ENGLISH
 

Interview: het normaliseren van injecteren

Op 22 juni geeft Mainline’s Chemsex Team een nieuwe training: Ins en Outs van Chemsex. Waarom is die training nodig? Leon Knoops en Sjef Pelsser: “Het gat in het vangnet is nog te groot”.

Ruim tien jaar geleden begon Leon met veldwerk in chemsex. Hoe heeft de scene zich sindsdien ontwikkeld?

Leon: “Al sinds ons eerste onderzoek in 2010 wisten we dat er lustig met drugs tijdens seks werd geëxperimenteerd. Toen ik signalen kreeg dat er ook crystal meth werd gebruikt ben ik dat gaan uitzoeken. Er ging een verborgen wereld open, ik had niet verwacht dat het zo groot was. Met het onderzoek Tina en Slammen hebben we in 2015 voor het eerst laten zien hoe die wereld eruitzag en welke impact problematisch gebruik kan veroorzaken.

Sjef: “Op dit moment doen we opnieuw onderzoek naar ‘slammen’, op nog grotere schaal. Het heet Slammen in Nederland en komt waarschijnlijk in juli uit. We hebben een zeer uitgebreide survey met 175 respondenten en hebben diepte-interviews gedaan met (ex-)gebruikers en professionals. We zien dat chemsex nog meer is genormaliseerd. Slammen gebeurt meer dan verwacht.” De training Ins en Outs van Chemsex is op 22 juni 9.00-17.30 in Utrecht, Zalen van Zeven (inclusief lunch). Je volgt deze training samen met professionals van andere organisaties. Liever een (online)training met het hele team? Dat kan ook. Voor meer info, om te boeken of een offerte voor een groepstraining: klik hier. Er zijn nog vier plaatsen over voor de training van 22 juni. 


Trainers Sjef Pelsser en Leon Knoops van Mainline's Chemsex Team. 


Waaraan merk je die normalisering?

Sjef: “Op dating apps is het normaal om aan te geven welke middelen je gebruikt, ook crystal meth. Je ziet het aan de slang die wordt gebruikt: parTy, FUN, slam, To the point. Er is ook een grotere variatie aan middelen, er wordt bijvoorbeeld steeds meer 3mmc gebruikt. Daarnaast zien we ook dat het problematisch gebruik is toegenomen. Dat horen we van de mannen die we spreken tijdens onze chemsex support meetings en in individuele gesprekken. Die worden ook steeds beter gevonden nu ze online zijn.
Leon: “Landelijk ook: eerder zagen we met name dat mannen die ons benaderden vanwege chemsex-klachten zich concentreerde in de Randstad. Nu krijgen we mails en telefoontjes van Twente of Groningen tot Zeeland en Limburg. Ook professionals die we spreken en waar we naar doorverwijzen, merken dat het chemsex toeneemt. Trouwens niet alleen onder mannen die seks hebben met mannen (MSM), maar ook onder subgroepen als transpersonen, (mannelijke) sekswerkers en in de swingerswereld.”


Ondanks dat professionals beter zijn ingelicht, stellen jullie in de trainingstekst dat chemsex nog ‘onvoldoende wordt herkend en erkend’ in de zorg. 

Leon: “Dat klopt. Aan de ene kant zien we dat een groeiende groep professionals zich verdiept. Dat is een mooie ontwikkeling. Aan de andere kant groeit ook de groep mannen in het land die ons benaderen omdat ze geen passende hulp kunnen vinden. Laat staan in hun regio.”
Sjef: Verslavingszorginstellingen vinden het moeilijk om chemsex te behandelen. Dat heeft meestal te maken met het feit dat problematische chemsex niet alleen gaat over middelenafhankelijkheid. Het gaat ook over seksualiteit. En over seksuele identiteit. Het past niet in een hokje en wordt daardoor soms – onbewust – genegeerd of gebagatelliseerd. Bovendien is er nog relatief weinig kennis over de middelen en de combinaties die worden gebruikt.”

Wanneer dacht je: en nu is écht een training nodig?

Sjef: “Er is een groeiende groep zorgprofessionals die het fenomeen terugziet en ons om expertise, advies of bemiddeling vraagt. Ook gaat de ontwikkeling in de scene nu veel harder dan de ontwikkeling van het zorgveld.”
Leon: “Crystal meth staat nu redelijk op de kaart, maar in ons nieuwe onderzoek Slammen in Nederland merken we dat 3mmc langszij komt. Het is veel goedkoper, makkelijker verkrijgbaar en de kater is milder. Tegelijk is de rush kort en wordt tijdens een chemsexparty veel vaker meer geinjecteerd dan bijvoorbeeld met crystal meth. Het betekent dat de fysieke schade in potentie veel groter is. Ook horen we van mannen dat de craving heftiger is.”3mmc is sterk in opkomst in de chemsex scene. Het is goedkoper dan crystal meth, gemakkelijk te bestellen via internet en de fysieke schade is in potentie groter.


Wat hoop je te bereiken met deze training?

Leon: “Het is een stevige training die een brede basis geeft. In de ochtend geven we een actuele update van trends rond populaire middelen, gebruiksmethodes, combinaties, maar ook over de meerwaarde, setting en context. We vinden dat je daar eerlijk over moet zijn: voor veel mannen heeft chemsex in het begin meerwaarde. Daarom hebben we een ex-gebruiker in de training die vertel wat zijn ervaringen zijn, ook bij de zoektocht naar hulp.”
Sjef: “We hebben het daarnaast ook over behandelmethodieken. In de middag wordt het praktischer en zoomen we in op diepere inzichten. Hoe denk je als professional werkelijk over (gay)seks en drugs? Hoe bouw je een vertrouwensband op? Dan oefenen we ook met een trainingsacteur. Het idee van de training is dat het een levend lesboek is waarmee je direct aan de slag kunt. Het zou zo ontzettend veel schelen als meer professionals expertise hebben, elkaar kunnen vinden en zo het vangnet voor mannen steviger kunnen maken. Nu zijn de gaten nog te groot.”


Meer weten? Kijk op onze expertisepagina over chemsex.

Voor support, kijk hier.

Copyright Mainline 2021. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.