ENGLISH
 

Corona veldwerkupdate

Elke organisatie roeit met de riemen die hij heeft. Veldwerker Annet Vogelaar belde rond bij een aantal hulporganisaties in Amsterdam en schreef een update. Zelf goede tips te delen of maatregelen die lijken te werken? Deel ze met ons en wij delen ze in ons netwerk.

HVO: focus op woonlocaties
HVO Querido, organisatie voor opvang, woonbegeleiding en dagbesteding, houdt zo veel mogelijk personeel thuis en heeft veel afdelingen gesloten. Alles is erop gericht om de woonlocaties te blijven runnen. Wanneer personeelsleden van de woonlocaties ziek zouden worden, is er op deze manier voldoende personeel achter de hand. Op de locaties worden bewoners goed geïnformeerd over de risico’s rondom hygiëne. Ook kunnen mensen op hun kamer eten in plaats van in de eetzaal. In de eetzaal wordt meer afstand gehouden.

Het wereldhuis gesloten
Het Wereldhuis, dagopvangplek voor met name veel ongedocumenteerde asielzoekers, is gisteren gesloten. De locatie is mede door de slechte ventilatie niet veilig en daardoor is het onverantwoord om open te blijven.

Winteropvang: langer open
De winteropvang in Amsterdam zal waarschijnlijk langer openblijven. Mogelijk tot 1 mei of zelfs langer. Binnen de opvang werken ze nu met diensten, zodat daklozen in kleinere groepen eten kunnen halen en niet meer met elkaar in de grote eetzaal verblijven. De slaapzalen waren reeds voor kleinere groepen, dus die kunnen openblijven. 

AMOC: Noodplan
Inloophuis en gebruiksruimte AMOC heeft een noodplan opgesteld dat lijkt te werken. Mensen worden in twee groepen verdeeld. Normaal gesproken komen er 60 bezoekers op een dag. Ze kiezen nu voor een spreiding van 30 in de ochtend en 30 in de middag. Bij het binnenkomen gaan mensen direct handen wassen, krijgen ze vitamine c en fruit en is er tijd om te eten en te douchen. Als de eerste groep is vertrokken, wordt de ruimte grondig schoongemaakt en geld voor de tweede groep hetzelfde protocol. De gebruiksruimte blijft vooralsnog open.

Stoelenproject: meest kwetsbaren
Het Stoelenproject, een opvangplek voor daklozen, heeft op advies van de GGD besloten om een vaste groep van 50 meest kwetsbaren plek te bieden. Deze groep zal in principe tot 31 maart blijven, uiterlijk tot 31 april. Het Stoelenproject heeft vooralsnog geen grote problemen om diensten te draaien. De oudere vrijwilligers zullen echter wel thuisblijven.


Badhuis: blijft open
Veel van de stoelenprojectslapers komen om te douchen bij het Badhuis aan de Da Costakade. Ook het badhuis heeft besloten open te blijven. De sauna van deze plek is overigens wel gesloten.

MDHG: op afspraak welkom
De MDHG, belangenbehartiger voor druggebruikers en dak- en thuislogen, heeft besloten dat mensen die individuele ondersteuning vragen op afspraak welkom zijn. Dan melden ze zich eerst bij de deur, waarna ze later plaats mogen nemen in een aparte kantoorruimte. Per keer kan er vooralsnog een persoon geholpen worden en kunnen anderen in de beneden rookruimte.

Isolatieplekken
Amsterdam heeft 4 isolatieplekken voor daklozen die met het corona-virus zijn geinfecteerd. Een daarvan is Villa Buitenlust van zorgorganisatie De Regenboog Groep. Er wordt gezocht naar meer oplossingen. 

Heb je andere tips of succesvolle maatregelen? Mail ze naar Annet Vogelaar, a.vogelaar@mainline.nl.

Copyright Mainline 2023. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.