ENGLISH
 

Interview: "Wilden grip op het GHB-probleem"

In de opvang zijn bruin en wit op hun retour. Wat komt ervoor terug? Katrien Koster, coördinator bij de Centrale Toegang Maatschappelijk Opvang het Instroomhuis in Amsterdam, zag het GHB-gebruik groeien. “We moeten accepteren dat dit er is en er iets mee doen.”

Je werkt als Coördinator Centrale Toegang Instroomhuis Amsterdam. Dat is een hele mond vol. Wat betekent het eigenlijk? 

“Het instroomhuis is een samenwerking van onder meer het Leger des Heils en HVO Querido, onder toezicht van de GGD. Alle nieuwe daklozen stromen eerst bij ons binnen en worden na een intake geplaatst bij een van de locaties in de stad. Een team van 26 medewerkers doet de intakes en de begeleiding. Ikzelf ben een van de coördinatoren. Dat doe ik al een jaar of 8.”


Met zo’n grote instroom krijg je vast een goed beeld van wat er zoal aan middelen wordt gebruikt.

“Ja, er komt hier van alles langs. Het aantal daklozen is de laatste tien jaar sterk gegroeid. Ook is de groep meer divers geworden. In het gebruik van middelen zien we ook een verschuiving. Alcohol, bruin en wit kennen we natuurlijk goed, maar de laatste jaren maken andere soorten drugs hun opmars. We zien soms crystal meth langskomen en vooral het GHB-gebruik ging opvallen. Dat vonden we erg ingewikkeld.”

MELD JE AAN VOOR DEZE TRAININGWat maakt GHB een ingewikkelde drug?

“Kijk, bij heroïne, coke, blowtjes en alcohol weet je wel wat je kunt verwachten. Als het misgaat, weet je wat je moet doen. Maar mensen die onder invloed zijn van GHB, vertonen heel ander gedrag. Met name het ‘G-slaapje’ (een vorm van outgaan en in feite een coma, red), is best griezelig. Wat doe je dan? Sommige tijdelijke opvangplekken wilden daar geen verantwoordelijkheid voor nemen. En gingen cliënten weigeren. Begrijpelijk, maar dan ontstaat er natuurlijk een probleem. Dan kun je iemand niet plaatsen, maar je wil hem ook niet buiten laten slapen.”


Daarnaast is er ook de lichamelijke afhankelijkheid. Wat als iemand zonder zit?

“Daar worstelden we ook mee. Alcohol is makkelijk te krijgen. Maar GHB…? Waar ga je het dan halen en hoe ga je het in beheer houden? Wil je die grens wel over? Dat waren moeilijke vragen. Het kwam eigenlijk allemaal neer op een gebrek aan kennis bij ons. Hoe handel je als er een probleem ontstaat? De neiging ontstaat dan om het probleem uit de weg te gaan. Maar we zagen ook wel: we moeten accepteren dat dit er is en er iets mee doen. Toen hebben we besloten om het hele team van 26 medewerkers een training te laten volgen.”


Jullie hebben begin dit jaar de training GHB In De Opvang gevolgd. Wat was je doel?

“We wilden grip op het probleem. Al bij de intake moet je goed kunnen inschatten wat het gebruik precies betekent. Dan kun je meedenken met een cliënt en gerichte vragen stellen. En we wilden weten wat we konden doen bij problemen, zoals outgaan. Situaties vroegtijdig herkennen en ingrijpen.”

 

Wat heeft de training jullie gebracht?

“Er is toch wel een wereld opengegaan. Verrassend vond ik de aandacht voor de voordelen van GHB voor een gebruiker. Er was een ervaringsdeskundige die vanuit zijn positie vertelde. Dan ga je zien dat de roes kennelijk zo lekker is, dat mensen de risico’s op outgaan voor lief nemen. Maar ook dat het je hele dag opslokt, je de meest normale dingen niet meer kunt uitvoeren als je afhankelijk bent. De praktische kant van de training heeft ook veel geholpen: hoeveel GHB heb je nodig, wat kost het en hoe werkt het precies als iemand in zo’n G-slaapje belandt? Hoe handel je dan als hulpverlener? Daar hebben we ook mee geoefend. Kijken of iemand reageert op een pijnprikkel, iemand erbij houden. En de herkenning van signalen. Dat iemand onder invloed kan gaan zwaaien met de armen, dat had ik daarvoor niet aan GHB-gebruik gekoppeld. We voelen ons nu zekerder.” 

Copyright Mainline 2021. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.