Herstel en herstel-gerichte zorg zijn binnen de psychiatrie steeds meer centraal komen te staan. Manieren vinden om ondanks een chronische beperking of aandoening een bevredigend, hoopvol leven te leiden, staan hierbij vaak centraal. Maar ook binnen de verslavingszorg komt er de laatste jaren steeds meer aandacht voor herstel.
Want herstel gaat om meedoen in de maatschappij en regie hebben over je eigen leven. Het gaat erom te zijn wie je wilt zijn als persoon. Meestal gaat herstel gepaard met het stoppen met middelengebruik. Maar ook binnen gecontroleerd gebruik kan je je leven weer op de rit krijgen en kun je werken aan herstel. Harm reduction en herstel gaan wat Mainline betreft hand in hand en ook wij hebben aandacht voor herstel en in het bijzonder herstel voor mensen die nog gebruiken.
Rapport 'Ons herstel'
In 2018 heeft Mainline verkend welke factoren bijdragen aan een langdurig herstel en hebben we vijftien herstelervaringen en -visies verzameld. Deze verhalen vormen de basis voor een compact rapport met concrete antwoorden op drie hoofdvragen:
• Wat kunnen mensen zelf doen?
• Wat kunnen mensen in de omgeving doen?
• Wat zijn de succesfactoren?
Werken, structuur, betekenisvolle relaties, zinvolle dagbesteding en zelfacceptatie kwamen vaak terug in de antwoorden. De conclusies in het rapport worden steeds geïllustreerd met inspirerende en inzicht gevende quotes.
Klik hier voor het Rapport Herstel (pdf).
Tijdschrift Mainline: Opkikkeren zonder af te kicken
In 2019 wijdde Mainline een hele uitgave van de Mainline aan het onderwerp herstel.
Over doen en (niet) laten.
De een kickt cold turkey af en kijkt nooit meer om, voor de ander zit de crux van herstel hem ergens anders. Want niet iedereen kan of wil van de een op de andere dag van het snoepgoed afblijven. Daarover gaat deze Mainline: over andere wegen naar een beter leven. Bijvoorbeeld door een familierelatie te herstellen (p20) of een drugsgebit te laten repareren (p14). Of door op een haalbare manier iets te doen tegen ondervoeding (p8). Yvonne (p12) voelde zich pas hersteld toen ze accepteerde dat ze een onderhoudsdosis methadon nodig heeft. Ze legt de lat lager en daardoor lukken andere dingen juist wel.
Klik hier om deze Mainline te bestellen.
Herstel training
• Hoe gaan herstel en middelengebruik samen?
• In gesprek over zingeving.
• De zoektocht naar zelf-acceptatie.
In onze nieuwe training leren wij deelnemers hoe herstel en actief middelengebruik samen kan gaan. Met actuele achtergronden en praktische tips leer je de herstelmethodiek als een harm reduction-tool in te zetten. Na afloop van de training kan je makkelijker gesprekken aangaan over onderwerpen als structuur, zingeving, het starten van betekenisvolle relaties en zelf-acceptatie.
Deelnemers krijgen een exemplaar van het inspirerende boekje ‘Ons Herstel’.
Heb je interesse in deze training? Mail dan naar training@mainline.nl.
VERENIGD KONINKRIJK, FINLAND, GRIEKENLAND, ESTLAND, SERVIË, PORTUGAL, NEDERLAND
Harm reduction-benaderingen worden zelden toegepast in een recreatieve sportcontext. En waarom zouden we - sport staat gelijk aan gezondheid, toch? Niet altijd. Onderzoek toont aan dat het gebruik van performance and image-enhancing drugs (PIED's) ook geregeld voorkomt in verschillende recreatieve sporten. En voor mensen die vaak en in hoge doseringen gebruiken, kunnen schadebeperkende interventies een groot verschil maken.Deskundigheidsbevordering zorg in de maatschappelijke opvang
Steeds vaker hebben maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen te maken met ernstig verwarde personen. Regelmatig gebruiken deze personen ook drugs en/of alcohol en soms is er ook sprake van psychiatrische issues, trauma en/of een lichte verstandelijke beperking. Om professionals die met deze doelgroep werken te ondersteunen ontwikkelde Mainline en Volksbond Streetcornerwork een training en een boekje met handvatten.Mainline-GIZ onderzoek
Mainline onderzocht de ‘best practices’ in verschillende landen op het gebied van harm reduction-interventies voor gebruikers van stimulanten. Het project wordt ondersteund door Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) onder het programma Global Partnership on Drug Policies and Development (GPDPD).