ENGLISH
 

331 organisaties uit 95 landen roepen Nederland op om financiering niet te stoppen

Meer dan 300 internationale organisaties uit 95 landen roepen Nederland middels een brandbrief op om de financiering van harm reduction niet stop te zetten. Vanaf 2021 gaat de stekker eruit. Vrijdag wordt de brandbrief uitgereikt aan Kamerlid Mahir Alkaya.

Harm reduction - de methode waarmee drugsoverlast in de Nederlandse steden vrijwel volledig verdween - boekte afgelopen decennia groot succes in het buitenland. “Met deze brandbrief roepen organisaties wereldwijd Minister Kaag op om financiering voor harm reduction en drugsbeleid voort te zetten,” zegt directeur Machteld Busz van Stichting Mainline.

Global sign on letter to Minster Kaag.pdf


Het Ministerie van Buitenlandse Zaken besloot in mei voor het eerst in jaren geen gezondheidsprojecten voor druggebruikers meer te financieren of bij te dragen aan hervormingen van het internationale drugsbeleid. Ook worden hiv-projecten in Centraal Azië, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië volledig stilgelegd. “Dit is een harde breuk met het verleden,” zegt Busz.

“Al sinds de jaren ‘90 financiert Nederland kosteneffectieve en wetenschappelijk onderbouwde programma’s. Denk aan spuitomruil, drugsvoorlichting en methadonverstrekking in het buitenland. Deze unieke Nederlandse aanpak, de enige succesvolle ter wereld, dreigt verloren te gaan."

Nederland boekte groot succes in de jaren '90 met het oplossen van de drugsproblematiek in de grote steden. Overdoses, hiv en straatoverlast behoren tot het verleden dankzij een focus op goede zorg. Deze Nederlandse aanpak werd door het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen decennia ook naar andere landen geëxporteerd middels financiering en kennis. 

Volgens UNAIDS heeft 99% van de druggebruikers in de wereld geen toegang tot passende zorg. Hierdoor sterven vele honderdduizenden mensen ieder jaar aan infectieziekten of een overdosis. “Nu wordt de stekker uit deze projecten getrokken,” zegt Busz. “Tussen 2007 en 2016 is de financiering voor harm reduction door internationale donoren met 24% afgenomen. De rol van Nederland is daardoor belangrijker dan ooit. Maar nu kiest Nederland om de andere kant op te kijken.” 

De uitreiking van de internationale brandbrief wordt gedaan door directeur Machteld Busz van Stichting Mainline aan Kamerlid Mahir Alkaya op vrijdag 17 juli om 14:00 uur in Vrij Paleis Amsterdam. Mahir Alkaya (SP) is Kamerlid en lid van de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De uitreiking gebeurt tegen de achtergrond van Dutch Drugs Stories - een tentoonstelling over de recente drugsgeschiedenis in Nederland van Poppi Drugs Museum Amsterdam.

Copyright Mainline 2023. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.