijn mensen om me heen die me accepteren zoals ik ben. Zo heb ik nog regelmatig contact met mijn stiefouders. Die staan altijd voor me klaar zonder dat ze veel verwachtingen van me hebben, ook al zijn we het soms oneens met elkaar. Een luisterend oor en ondersteuning krijgen, komt vaak van de mensen waar je het meestal niet van had verwacht."

Copyright Mainline 2021. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.