ENGLISH
 

Trauma en druggebruik: Roos en Mickey

Roos stapelde trauma op trauma. Ze belandde in de prostitutie. Mickey voelde zich in de steek gelaten door zijn ouders en rolde een gewelddadig milieu in. Allebei proberen ze te dealen met hun trauma's. En dat is heel moeilijk om los van drugs te zien. "Het gebruik helpt me enorm om rustig te worden."

Deze twee portretten komen uit Mainline Magazine, de Trauma-editie. Bestel hem via onze webshop.


"Dwang om te stoppen werkt niet"

Roos, nachtopvang, Leiden

“Ik groeide op met mijn verslaafde moeder, die al jong overleed. Zo kwam ik in pleeggezinnen, waar ik door een stiefvader slecht behandeld ben. Later heeft mij eigenwaarde een grote deuk opgelopen toen ik in de prostitutie terechtkwam en steeds meer drugs ging gebruiken. Ik heb daarnaast een aantal zeer gewelddadige relaties achter de rug en ben een paar keer ontsnapt aan de dood. Ik heb drie kinderen waar het goddank heel goed mee gaat en voor hen houd ik me staande. Wat ik heb meegemaakt, blijft me achtervolgen. Dat uit zich meestal in flashbacks en spanningen. Twee jaar geleden ben ik voor langere tijd naar een kliniek gegaan. Het lukte me om ruim een half jaar te stoppen met gebruiken. Ik volgde verschillende therapieën om te werken aan mijn trauma’s. Ik kreeg bijvoorbeeld hypnosetherapie, waarin ik een trauma herbeleefde. Ook heb ik schematherapie gekregen. Deze periode heeft me erg geholpen en me in mijn kracht gezet. Toch was de verleiding om te gebruiken te groot, toen ik weer op eigen benen moest staan. Ik heb namelijk nog steeds veel last van spanningen. Dan helpt het gebruik me enorm om rustig te worden. Ik zie ook steeds meer in dat de trauma’s en mijn gebruik met elkaar verbonden zijn. Daarom ben ik nog steeds gemotiveerd om verder te gaan met traumatherapie. Helaas is deze plek geen ideale plek. Er is hier weinig ruimte om me te kunnen terugtrekken. Ik heb met mijn therapeut afgesproken dat we verder gaan in een nieuw traject. Zodra ik een eigen plekje heb, en de rust om te verwerken, zal ik starten met EMDR-therapie. Graag zou ik via deze weg aan medewerkers binnen de verslavingszorg willen meegeven dat te veel drang en dwang om iemand te laten stoppen niet zal werken. Iemand moet geholpen worden met onderliggende problemen. Ik heb dit zo vaak mis zien gaan om me heen.”"Ze lieten me in de steek"

Mickey, hostel, Utrecht

“Op mijn zevende werd ik door mijn ouders naar een internaat gebracht. Ik was te druk voor hen en deed het niet goed in hun ogen. Ik herinner me nog heel goed dat ze wegreden. Het beeld dat ik achter de auto aan rende, staat me nog altijd bij. Ze lieten me in de steek. De gevoelens die daardoor loskwamen, achtervolgen me mijn hele leven al. Dat zou je misschien een trauma kunnen noemen. Een paar jaar later probeerden mijn ouders het toch weer met mij. We vertrokken met het gehele gezin naar Amerika. Toen de emigratie na twee jaar mislukte, kwamen we terug in Nederland. De sfeer was niet best. Ik sloot me van hen af en kwam steeds meer in de criminaliteit terecht. Van stelen kwamen overvallen. Op mijn vijftiende werd ik op brute wijze in elkaar geslagen door een paar oudere jongens. Als reactie heb ik later een van de daders vermoord. Vanaf toen leefde ik een leven lang in gesloten inrichtingen en kwam ik in aanraking met heroïne. Het bleek een goed middel om mijn onrust te kalmeren. Omdat iedereen daar heroïne gebruikte, was het lekker makkelijk om mee te doen. Soms lukt het me wel om voor langere periodes te stoppen. Als ik in de gevangenis zit bijvoorbeeld, of soms een periode een huis voor mezelf heb. Maar iedere keer als ik met mensen in de scene in aanraking kom, ga ik weer voor de bijl. Ik heb nooit hulp gevraagd of gekregen om aan mijn trauma’s te werken. Toch geloof ik wel dat als ik meer rust om me heen ervaar, ik meer kans maak om te stoppen met gebruik. Ook ben ik heel erg blij dat ik sinds een tijd weer contact heb met mijn familie. Ik zie mijn broer, zus en moeder weer. Dat geeft me ook een stukje meer rust.”


Copyright Mainline 2021. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.