ENGLISH
 

Basecoke: lichamelijke effecten en risico’s

Cocaine en basecoke behoren tot de stimulanten, ook wel uppers genoemd. Ze maken wakkerder, alerter en meer gefocust en verhogen de bloeddruk, hartslag en ademhaling. Wanneer de rem eraf is, krijgt het lichaam heel wat te verduren. Er kunnen allerlei klachten ontstaan die samenhangen met het gebruik zelf, de leefstijl of de gebruiksmethoden.

Uitputting

Cocaïne onderdrukt het gevoel van honger en slaap. Door een gebrek aan (gezonde) voeding kan sterk gewichtsverlies en algehele verslapping optreden. Door vitamine- en voedingsstoffentekort kunnen klachten als kloven in de lippen, haaruitval, een bleke huid en een verlaagde weerstand tegen infecties ontstaan. Door vochttekort kan de huid slap worden. Ernstig slaapgebrek kan leiden tot desoriëntatie en algehele uitputting.
Longproblemen

Basen belast de longen door het inhaleren van cokedampen, verbrandingsstoffen, ammonia, hete lucht en kleine deeltjes as of metaal. Langdurig basen kan leiden tot acute astma-aanvallen, longontstekingen en een hoge bloeddruk in de vaten van de longen. Het kan zelfs een klaplong veroorzaken.

Door het inademen van de schadelijke stoffen ontstaat in de longen vaak een ontstekingsreactie. Dit kan leiden tot hoesten, slijm en kortademigheid.

Door de ontstekingen ontstaat littekenweefsel in de longblaasjes (longemfyseem), waardoor de uitwisseling van zuurstof en koolzuur moeilijker wordt. Hoe meer beschadigde longblaasjes, hoe minder gasuitwisseling, dus hoe meer benauwdheidklachten.

Als naast de coke ook methadon en/of heroïne gebruikt wordt, is er een nog grotere kans op longontsteking. Opiaten onderdrukken namelijk de hoestprikkel, waardoor slijm en ingeademde deeltjes meer in de longen blijven.
Een verzamelnaam voor de chronische longproblemen is COPD wat staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. COPD is vaak onomkeerbaar. Maar verdere schade en verslechtering kan worden voorkomen door te stoppen met roken, drastisch te minderen of een minder schadelijke rooktechniek te kiezen. Denk hierbij bij basen aan het roken met een langere steel of op folie.

Inhalatiemedicatie en het roken van coke verdient extra aandacht. Middelen zoals Ventolin openen de luchtwegen waardoor je minder benauwdheid ervaart. Maar meteen roken na het nemen van inhalatiemedicatie zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen dieper in de longen kunnen doordringen. Dit vergroot op termijn de longschade en de klachten. Het is dus beter op zijn minst een half uurtje te wachten met roken na gebruik van inhalatiemedicatie.

Infectierisico's

Het gebruik van cocaïne kan extra risico's geven op infectieziekten. Via het delen van snuifrietjes of een basepijp kunnen infectieziekten worden overgedragen, zoals herpes of Pfeiffer. Er zijn ook aanwijzingen dat er risico bestaat op overdracht van hepatitis (B of C), als je bijvoorbeeld gesprongen lippen hebt. Voor de overdracht van hepatitis B en C is maar heel weinig bloed nodig. Zo weinig dat het met het blote oog onzichtbaar is. Geen parafernalia delen is dus het advies.


Zwangerschap

Cocaïne is een van de gevaarlijkste middelen voor de baby. Bij elk gebruik van cocaïne vermindert de bloedtoevoer naar de baby acuut. Ook bestaat het gevaar dat de placenta loslaat. De verminderde bloedtoevoer geeft een verhoogde kans op vroeggeboorte, groeiachterstand en hersenbeschadiging. Aangezien coke in de moedermelk komt is cokegebruik bij borstvoeding ook risicovol. De baby kan rusteloos worden en slaapproblemen of epileptische aanvallen krijgen.

Verstoorde motoriek

Na langdurig cokegebruik verandert soms de prikkeloverdracht in de hersenen. Dit kan leiden een ineengedoken, schuifelende manier van lopen, een strak gezicht en een priegelig handschrift. Een ander effect wordt 'jerking & punding' genoemd, het schijnbaar oncontroleerbare 'trekken' van lichaamsdelen en dwangmatig herhalen van handelingen. Waarschijnlijk hebben al deze symptomen te maken met ontregeling van dopaminehuishouding, die een belangrijke rol speelt in de motoriek en impulscontrole. Een tijd geen coke gebruiken lijkt het beste advies, zodat lichaam en geest kunnen herstellen. Na enige tijd zal de nerveuze onrust in het lichaam minder worden. De handen ‘afleiden’ door iets in de handen te nemen of te tekenen kan de onrust iets wegnemen. Om de kramp uit het lichaam te halen, kan warmte of het masseren van de spieren helpen. 

Neusproblemen

Dit probleem doet zich vooral voor bij snuivers. Door het snuiven kunnen pijnlijke ontstekingen aan het neusslijmvlies ontstaan. Hierdoor kun je bloedneuzen krijgen.
Een bloedneus stoppen? Snuit eerst je neus goed. Dan vlak onder je neusbotje je neus dichtknijpen en vooroverbuigen.

Jaren coke snuiven kan het tussenneusschot beschadigen. Cocaïne vreet het neusbot weg.
Spoel na het snuiven daarom de neus met lauw water. De schadelijke chemicaliën die in cocaïne zitten, krijgen dan minder kans om hun verwoestende werk te doen.Huidnecrose

Huidnecrose komt voor bij coke shotten. Cocaïne heeft een lokaal verdovende werking. Ook de doorbloeding van de huid wordt minder doordat de vaten enigszins vernauwen onder invloed van coke. De huid beschadigen bij het shotten zonder het te voelen kan zo gebeuren.
Gaat het shot mis - naast de ader, onder de huid - dan is er het risico op huidnecrose. Doordat de bloedtoevoer is verstoord, krijgt het weefsel niet voldoende zuurstof en sterft af. De huid gaat rotten en wordt uiteindelijk zwart. Zoek medische hulp voor het zover is. Necrose is onomkeerbaar. Dood is dood.
Vermijdt in ieder geval het shotten van coke onder de huid (subcutaan) of in de spier (intramusculair). Als je coke shot, kun je een paar korreltjes ascorbinezuur toevoegen aan de oplossing. Dit geeft een prikkelend effect. Zo kun je, ondanks de lokaal verdovende werking van coke, toch voelen waar je zit met de naald.


De cocaïne-ervaring

(Base)coke slang

Bereiding en versnijding

Basen doe je zo

Coke en andere gebruikstechnieken

Coke met andere middelen

Zelfcontrole en omgaan met trek

Basecoke: psyche en gedrag

Op tilt! EHBO bij cokegebruik

Copyright Mainline 2023. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.