ENGLISH
 

Hoe duurzaam zijn NGO’s zelf?

Veel NGO’s werken zich uit de naad voor een betere toekomst voor zichzelf, de omgeving en de wereld. Maar hoe duurzaam zijn die sociale instanties eigenlijk zelf? Op bezoek bij Mainline.

Het moment dat je binnenkomt bij Mainline, waan je je in een grote kantoortuin die wel iets weg heeft van een urban jungle. De stichting zit in een voormalig schoolpand, alle werkruimtes worden gevuld door sociale organisaties.

Het kantoor van Mainline is een open ruimte met veel lichtinval door de grote ramen. Het staat er vol met planten. “Voor de zuurstof en gezelligheid” zegt Toon Broeks, de twee meter lange veldwerker van Mainline met een grote glimlach. “Met ons gebouw willen we onze voetprint zo klein mogelijk houden. Tuineren op het dak, tweedehands materialen, dat soort dingen.”

Minder printen, minder stress

In 2019 zijn de bewoners en de vijf organisaties begonnen met de verduurzaming van het gehele pand. Een groep medewerkers van Mainline wilde iets bijdragen en besloot onder de naam Duurzaam Mainline aan de slag te gaan met opzetten van het duurzaamheidsbeleid. “Wij vinden het belangrijk dat onze organisatie kijkt naar wat voor invloed we hebben op de mens, onze omgeving en het milieu.” vertelt Nick Veldwijk, lid van Duurzaam Mainline. Maar hoe begin je zoiets?

Een zoektocht op internet bood weinig uitkomst. “Ik kon online niet echt concrete voorbeelden van andere NGO’s vinden. Zelfs niet nadat ik andere mensen binnen de NGO-sector had gesproken”. Duurzaamheid is een breed begrip. Alles biologisch? Minder printen? En wat te zeggen over de gezondheid van medewerkers? “Om te zorgen dat dit nieuwe beleid niet in de lade zou belanden, zijn we heel simpel begonnen met een lijst van concrete acties”, vertelt Nick. “En we hebben het MT overtuigd om een klein budget vrij te maken voor duurzame activiteiten.” Maar wat doe je daar vervolgens mee?
Van een warme trui tot een persoonlijk duurzaamheidsbudget
“De verwarming is een graad lager gezet, we gebruiken zoveel mogelijk ledlampen en er wordt zo weinig mogelijk geprint, vertelt Nick. “We hebben geen vlees bij de lunch en apparaten worden bij voorkeur tweedehands aangeschaft.” Mainline heeft ook een creatieve oplossing bedacht voor de kerstviering. Collega’s worden gevraagd een ongebruikt cadeau van thuis mee te nemen, iets wat ligt te verstoffen. Deze worden in een tombola gegooid en verloot onder de medewerkers.

Ook de duurzame inzetbaarheid van medewerkers telt mee. “We geven collega’s tips over hoe ze thuis duurzamer kunnen leven en werken. En we hebben een persoonlijk duurzaamheidsbudget”. Dit budget kan een medewerker zelf besteden aan een duurzaam initiatief. Bijvoorbeeld aan een trui als men het koud heeft omdat de verwarming lager staat. Of aan een volle fruitschaal op de vergadertafel. Het budget kan ook gezamenlijk met andere medewerkers gebruikt worden, oppert Nick. “Op deze manier willen we al het personeel betrekken bij ons duurzaamheidsbeleid; het gaat ons immers allemaal aan.”

Naar Afrika met de trein
Gaat het dan allemaal zo makkelijk? Zeker niet, beaamt Nick. “Met name de praktische uitvoering is soms lastig. Het verlagen van de temperatuur op kantoor werd niet door iedereen op prijs gesteld. Met veel gevloek als gevolg. En collega’s die stiekem de temperatuur verhoogden. Maar we hebben ook constructieve discussies gehad om dit op te lossen."

Mainline ziet ook logistieke knelpunten. Bijvoorbeeld als medewerkers met de trein binnen Nederland moeten reizen. Soms heb je een afspraak op een locatie in the middle of nowhere die lastig te bereiken is met het openbaar vervoer. Of je hebt geen tijd om urenlang in een trein te zitten. Een oplossing? Die is er nog niet, aldus Nick. “Een elektrische auto huren kost ook geld. We moedigen sowieso iedereen aan om duurzamer te reizen.” 

Hetzelfde geldt voor de internationale vliegreizen. De aard van het werk van Mainline vraagt immers om regelmatige reizen naar andere werelddelen, zoals Azië en Afrika. Dat gaat niet met de trein. Als oplossing compenseert Mainline de co2 uitstoot via reisorganisatie Raptim, vertelt Nick. “We proberen idealiter onze internationale reizen zo veel mogelijk te combineren met andere werkzaamheden in het land of de regio.” Minderen dus.

Duurzamere banken en pensioenfondsen
Het pensioenfonds van Mainline maakt kleine stappen om te verduurzamen. Denk aan het digitaliseren van de polissen, en het verduurzamen van het investeringsbeleid. De bank waar Mainline zaken mee doet compenseert in de vorm van renewable energie. Goed werk, zou je zeggen. Maar wat er op de website van deze bank wordt gezegd is moeilijk na te gaan.

Een artikel van de Volkskrant meldt dat het duurzame beleid van tien pensioenfondsen flink tekortschiet. Er wordt te veel geïnvesteerd in niet-duurzame initiatieven die de mensenrechten, het klimaat en het milieu nadelig beïnvloeden. Volgens de Eerlijke Bankwijzer is Mainline’s bank een van de minst duurzame in het land. Het eerlijke pensioenlabel geeft overigens alle banken een onvoldoende. Wat zeker is, is dat het duurzamer kan, vindt Nick. “Het is een onderwerp dat we in de nabije toekomst binnen Mainline verder willen en moeten bespreken.”

Mainline als voorbeeldfunctie voor haar partners
Mainline werkt veelal met lokale partnerorganisaties. Hoe zit het met hun duurzaamheidsplannen? Niet voor alle organisaties is duurzaamheid een prioriteit, benadrukt Nick. “Wij hebben de mogelijkheid (en zien de prioriteit) om over duurzaamheid na te denken en daadwerkelijk iets te doen.”

Daarom is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven en hopelijk anderen motiveren, vindt Nick. “Uiteindelijk zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor de toekomst van de wereld. Waarom niet beginnen op de plek waar je de meeste tijd van de dag zit; je werkplek.”

Copyright Mainline 2020. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.