ENGLISH
 

Basen doe je zo

Om coke te roken heb je natuurlijk een pijp nodig. Deze zijn er in allerlei vormen. Daarnaast kunnen mondstuk, filtering en rooktechniek een verschil maken. Bij het vinden van de optimale base-techniek zijn optimaal effect en beperken van onnodige gezondheidsrisico’s idealiter de belangrijkste overwegingen.

Basepijp

Het meest gangbaar is het korte 'neusbrandertje', een pijpje van zo'n vijf centimeter. Dit korte pijpje wordt bij coffee- en growshops en soms ook bij gebruiksruimtes verkocht.

Qua gezondheid is bij roken vooral de koeling belangrijk. Hoe korter een pijp, hoe heter de lucht die in de longen komt en des te groter de aangerichte schade. Een waterpijp is om deze reden nog altijd de beste keus, maar helaas is deze kwetsbaar en dus niet makkelijk te vervoeren. Een waterpijp is ook de beste bescherming tegen het inademen van as.

De ingeademde rook bij een neusbrander is heel heet. De meeste neusbranders zijn met een extra staafje en tussenstukje makkelijk langer te maken.

Qua materiaal zijn glas of harde metalen goed voor een basepijp. Dit om smelten (plastic, aluminium) en het loskomen van metaaldeeltjes bij het uitkrassen (zie: fiado) te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk dat een pijp geen ‘valse lucht’ aanzuigt omdat het daarmee moeilijker is de cokedampen goed naar binnen te zuigen. Valse lucht krijg je als de staaf en kop van de pijp bijvoorbeeld niet helemaal goed op elkaar aansluiten.Het mondstuk

Het mondstuk van de basepijp is vooral functioneel. Je kan het er makkelijk op of af te draaien als je pijp uitleent. Over het algemeen zorgt het (nauwe) mondstuk ervoor dat je iets harder moet zuigen aan zijn pijp. Hierom roken sommigen liever zonder mondstuk. Voor beide methoden geldt dat het uiteinde van de pijp tijdens het basen zo heet kan worden dat de lippen beschadigen. De kloofjes en blaren die door deze hitte ontstaan geven een hoger transmissierisico van bloed overdraagbare aandoeningen zoals hepatitis B en C. Lipbalsem kan helpen kloofjes te voorkomen.

Filters en as

Om te zorgen dat het bolletje coke netjes in de pijp blijft liggen, is een vangnetje nodig. Hiervoor worden verschillende materialen gebruikt; aluminiumfolie met gaatjes, bolletjes staalwol, coaxkabel. stericups met gaatjes, stalen of koperen zeefjes (screentjes) en filtertjes uit de kraan.

Stalen zeefjes zijn de beste keuze. Staal geeft geen schadelijke dampen af en valt minder snel uit elkaar dan koper. En zeefjes zijn snel en makkelijk te gebruiken.

Veel cokerokers gebruiken een zeefje met daarop as om te voorkomen dat de coke bij verwarming door het zeefje heen lekt. Bij het roken adem je dan vaak ook wat as in. Dit geeft een scherp gevoel in de keel. De cokedamp op zich voelt voornamelijk warm.

Mainline raadt altijd aan een heel pakje (vijf zeefjes) in de pijp te doen zodat er geen as meer nodig is. Dit is beter voor de longen. Iets wat bij veel voorkomende COPD geen overbodige luxe is. 5 zeefjes laten wel de cokedamp door, maar de coke zal hier niet doorheen zakken.
Fiado
Na een aantal pijpjes gerookt te hebben krabben veel basers de pijp leeg. De cocaïnedamp staat namelijk gedeeltelijk neer in de pijp en laat daar een olieachtige substantie achter, ook wet fiado genoemd. Idealiter is de fiado roomwit van kleur. Hoe meer as iemand tijdens het basen gebruikt, hoe grijzer de fiado wordt. Fiado is over het algemeen iets minder krachtig dan de basecoke zelf maar bevat zeker nog werkzame stoffen. Een analyse van enkele fiadomonsters door het Deltalab (2004) leverde een gemiddelde van 48 procent zuiverheid op.

Er zijn verschillende technieken om fiado aan de pijp te ontfutselen. De meest voorkomende zijn het uitkrabben van de pijp met bijvoorbeeld een balein van een paraplu (met een soort lepeltje aan het uiteinde) en het uitbranden van de pijp boven het gasfornuis (verhitten van de kop en de steel zodat de fiado verdampt). Beide methodes hebben gezondheidsrisico's.

Bij het uitkrabben kunnen - zeker als de pijp van zachte materialen als aluminium is gemaakt - kleine deeltjes metaal meekomen. Ook as, roet en stof worden mee uitgekrabd. Harde materiaal pijp en zonder as roken geven de zuiverste fiado.

Bij het uitbranden zal de lucht in de pijp behoorlijk heet worden. Dit is schadelijk voor de longen. Brandt je je pijp voor fiado, verleng de pijp dan met kartonnen kokertje. Hierdoor kan de lucht iets koelen voor je het in ademt.

Vlam

Coke moet smelten en verdampen en niet verbranden. Het smeltpunt van basecoke ligt op 94°- 98°C en het kookpunt waarop de gesmolten coke verdampt ligt rond de 195°. Een volle vlam in de pijp zorgt al snel voor  verbranding – zeker als je een turbobrander gebruikt, want daarmee bereik je binnen no time hoge temperaturen. Beter is de vlam kort boven de coke te dippen en daarbij voorzichtig te zuigen tot de base gaat smelten.  Mocht de base vlam vatten, dan is het beter niet te blazen maar langzaam door te zuigen tot de vlam uit is. Als je stopt met zuigen brandt de base zeker op.

Meerdere aanstekers op zak is aan te bevelen. Door de wijze van gebruik wordt een aansteker gloeiendheet en loop je kans op een ontvelde en verbrande duim, ook wel crackduim genoemd. Bij meerdere aanstekers, kan afwisselen en afkoelen.


Houding
Zeker gebruikers die veel op straat hebben geleefd en gebruikt, hebben de neiging voorovergebogen hun base te roken. Begrijpelijk, want op straat scherm je daarmee je pijp af voor de wind. Tegelijkertijd druk je daarmee de longen in elkaar. Roken met een rechte rug zorgt voor een groter longvolume en daarmee voor een (iets) groter effect van de coke. Bovendien wordt de rook zo over meer longblaasjes verdeeld en is de aanslag op de longen iets minder heftig.


Ademhaling
Met goede, diepe ademhaling valt het longvolume te vergroten. Goed ademhalen bevordert het effect van de coke en de gezondheid van de longen. Goed ademhalen houdt in: vooraf drie keer goed in- en uitademen en daarna eerst helemaal uitademen voor het nemen van een hijs. Tijdens het hijsen is het belangrijk de adem niet in te houden - het geeft geen extra effect, maar is wel schadelijk voor de longen. Tot slot rustig uitademen en goed na-ademen. De longen vullen zich weer met zuurstof, wat de effectiviteit van de base bevordert en de longen reinigt.

Copyright Mainline 2023. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.