ENGLISH
 

Slammen in Nederland, een update

Slammen in Nederland, een update

Afgelopen zomer startte ons onderzoek naar het injecteren van drugs in een seksuele setting. ‘Slammen in Nederland, een update’, heet het. Na drie maanden maken we de eerste (voorzichtige) balans op: ‘slammen’ is veel meer genormaliseerd dan gedacht. 

‘Slammen in Nederland, een update’ is het vervolgonderzoek van ‘Tina en slammen’ uit 2015. Het nieuwe onderzoek richt zich niet alleen op mannen die (wel eens) seks hebben met mannen, maar ook op trans-personen die ervaring hebben met slammen. Ook is er aandacht voor (ex-)gebruikers die sinds 2018 met slammen zijn gestopt.

Gebruikservaringen
Het onderzoek is toegespitst op de gebruikservaringen en gezondheid van (ex)slammers. Wat is de meerwaarde? Welke klachten kunnen opspelen?  Welke infoverstrekking werkt wel en welke niet? En hoe kan het hulpaanbod voor slammers worden verbeterd? Het onderzoek omvat een literatuuronderzoek, 25 diepte-interviews met ervaringsdeskundigen, 10 met professionals én de uitkomsten van de online survey.

Normalisering en verbreding
Na drie maanden onderzoek kan de eerste (voorzichtige) balans worden opgemaakt. Meest opvallende uitkomst is dat het fenomeen veel meer is genormaliseerd dan verwacht. Ook bevestigen de vele gesprekken het vermoeden dat slammen niet meer exclusief aan de gay community is voorbehouden. Ook in swingers-netwerken is slammen in opkomst. Opvallend daarbij is de opkomst van het injecteren van 3-MMC. De online survey is inmiddels door 100 ervaringsdeskundigen ingevuld. De leeftijd van de respondenten varieert van 21 tot 74 jaar.

Deel de link
De online survey sluit eind 2020. Ken jij (ex-)slammers die hun medewerking willen verlenen? Deel de link naar de survey. Hoe meer respons, des te beter wordt ons beeld. In het voorjaar van 2021 presenteren we het rapport ‘Slammen in Nederland, een update’. Dan wordt ook onze nieuwe website chemsex.nl gelanceerd.


Copyright Mainline 2021. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.