ENGLISH
 

Corona veldwerkupdate #2

In de laatste paar maanden hebben we telefonisch veel nuttig veldwerk gedaan, in samenwerking met onder meer Trimbos en de MDHG. De laatste tijd gaan we ook weer op pad. In deze update: coronamaatregelen in harm reduction voorzieningen en onze chemsex online corona monitor.   

Coronamaatregelen in harm reduction voorzieningen
Het Harm Reduction Netwerk van het Trimbos-instituut, Stichting Mainline en de Belangenvereniging Druggebruikers MDHG werken sinds half maart samen om een beeld te krijgen van de effecten van de coronamaatregelen op harm reduction voorzieningen in het land en hun doelgroepen. Dit heeft begin april geleid tot een eerste overzicht van signaleringen.

Hieruit valt op te maken dat alle voorzieningen in het land (soms ingrijpende) maatregelen hebben doorgevoerd, dat er tal van nieuwe initiatieven zijn gestart en dat over het algemeen de getroffen maatregelen ook goed door bezoekers en cliënten van instellingen worden opgevolgd. Toch gaat niet alles even goed. Daarom hebben we ons in april gericht op het in kaart brengen van knelpunten in de harm reduction voorzieningen. Waar mogelijk doen we suggesties voor verbeteringen of geven we voorbeelden van creatieve oplossingen die reeds worden toegepast. Lees alle signalen en knelpunten in dit document (PDF). 

Op [datum nog toevoegen] volgt een nieuwe gezamenlijke update. Houd daarvoor de ‘nieuws’ sectie van onze website in de gaten. Heb je intussen zorgen over de kwaliteit van drugs? Wij komen tegenwoordig langs op locaties om samples voor het lab te verzamelen. 

Chemsex online corona-monitor
Sinds half maart monitort Mainline’s chemsex-team wekelijks twee populaire datingsites op communicatie over corona. Daarbij was opvallend dat aanvankelijk vooral de groep 45+ mannen corona noemde, waarvan ruim driekwart seks (voorlopig) vermijdt en een kwart op dat moment op zoek was naar seks. De groep actieve bezoekers die straattaal voor chemsex in het profiel gebruikt, nam gestaag toe in de daaropvolgende weken.

De laatste weken daalt het aantal profielen dat corona in de headline/profieltekst gebruikt. Opvallend is de groep ‘slammers’, mannen die drugs injecteren, ondanks corona op zoek gaat naar ‘slam-seks’. Zo nu en dan worden via profielen chemsex-feesten aangekondigd. Signalen die het team vanuit de community krijgt, bestaan eruit dat de chemsex-feesten langduriger zijn en dat er meer drugs worden gebruikt.  

Veldwerk gaat door
Mainline’s chemsex-team organiseert wekelijks video meetings voor ex-gebruikers en mannen die met chemsex willen stoppen. Voor meer info, stuur een mail naar: chemsex@mainline.nl. De supportmeeting is elke woensdag van 20.00 tot 21:30 uur. Liever face-to-face-contact? Stuur een mail naar bovenstaand mailadres.

Vanaf Hemelvaart start de wekelijkse yoga-klas voor ex-chemsex'ers. Elke donderdag van 20:30 tot 21:30 uur. Doel is het leren van praktische oefeningen tijdens momenten van craving, onrust of somberheid. Voor meer info, klik hier (PDF).

Voor meer informatie over chemsex, bezoek de projectpagina

Copyright Mainline 2022. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.