Meteen naar de content

De cocaïne-ervaring

Cocaïne behoort tot de ‘uppers’. De effecten worden veroorzaakt door de stimulerende werking die cocaïne heeft op het centrale zenuwstelsel. Cocaïne beïnvloedt hier onder andere de afgifte van dopamine en adrenaline. In het algemeen is het effect oppeppend. Maar in praktijk kunnen effecten per individu verschillen. Mensen met ADHD kunnen bijvoorbeeld juist meer rust ervaren door het gebruik van cocaïne. Cocaïne beïnvloedt verschillende stoffen in het lichaam. De stoffen die het meest in het oog springen zijn dopamine en adrenaline.

    Slang voor coke Sos(a), Charlie, Wit, Sneeuw – veel gebruikte namen voor (base)coke Bori – Surinaamse slang voor basecoke Fiado- residu van basecoke dat achterblijft in de steel van de pijp Base- rookbare coke Crack – ander woord voor basecoke bereid met maagzout Streep – dosis van 0,1 gram slang voor coke Bolletje – klein portie coke in vloei CK – combinatie van coke en ketamine Lala – Marokkaanse slang voor snuifcoke Kabouterpost – envelopje met coke Colombiaanse verkoudheid – loopneus na het snuiven van coke Plofje/pof – sigaret opgevoerd met snuifcoke Sealtje/ponypack – envelopje met coke Snowball – shot van heroïne en cocaïne
cocaine-ervaring
Foto: Rob Voss

dopamine

Dopamine is een lichaamseigen geluksstof en komt normaal gesproken vrij bij activiteiten als eten en seks. Het goede gevoel dat het geeft is een beloning die herhaling van dit gedrag stimuleert. De dosis dopamine wordt na de beloning weer terug opgenomen in het reservoir. Zo blijft het beloningssysteem in de hersenen in evenwicht.

Bij cocaïnegebruik komt een onnatuurlijke hoeveelheid dopamine vrij. Hierdoor voelt de gebruiker zich extra gestimuleerd. Daarnaast voorkomt cocaïne dat de vrijgekomen dopamine teruggaat in het reservoir. De prikkeling houdt hierdoor langer aan. Door langdurige cokegebruik kan de dopaminehuishouding in de hersenen verstoord raken. Dit heeft negatieve effecten op bijvoorbeeld stemming, motivatie en planningsvermogen. Deze dopaminehuishouding kan zich herstellen. Dit kan weken duren, maar soms ook tot maanden. Hoe vaak, hoe veel en hoe lang iemand heeft gebruikt zijn hierin bepalend.  

Mensen met een verstoorde dopaminehuishouding voelen zich vaak apathisch, futloos, beleven nergens meer plezier aan en zijn soms zelfs depressief. Dit wordt ook adhedonie genoemd. Gezond eten, genoeg slapen, bewegen en bezig blijven helpen met het herstel van lichaam en geest. 

adrenaline

Door cocaïnegebruik komt er ook adrenaline vrij in het lichaam. Adrenaline komt natuurlijk vrij in situaties waarin spanning wordt ervaren of directe actie nodig is. Het zorgt ervoor dat alles op scherp staat en je kunt handelen. De ademhaling versnelt, de bloedcirculatie gaat omhoog en er gaat meer bloed naar de spieren en minder naar je spijsvertering. De lichaamstemperatuur stijgt en de spierspanning verhoogt. Bij cocaïnegebruik ervaar je hierdoor meer energie en kracht en minder honger of vermoeidheid.  

Door het verhoogde adrenalineniveau verbruikt het lichaam veel energie. Het lijkt of cocaïne die energie geeft, maar het lichaam gebruikt daarvoor z’n reserves. Goed eten en rusten is daarom bij cokegebruik extra belangrijk om uitputting te voorkomen. 

Flash, crash en craving

Na een snuif cocaïne komt het effect geleidelijk binnen. Wakker, alert, opgewekt, onvermoeibaar, euforisch. De ervaring is afhankelijk van staat de gebruiker, de kwaliteit van het middel en de omgeving waarin gebruikt wordt. Het effect duurt ongeveer drie kwartier en zakt langzaam weg. 

Bij basen is het effect intenser en sneller. Na inhaleren van de cokedampen komt de coke via de longen meteen in de hersenen om vuurwerk te ontsteken in het hoofd – flash. Maar dit effect duurt slechts enkele minuten. Wanneer het effect uitdooft, kan het gevoel omslaan in een naargeestige stemming – crash. Dan is de verleiding groot om nog één te nemen, en nog één, en nog één. Dat is craving, oftewel trek.  

Cocaïne geeft geen lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Afhankelijkheid van cocaïne is iets dat voornamelijk geestelijk wordt ervaren. De combinatie van korte flashes, crashes en cravings maakt vooral basecoke een lastig te hanteren middel. Het risico om de controle te verliezen is groot en bij basecokegebruik is het weerstaan van de craving vaak een grote uitdaging. De behoefte om te gebruiken kan als onweerstaanbaar worden ervaren. Vaak is het niet alleen de gedachte aan coke die de craving geeft. Alles wat met gebruik te maken heeft kan craving oproepen, van pijpjes, aanstekers, bolletjes plastic tot witte spikkels in de straatstenen.