ENGLISH
 

GHB-gebruik steeds vaker in de MO: “Er is nu te veel onwetendheid”

Overdoses in de maatschappelijke opvang leken iets van de oude heroïne-tijd. Maar nu het gebruik van GHB toeneemt, is outgaan weer akelig actueel. Mainliner Ingrid Bakker ontwikkelde een training voor MO-medewerkers. “Wat doe je als iemand voor pampus op het toilet ligt?”   

MELD JE AAN VOOR DE GHB TRAINING


Je zegt dat GHB-gebruik lijkt toe te nemen in opvanginstellingen zoals nachtopvang en beschermd wonen. Waarop baseer je dat?

“Tijdens ons veldwerk bij MO’s zien we steeds meer ghb-gebruikers. Dat terwijl we het tot een jaar of drie, vier geleden nauwelijks tegenkwamen. We krijgen ook vaker vragen over GHB van MO-instellingen. In 2019 heb ik een rondgang gedaan langs professionals bij gebruiksruimtes en opvanginstellingen in ons netwerk. Voor de meeste instellingen blijkt GHB een thema dat leeft. De een worstelt ermee, de ander is al bezig met concreet beleid. Het lijkt erop dat GHB een blijvertje is geworden.”


Waarom komt het de laatste jaren op in de MO?

“GHB was toch vooral iets van de partyscene en jongeren op het platteland. In 2013 hebben we daar nog onderzoek naar gedaan, toen leek problematisch gebruik vooral achter de voordeur plaats te vinden. In de MO’s kwamen we dat toen zelden tegen. Vanuit die groepen lijkt het toch in ‘de straatscene’ terecht te zijn gekomen. Wellicht via jongeren die dakloos raken en GHB gebruiken bij de nachtopvang. Dat het snel kan gaan als een drug geïntroduceerd wordt, verbaast me niet. Het is ook een goedkoop middel. Op straat nemen veel mensen ook wat beschikbaar is.”

  

 Waarin verschilt GHB van andere drugs in de MO?

“GHB heeft veel voordelen. Het is goedkoop en je krijgt er geen kater van. Je kunt ook gemakkelijk even een slokje tussendoor nemen, zonder dat iemand het merkt. Ook is lang gedacht dat je er niet afhankelijk van wordt. Veel gebruikers dachten dat het wel los zou lopen, net als in de begintijd van de heroïne. Maar het is een van de meest verslavende middelen op de markt. En doseren komt heel nauw. Een milliliter teveel kan ervoor zorgen dat iemand out gaat, wat in feite een korte staat van coma is. Die overdoseringen waarbij mensen bewusteloos raakten of zelfs overleden kent de MO vooral van de begintijd van de heroïne toen er nog veel mensen injecteerden. Daar zijn de meeste instellingen niet op berekend.”


Welke vragen krijgen jullie van MO’s over GHB?

“De meeste gaan over ‘GHB-situaties’. Mensen die lastig gedrag vertonen, mensen die outgaan. Het is natuurlijk ook ingrijpend als er een OD op zo’n locatie is. Wanneer iemand voor pampus op het toilet zit, wat doe je dan? Laat staan dat je als portier van de nachtopvang alleen staat, zonder medisch personeel. Een paar jaar geleden al zagen we dat sommige nachtopvangplekken GHB-gebruikers weigerden. Dat is nooit goed en het werkt stiekem gebruik in de hand. Aan de andere kant begrijp ik de reflex wel. Hulpverleners wisten gewoon niet goed wat ze met de situatie aan moesten. Er was te weinig expertise.”

Op welke manier geeft de training antwoord op deze vragen?

“Het is een training in twee dagdelen, waarin je goede basiskennis opbouwt en die vervolgens leert toe te passen binnen je eigen organisatie. In het eerste deel leer je de basics van GHB: wat het middel is, welke harm reduction er mogelijk is, hoe een overdosis werkt en hoe je een OD zou kunnen voorkomen. In het tweede deel ligt de focus op je eigen situatie. Dan kijken we heel specifiek naar de context: de nachtopvang, een RIBW, een inloophuis. Welke situaties kunnen zich voordoen en hoe ga je daarmee om? Wat doe je als iemand midden in de nacht GHB nodig heeft? Daar is nooit een algemeen antwoord op te geven. In de training verken je de mogelijkheden die toepasbaar zijn in jouw specifieke context.


Welk effect hoop je dat deze training heeft?

“Het zou mooi zijn als de basiskennis van GHB en GHB-gebruik(ers) groter wordt. Er is nu nog te veel onwetendheid. Als je beter weet wat er speelt, is GHB-gebruik minder eng. Die angst is nu een probleem. Maar GHB-gebruik is een realiteit waarmee we moeten dealen. Het alternatief is weigeren en dat is niet wenselijk. Je er niet in verdiepen betekent ook dat je niet adequaat handelt. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen als er toch wordt gebruikt.”  


Projectleider Ingrid Bakker is bij Mainline GHB-deskundige. Vragen over GHB? Stuur haar een mail: i.bakker@mainline.nl
Copyright Mainline 2022. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.