ENGLISH
 

‘We willen naast de meerwaarde ook de risico’s van chemsex benoemen’

Er komt steeds meer goede informatie over chemsex beschikbaar, maar de negatieve kanten en mogelijke risico’s zijn vaak minder makkelijk bespreekbaar, signaleren Sjef en Leon van het chemsexteam van Mainline. Ook is de doelgroep soms lastig te bereiken.

Chemsex is de term die gebruikt wordt voor de specifieke intentie om drugs tijdens seks te gebruiken. Wereldwijd is dit een groeiend fenomeen, vooral onder homo- en biseksuele mannen. Chemsex vindt vooral plaats in een privésetting, zoals thuis, maar zo nu en dan ook in gay sauna’s of kroegen met darkroom.

De groep homomannen die aan chemsex doen is in vieren te verdelen: de groep die nieuwsgierig is naar chemsex, de groep die in mindere of meerdere mate ervaring, de groep die gestaag afglijdt en de groep die met chemsex is gestopt. “Homomannen die aan chemsex doen, zijn moeilijker bereikbaar dan bijvoorbeeld professionals, die krijgen onze informatie via onze nieuwsbrief, workshops en trainingen”, aldus Sjef. “Maar we willen juist de groep bereiken waar het om draait. Niet alleen om te roepen: chemsex kan problematisch zijn, maar ook om uit te leggen wat de meerwaarde is en hoe met dit fenomeen om te gaan.” 

Tijdens het online veldwerk zien Sjef en Leon dat mannen op datingsites via slang en codetaal linken of verwijzen naar chemsex. “We willen deze normalisering niet problematiseren, maar naast de meerwaarde ook de risico’s van chemsex benoemen.” Het is niet bekend hoeveel homo- en biseksuele mannen in Nederland in de problemen komen door chemsex. Er is weinig onderzoek naar gedaan. “Wel krijgen we voldoende signalen dat problematisch drugsgebruik toeneemt. Dat horen we zowel vanuit de community, als ook van professionals uit de gezondheids- en verslavingszorg, horeca-medewerkers en dealers”, aldus Leon. 

Een deel van de mannen glijdt af door het gebruik. “Maar dit erkennen is moeilijk. Ze zien zichzelf vaak niet als een problematische gebruiker”, aldus Leon. “Ze passen niet in het stereotype beeld van een afgegleden gebruiker. Het zijn vaak mannen met een goede baan en stabiel sociaal leven. Dat maakt het moeilijk openhartig over je ervaring te spreken, daar zit vaak ook het gevoel van schaamte achter.”

Groeiende groep slammers
De grootste groep mannen die Sjef en Leon spreken is 45+, maar er melden zich ook regelmatig jongere (ex)gebruikers. “De mannen die wij spreken, hebben vaak problemen crystal meth-gebruik of slammen (injecteren van drugs). Anderen hebben issues met ghb of gbl. Ook zien we een groeiende groep slammers die dagelijks 4-MEC of 3-MMC gebruiken.”

Cijfers uit het onderzoek European MSM Internet Survey, het grootste Europese gezondheidsonderzoek onder MSM (mannen die seks hebben met mannen), laten zien dat homomannen in Nederland en België het vaakst chemsex hebben in vergelijking met andere Europese homomannen (link naar onderzoek).

De doelgroep blijft vaak redelijk onzichtbaar, aldus Sjef en Leon. Met een groeiende groep mannen die problemen heeft vanwege chemsex, werd besloten om het Chems on Tour-project op te zetten. Op de laagdrempelige info-avonden in Rotterdam, Nijmegen, Tilburg en Groningen kunnen mannen en professionals terecht voor informatie over chemsex. Het doel is voornamelijk om een dialoog te laten ontstaan. 

Verschil in kennis per regio
Inmiddels zijn er ook steeds meer professionals in de gezondheids- en verslavingszorg op de hoogte over chemsex, zien Sjef en Leon. “Wij staan er zelf heel open in en willen het onderwerp bespreekbaar maken. Mainline is geen verslavingszorginstelling of ggz. We zijn neutraal en signaleren makkelijker nieuwe trends”, vertelt Sjef. “We willen objectieve informatie naar buiten brengen zonder te oordelen, met als doel om te informeren en risico’s te beperken. Daarom speelt Mainline een belangrijke rol in deze kwestie.” We staan met onze poten in de klei, voegt Leon toe. “Mannen weten ons steeds beter te vinden.”

Mainline vindt het belangrijk dat er in de LHBT+-community meer over chemsex gesproken wordt. “Niet erover praten kan ook risico’s met zich meebrengen”, aldus Leon. Excessief gebruik of grensoverschrijdende seks zijn onderwerpen die moeilijk bespreekbaar zijn. “Dat horen we ook tijdens andere meetings. Er wordt niet snel gesproken over nadelen en effecten, niemand die dat wil horen. En het zijn ook geen onderwerpen om met vrienden of ouders te bespreken. Daarom blijven we ons inzetten om plekken te creëren waar mannen die aan chemsex doen terecht kunnen voor informatie, advies, support of hulp.”

Meer informatie over Mainline's chemsexteam 

Copyright Mainline 2020. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.