ENGLISH
 

Chemsex

Het gebruik van drugs tijdens seks is een groeiend wereldwijd fenomeen, vooral onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Bij professionals is seks onder invloed van drugs door MSM beter bekend als 'chemsex'.

De opkomst van het gebruik van crystal meth is daarbij opvallend. Meth is een zeer krachtig stimulerend middel dat in Nederland vooral tijdens seks wordt gebruikt, vaak gecombineerd met andere middelen. Chemsex onder invloed van Tina (slang crystal meth) wordt als ‘geiler’ en ‘meer kinky’ ervaren. De rush na gebruik geeft een intens euforisch effect, verlegt (seksuele) grenzen en maakt het orgasme intens.

Mannen zoeken via dating-apps en websites onder Party&Play; (PnP), High Fun, chemsfriendly of ‘High & Horny’(HnH) naar andere mannen. Een grote groep MSM ervaart veel meerwaarde van chemsex, zonder dat ze gezondheidsklachten krijgen. Maar een groeiende groep mannen krijgt te maken met sociale, fysieke en mentale gezondheidsproblemen vanwege problematische chemsex.


Mainline biedt sinds 2016 ondersteuning aan MSM die aan chemsex doen. Onze Nederlandse expertise wordt ook op internationaal vlak gevraagd ter ondersteuning van lokale/landelijke organisaties bij de ontwikkeling en uitvoering van harm reduction-interventies rond (problematische) chemsex. Daarnaast delen we regelmatig onze expertise tijdens nationale en internationale expertpanels, chemsex-evenementen en conferenties.

Chemsex in Nederland

In oktober 2021 publiceerde Mainline een onderzoek over de opkomst van slammen in Nederland. Naast opvallende uitkomsten van de onlinesurvey (175 respondenten), zijn diepte-interviews met 25 (ex)slammers en 10 professionals geanalyseerd. Het rapport bevat veel openhartige quotes die een open beeld geven van de belevingswereld van slammers.

'Slammen in Nederland' geeft inzicht in de motieven, belevingswereld, populaire middelen, klachten en hulpbehoeften van mannen die drugs tijdens seks injecteren.
Het rapport is gratis aan te vragen! Mail naar: chemsex@mainline.nl 

In 2015 onderzocht Mainline het gebruik van crystal meth en slammen in een seksuele setting onder MSM. Het fenomeen 'chemsex onder invloed van Tina (crystal meth)' was nog nooit eerder in Nederland onderzocht.
Naar aanleiding van de uitkomsten van het signaalrapport ‘Tina en Slammen’ (PDF) (gepubliceerd in samenwerking met Soa Aids Nederland) zijn verschillende harm reduction interventies ontwikkeld voor MSM die aan chemsex doen.

De website sexntina.nl is voor MSM die crystal meth gebruiken in een seksuele context.

Een slam-brochure met uitgebreide info hoe de mogelijke risico’s rond slammen te verminderen. En diverse chemsex-magazines met harm reduction info en tips met betrekking tot chemsex. Allen te koop in de webshop.

Daarnaast bieden we individuele coaching voor mannen op zoek zijn naar zelfcontrole of die willen stoppen met gebruik en groepsgesprekken voor mannen die zijn gestopt en op zoek zijn naar support. Meer weten? Klik hier

Op zoek naar hulp in Amsterdam?

Woon je in Amsterdam of omgeving en ben je op zoek naar informatie, advies, hulp of support rond chemsex? Bekijk het hulpaanbod van (zorg)professionals en experts die weten wat chemsex is op www.chemsex.nl

Daarnaast maakten we voor mannen in de regio Amsterdam die op zoek zijn naar advies, support of hulp rond chemsex,


'Friday Fever', een korte chemsex-movie is hier te bekijken.


Amsterdam Chemsex Overleg (ACO); een tweejaarlijks overleg met een breed netwerk aan professionals uit de gezondheids-, verslavings – en hiv-zorg met als doel signalen te delen en samen te werken.

Sinds 2016 geeft Mainline chemsex-trainingen, workshops en presentaties aan professionals uit de (geestelijke) gezondheids- en verslavingszorg. Welke middelen en combi's zijn populair in welke setting? Wat is de meerwaarde en zijn mogelijke risico's van chemsex? Hoe start je met voldoende expertise en zonder oordeel een gesprek over chemsex?

Voor meer info over chemsex contact Leon Knoops (l.knoops@mainline.nl)

Voor meer info over de chemsex-training in Nederland, mail naar Desiree van Dok (d.vandok@mainline.nl)


Copyright Mainline 2023. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.